Προσπάθησα να κατανοήσω τους λόγους της επτάμηνης πλέον κρίσης η οποία εξαγόμενη από τις ΗΠΑ διαχέεται σε όλο τον πλανήτη. Κατάλαβα ότι οι αιτίες, όπως εξάλλου σε κάθε δυστύχημα, σε κάθε καταστροφή, είναι πολλές. Ολοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στα δάνεια που δόθηκαν σε αφερέγγυους δανειστές από εταιρείες ειδικευμένες σε χορήγηση στεγαστικών δανείων. Στη συνέχεια μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγόρασαν τα δάνεια, τα έκοψαν σε φέτες και τα έκρυψαν σε δομημένα προϊόντα τα οποία πούλησαν σε επενδυτές, ταμεία συνταξιοδοτικά κ.λπ. σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού προηγουμένως φρόντισαν να βαθμολογηθούν από εταιρείες αξιολόγησης. Και ύστερα άρχισε ο φαύλος κύκλος. Οι αφερέγγυοι, όπως τους προσδιορίζει και ο ορισμός τους, έπαψαν να πληρώνουν, άρχισαν κατασχέσεις, έπεσαν οι τιμές των κατοικιών, έπεσαν και οι αξίες των τραπεζικών προϊόντων και είχαμε την εμφάνιση του φαινόμενου της πεταλούδας. Και επακολούθησε το χάος. Στα νομίσματα, στο πετρέλαιο, στα ορυκτά κ.ο.κ. Κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η πραγματική αιτία είναι η εγκατάλειψη από τον κ. Μπους της οικονομικής πολιτικής Κλίντον για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με τη μείωση των φόρων των πλουσίων και τις ανάγκες του πολέμου στο Ιράκ, που ο νομπελίστας Στίγκλιτς στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο υπολογίζει σε 3 τρισ. δολάρια! Συνέπεια, το έλλειμμα της Αμερικής έφτασε στα ουράνια. Τέλος, ο έτερος γκουρού Πολ Σάμουελσον, πιο ψύχραιμος, δήλωσε ότι δεν είναι παρά ένα επεισόδιο του οικονομικού κύκλου.

Και ξάφνου διάβασα την ομιλία τού πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη κ. Μπάφετ στους μετόχους του, ο οποίος μεταξύ άλλων απέδωσε την κρίση στην απληστία των διαχειριστών μεγάλων οίκων. Τότε θυμήθηκα, ότι πριν από λίγο καιρό ξέσπασε στη Γερμανία μέγα σκάνδαλο σε αυτοκινητοβιομηχανία, με πτυχές σεξουαλικών ταξιδιών και «εξυπηρετήσεων» συνδικαλιστών και άλλων αρμοδίων… Και, σωστά το μαντέψατε, το μυαλό μου πήγε στη λαγνεία. Πριν από μήνες πάλι διάβασα ότι ένα επιστημονικό σύγγραμμα δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ από δύο ακαδημαϊκούς οικονομολόγους με τον ερεθιστικό τίτλο «Ο φθόνος ως οικονομικό μέγεθος». Απληστία,φθόνος, λαγνεία. Ωσάν να ζωντάνεψε ο Πάπας Γρηγόριος και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα που εφηύρε πριν από 1.500 χρόνια και τα οποία τιμωρούνται αυστηρά από τους αρμοδίους της θρησκείας, όχι όπως από κάποιες τράπεζες που απέλυσαν τους υπευθύνους μεν, αλλά με δεκάδες εκατομμύρια αποζημίωση. Χα, να και η αλαζονεία, να και η βουλιμία.

Και ένιωσα τότε να με καταλαμβάνουν τα υπόλοιπα αμαρτήματα. Οργή για τους άπληστους επενδυτές, για τα διάφορα hedge funds, equity και εγώ δεν ξέρω ποια άλλα, που ζητούν μεγάλο κέρδος σε μικρό χρόνο και με δανεικά χωρίς να νοιάζονται για την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας. Οργή για τις τράπεζες που πήραν τα δάνεια, τα έκοψαν κομματάκια σαν τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη και τα κουκούλωσαν με άλλα προϊόντα, οι πονηροί, και μετά τα πούλησαν σε αθώα Ταμεία συνταξιοδοτικά και σε άλλες τράπεζες και ταμιευτήρια στα πέρατα της Γης· και για τον μικροεπενδυτή που συνομιλώντας με διαχειριστή μεγάλου ξένου οίκου για να επενδύσει, αποδέχτηκε προτεινόμενα αμοιβαία. Αλλά ούτε ο ίδιος καταλάβαινε ούτε, ακόμη χειρότερα, ο διαχειριστής πού πάνε τα λεφτά. Μην με παρεξηγήσετε, και μην το πάρετε προσωπικά, αυτό το τελευταίο αναφέρεται σε μένα. Και με έπιασε και μια οκνηρία για το υπόλοιπο της ημέρας καθώς ένιωθα ότι τίποτε πια δεν έχει νόημα, τα πράγματα ξέφυγαν. Ηρθε και έδεσε και το άρθρο του κ. Καρακούση στο «Βήμα» στο οποίο αναφέρει την πρόθεση του σημερινού Πάπα να αυξήσει τα θανάσιμα αμαρτήματα με άλλα που προκαλούν κακό στους φτωχούς. Και έτσι, εν βρασμώ, σκέφτηκα ότι δεν είναι επαρκή τα μέτρα διαφάνειας που επεξεργάζεται η Επιτροπή. Και ότι δεν φτάνουν οι φωνές για αυτοσυγκράτηση και μέτρα στην ευρωζώνη, η οποία δεν έχει εργαλείο να αντιμετωπίσει μία κρίση, αν χρειαστεί, σε μεγάλη διασυνοριακή τράπεζα. Εδώ χρειάζεται ευχέλαιο. Προτείνω λοιπόν επίσημα, από τη μικρή αλλά περήφανη ανά τους αιώνες χώρα μου, στους κκ. Τρισέ και Παπαδήμο να οργανώσουν ευχέλαιο (ή μήπως τρισάγιο;). Να κληθούν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης και ειδικά ο δικός μας που έχει επί πλέον τον πληθωρισμό στα 4,4% και το εμπορικό έλλειμμα στα 14%, μπας και εξορκιστεί καταλλήλως το κακό. Και αυτό γιατί στην ύστατη αυτή φάση του καπιταλισμού-καζίνο ο ορθολογισμός δεν πιάνει και όποια μέτρα και αν ληφθούν, η επόμενη κρίση κυοφορείται. Γιατί το σύστημα δεν λειτουργεί πια ορθολογικά και για το καλό όλων μας, αλλά έχει καταληφθεί από τον Σατανά. Αρα, εδώ και τώρα ευχέλαιο. Πάντως η προσευχή πρέπει να γίνει εν κρυπτώ μην και το μάθουν οι άπληστοι και μη επενδυτές και πανικοβληθούν…