Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τη Ρωσία η Δύση

Oι αυτοκρατορίες που πεθαίνουν αφήνουν μια επικίνδυνη κληρονομιά. Η πτώση της Ρώμης οδήγησε στο σκοτάδι, ενώ η Ισπανία κατέρρεε στον βαθμό που εξέπιπτε η ισπανική αυτοκρατορία. Δεδομένων των φυσικών της πηγών, η Ρωσία είναι αναπόφευκτο να ευημερήσει. Ο λαός της θα συνεχίσει να απολαμβάνει την- προτέρως αδιανόητη- πολυτέλεια της συνεπούς αμοιβής σε ένα καλό νόμισμα. Αυτό θα οδηγήσει στην εξάπλωση της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής σταθερότητας. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, μια κοινωνία που διοικείται από τη μεσαία τάξη θα γίνει αναπόφευκτα αστική.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τη Ρωσία η Δύση | tovima.gr

Oι αυτοκρατορίες που πεθαίνουν αφήνουν μια επικίνδυνη κληρονομιά. Η πτώση της Ρώμης οδήγησε στο σκοτάδι, ενώ η Ισπανία κατέρρεε στον βαθμό που εξέπιπτε η ισπανική αυτοκρατορία.

Δεδομένων των φυσικών της πηγών, η Ρωσία είναι αναπόφευκτο να ευημερήσει. Ο λαός της θα συνεχίσει να απολαμβάνει την- προτέρως αδιανόητη- πολυτέλεια της συνεπούς αμοιβής σε ένα καλό νόμισμα. Αυτό θα οδηγήσει στην εξάπλωση της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής σταθερότητας. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, μια κοινωνία που διοικείται από τη μεσαία τάξη θα γίνει αναπόφευκτα αστική. Γιατί οι κύριοι Πούτιν και Μεντβέντεφ να εμποδίσουν την ανάπτυξη μιας δημοκρατικής κουλτούρας, εφόσον δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία στο να κερδίζουν σε ελεύθερες εκλογές;

Με το πέρασμα του χρόνου θα επουλωθεί το μετασοβιετικό τραύμα. Πολλοί ηλικιωμένοι Ρώσοι δυσανασχετούν για την απώλεια της Σοβιετικής Ενωσης, την οποία υπηρέτησαν όταν ήταν νέοι. Η πολιτική αυτολύπηση των ηλικιωμένων Ρώσων είναι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, που όμως δεν επηρεάζει τις νεαρότερες ηλικιακά ομάδες, καθώς όσο πιο πολλοί ηλικιωμένοι βυθίζονται στη νοσταλγία και στη βότκα τόσο πιο σύντομα θα αναλάβουν οι νεότεροι.

Ο κ. Πούτιν προέρχεται από τη μεταβατική γενιά: η καριέρα του αφορά την παλαιά τάξη πραγμάτων, ενώ ο ίδιος είναι αρκετά νέος για να προσαρμόζεται. Πριν από μερικά χρόνια, φάνηκε σαν να μην είχε σε υπόληψη τις παλαιές σοβιετικές μεθόδους. Φερόταν να πιστεύει ότι το προηγούμενο οικονομικό σύστημα δεν είχε ουσία και ότι ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση περνούσε από την αγορά. Φάνηκε επίσης έτοιμος να αποδεχθεί ότι ίσως να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας. Παρ΄ όλο που ίσως δεν κατανόησε ούτε το ένα ούτε το άλλο, φάνηκε ωστόσο πεπεισμένος ότι η Ρωσία έπρεπε να αλλάξει.

Δεν είναι ίσως αργά για να αναβιώσει αυτή η πεποίθηση. Εμείς στη Δύση οφείλουμε να πείσουμε τον κ. Πούτιν ότι είναι πιθανόν να παραμείνει πατριώτης χωρίς να έρθει σε σύγκρουση ούτε με εμάς ούτε και με τους γείτονές του. Εξ αυτού δημιουργείται ένα δίλημμα. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας κρίσης στην Ουκρανία, χωρίς να δώσουμε στους Ρώσους την εντύπωση ότι έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν σε αυτή τη χώρα; Πρόκειται για μια επείγουσα αποστολή, η οποία δεν διευκολύνεται ούτε από την επιστροφή στη ρητορική του ψυχρού πολέμου ούτε από την εξάπλωση του ΝΑΤΟ σε χώρες εντός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οσο γρήγορα αποκαταστάθηκε η ειρήνη στη Γεωργία τόσο η Δύση οφείλει να εξαπολύσει μια μεγάλη διπλωματική επίθεση με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα συλλογικής ασφάλειας, βάσει του οποίου να επιλύεται οποιαδήποτε διαφωνία. Θα ήταν επίσης ανόητο να αποκλείσουμε τη Ρωσία είτε από τους «G8» είτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ολοι θέλουμε να δούμε μια Ρωσία που να επιδιώκει να ανήκει σε αυτά τα σώματα και όχι μια μεγάλη δύναμη που να ακολουθεί μια εθνικιστική πορεία με τη διαρκή απειλή της σύγκρουσης.

Εμείς από την πλευρά μας χρειαζόμαστε διπλωμάτες οι οποίοι να είναι οι πνευματικοί κληρονόμοι των Κίσινγκερ, Μέτερνιχ, Σάλισμπουρι,Ταϊλεράνδου, γεμάτοι εμπειρία, σοφία, ρεαλισμό και κυνισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk