Η εθνική ταυτότητα είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν. Ιδιαίτερα όσους την έχουν χάσει ή θέλουν να την αλλάξουν. Ο πολυσυζητημένος διεθνολόγος Χάντιγκτον ασχολήθηκε σε μακροσκελές πόνημα με το «ποιοι είμαστε» (για τους Αμερικανούς), αλλά και με το «ποιοι θα γίνουμε» (για τους Ευρωπαίους). Ο Ζακ Ντελόρ υπογραμμίζει εδώ και χρόνια την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής ταυτότητας ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ακόμη και τη δημιουργία του ευρώ τη θεωρούσε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ετσι κι εγώ αποφάσισα να συμβάλω στη δημιουργία ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλάζοντας την αστυνομική μου, ώστε να εμφανιστώ ενώπιον των οργάνων των χωρών Σένγκεν, αν χρειαστεί σε προσεχή μου ταξίδια, με τα στοιχεία μου και σε λατινικούς χαρακτήρες. Διαπίστωσα με ικανοποίηση ότι οι διαδικασίες για την έκδοση νέων ταυτοτήτων είναι εξαιρετικά απλές σε σχέση με τα διαβατήρια και έτσι ένα ηλιόλουστο αθηναϊκό πρωινό κατευθύνθηκα στο αρμόδιο τμήμα.

Με υποδέχτηκαν πρόθυμοι και ενημερωμένοι αστυνομικοί και μου εξήγησαν ότι σε τρία λεπτά θα είχε εκδοθεί η νέα μου ταυτότητα. Αλλά, ω του θαύματος! Στην οθόνη του υπολογιστή της ευειδούς αστυνομικού εμφανίστηκε ο μέγας εγκληματίας φυγόποινος με όλα τα στοιχεία της εθνικής μου αστυνομικής ταυτότητας. Τρόμαξαν. Νόμιζαν ότι θα πάθω εγκεφαλικό. Και όντως, παρά λίγο. Εγώ φυγόδικος… Με διευκόλυναν οι άνθρωποι, εξηγώντας μου ότι αυτά, δηλαδή η συνωνυμία, συμβαίνουν συχνά και εύκολα θα απεμπλακώ από την ατυχή και δυσάρεστη περιπέτεια και εν πάση περιπτώσει ότι ήμουν τυχερός που δεν ταξίδεψα στο εξωτερικό γιατί τότε θα με έπιαναν στα σύνορα. Η δικηγόρος μου, η οποία κατά σύμπτωση ήταν στην Εισαγγελία με ανοικτό το κινητό, με ειδοποίησε εντός τετάρτου ότι έχω καταδικαστεί ερήμην προ έτους για μη συμμόρφωσή μου προς τις διατάξεις που απαιτούσαν τη λήψη μέτρων ασφαλείας στην επιχείρησή μου.

Περιττό να σας πω ότι ουδέποτε είχα επιχείρηση και ως εκ τούτου ουδεμία υποχρέωση να λάβω μέτρα ασφαλείας, την οποία αθέτησα, για να βρεθώ στα καλά καθούμενα παραβάτης και φυγόποινος. Αρχισα λοιπόν ένα κυνηγητό εγγράφων, καταστατικών εταιρειών, αδειών λειτουργίας, δικαστικών αποφάσεων που αποδείκνυαν σταδιακά ότι άλλο πρόσωπο κατείχε την επιχείρηση και άλλο ήμουν εγώ που με καταδίκασαν ερήμην. Παρ΄ όλα αυτά το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίσει η Εισαγγελία το δίκαιον της προσφυγής μου με απειλούσε ως την τελευταία ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να οδηγηθώ συνοδεία αστυνομικού στο αυτόφωρο και να φέρω το βάρος της απoδείξεως μέσω εγγράφων και μαρτύρων για το λάθος συνωνυμίας που διέπραξε το κράτος εις βάρος μου.

Τρεις συναπτές εβδομάδες βασάνιζα ως αγχώδες άτομο τον εαυτό μου, τους συνανθρώπους μου, τους αρμοδίους υπαλλήλους και τη δικηγόρο μου μέχρις ότου προσκομίσω τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία ότι εγώ δεν είμαι ο άλλος .

Το τέλος υπήρξε αίσιον. Συζητώντας την περιπέτειά μου με το στενό μου περιβάλλον διαπίστωσα ότι την ίδια εποχή τρέχουν άλλες πέντε παρόμοιες υποθέσεις λανθασμένης συνωνυμίας, προς δόξαν του επανιδρυθέντος κράτους. Επειδή όμως είμαι θετικός- constructive- τύπος, μπορώ να προτείνω μια λύση τουλάχιστον για τις περισσότερες των περιπτώσεων που οδηγούν πλήθος συνελλήνων σε περιπέτειες, έξοδα και κόπους και τα δικαστήρια σε επιβάρυνση των εργασιών τους.

Απαιτείται απλώς μια αυστηρή εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών προς όλες τις υπηρεσίες που «παράγουν» υπόδικους παραβάτες- πολεοδομίες, νομαρχιακές υπηρεσίες κτλ.- να συμπληρώνουν τις εκθέσεις τους με τα πλήρη στοιχεία των παραβατών και όχι απλώς και μόνο με ονοματεπώνυμο και όνομα πατρός. Απαιτείται επίσης μια εγκύκλιος του υπουργού Δικαιοσύνης να μην επιβάλλονται ποινές που αναρτώνται στις οθόνες των υπολογιστών αν δεν υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία του κατηγορουμένου. Απλά πράγματα, χωρίς δαπάνες για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό και με σεβασμό στον πολίτη που αδίκως ταλαιπωρείται.

Πιστεύω ότι η ενασχόληση των αρμοδίων με το θέμα αυτό θα συμβάλει στην απόκτηση ενός στοιχείου ευρωπαϊκής ταυτότητας- που δεν είναι παρά ένα βήμα προς τον ορθολογισμό. Ως άνθρωποι και ως έθνος θα έχουμε κερδίσει μια σημαντική μάχη στον σισύφειο αγώνα για την αναχαίτιση της αυξανόμενης εντροπίας, στην οποία βυθίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες. Και αυτό δεν θα είναι λίγο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναγνώστες του «Βήματος» αν μη τι άλλο γνωρίζουν πλέον τι τους περιμένει ενδεχομένως αν αποφασίσουν να αλλάξουν ταυτότητα ή να ταξιδέψουν ανέμελοι σε ξένους τόπους και να πάρουν τα κατάλληλα ψυχολογικά και άλλα μέτρα.

Ο κ. Α. Τριφύλλης είναι τ. στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.