Τα Συμβούλια των άχρηστων

Την ώρα που εμείς βουλιάζουμε στον βούρκο του πολιτικού χρήματος οι τελικά άχρηστοι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απότυχαν στο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες διπλά: αποδείχτηκαν ανίκανοι να καθορίσουν μια πορεία για το τι θα γίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας μετά από το «όχι» μερικών Ιρλανδών και τις απειλές της σημερινής τσεχικής κυβέρνησης. Και αποδείχτηκαν εξίσου ανίκανοι να καθορίσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μας ανακοίνωσαν με όλη τη σοβαρότητά τους ότι θα συνεχίζουν τη συζήτηση τον Οκτώβριο.

Τα Συμβούλια των άχρηστων | tovima.gr

Την ώρα που εμείς βουλιάζουμε στον βούρκο του πολιτικού χρήματος οι τελικά άχρηστοι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απότυχαν στο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες διπλά: αποδείχτηκαν ανίκανοι να καθορίσουν μια πορεία για το τι θα γίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας μετά από το «όχι» μερικών Ιρλανδών και τις απειλές της σημερινής τσεχικής κυβέρνησης. Και αποδείχτηκαν εξίσου ανίκανοι να καθορίσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μας ανακοίνωσαν με όλη τη σοβαρότητά τους ότι θα συνεχίζουν τη συζήτηση τον Οκτώβριο… Οι «27» που πήραν μέρος σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό φεστιβάλ αποτυχιών δεν είναι σκληροί γραφειοκράτες «κλεισμένοι στους γυάλινους πύργους» της «νεοφιλελεύθερης Ευρώπης». Είναι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες της καθεμιάς από τις δημοκρατικές χώρες μας, υπόλογοι ο καθένας στους δικούς του πολίτες που τον διάλεξαν και όλοι μαζί στα 450 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες που η καθημερινότητά τους εξαρτάται από τις αποφάσεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο λεγόμενο «εθνικό». Για να ξεκαθαρίσουμε αν η Ενωση είναι ένας χώρος εθνικιστικών ανταγωνισμών και αμοιβαίων εκβιασμών ή ένας ζωντανός οργανισμός όπου το κύριο μέλημα είναι το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Αν είναι το πρώτο, το μέλλον της είναι γραμμένο: θα μετατραπεί – μετατρέπεται ήδη- σε μια απλή ελεύθερη αγορά χωρίς κοινές πολιτικές και χωρίς κοινό πολιτικό και οικονομικό πρόσωπο. Αν είναι το δεύτερο, θα έχει μιαν ελπίδα να προφέρει ισχυρά τον δικό της λόγο στο παγκόσμιο παιχνίδι των υπερδυνάμεων.

Το λεγόμενο «ευρωπαϊκό όραμα»- η μόνη πραγματική, δημοκρατική, ειρηνική, χωρίς ποταμούς αίματος επανάσταση του 20ού αιώνα- πάει κατά διαόλου. Το χειρότερο: οι πολιτικά ποικιλόχρωμοι αντίπαλοί της δεν προτείνουν άλλες λύσεις. Απλά εμποδίζουν κάθε μέτρο, και το πιο θλιβερά περιορισμένο, το πιο «συναινετικό», όπως η Συνθήκη της Λισαβόνας, που θα επέτρεπε στην Ενωση να λειτουργεί πιο αποδοτικά.

Ναι, είναι αλήθεια, η σημερινή «Ευρώπη» είναι συντηρητική. Γιατί έτσι το θέλησαν, στις περισσότερες χώρες της, οι ευρωπαίοι πολίτες. Πώς θα ήταν δυνατό οι «Βρυξέλλες» να βρίσκονται σε πλήρη πολιτική αντίθεση με τα κράτη-μέλη της Ενωσης; Πολιτικά, η μάχη για «μιαν άλλη Ευρώπη» δίνεται χωριό με χωριό, χώρα με χώρα και στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές, και όχι με τον ευτελισμό των θεσμών της. Θα δοθεί όμως τουλάχιστον; Ή, οριστικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις χαμένες υποθέσεις;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk