ΓΝΩΜΗ

Πόσο θα έχουν αύριο οι μετοχές;

Η χθεσινή οριακή άνοδος των τιμών των μετοχών έδωσε ελπίδες σε ορισμένους ότι η ραγδαία πτώση τους θα σταματήσει. Δεν αποκλείεται, αλλά μάλλον τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση και ότι αυτό θα βλάψει τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια τις μετοχές. Αλλοι θεωρούν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα ανακοπεί και αυτό σημαίνει πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Λένε επίσης ότι οι τιμές των μετοχών πλέον δεν είναι υπερβολικές και αυτό σημαίνει πως κάποιος μπορεί να αρχίσει σταδιακά να αγοράζει ώστε να χτίσει μια επενδυτική θέση.

Πόσο θα έχουν αύριο οι μετοχές; | tovima.gr

Η χθεσινή οριακή άνοδος των τιμών των μετοχών έδωσε ελπίδες σε ορισμένους ότι η ραγδαία πτώση τους θα σταματήσει. Δεν αποκλείεται, αλλά μάλλον τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση και ότι αυτό θα βλάψει τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια τις μετοχές. Αλλοι θεωρούν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα ανακοπεί και αυτό σημαίνει πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Λένε επίσης ότι οι τιμές των μετοχών πλέον δεν είναι υπερβολικές και αυτό σημαίνει πως κάποιος μπορεί να αρχίσει σταδιακά να αγοράζει ώστε να χτίσει μια επενδυτική θέση. Φυσικά όποιος αγοράσει τώρα είναι σε καλύτερη θέση από όποιον είχε αγοράσει τις ίδιες μετοχές πριν από τρεις ή έξι μήνες.

Και εδώ βρίσκεται το κλειδί της υπόθεσης.

Ο,τι και να λένε οι αναλυτές και τα fundamentals, δεν υπάρχουν ακριβές και φθηνές μετοχές. Δεν σκέφτεται αυτό ο επενδυτής όταν αποφασίζει να αγοράσει μετοχές. Σκέφτεται αν τις μετοχές αυτές που αγοράζει σήμερα θα βρει κάποιον να τις πουλήσει ακριβότερα αύριο. Και αυτή τη στιγμή κανένας δεν νιώθει ότι αύριο θα βρεθεί κάποιος να αγοράσει ακριβότερα τις μετοχές του. Συνεπώς η απόφαση για αγορά μετοχών αναβάλλεται. Ποιοι επενδύουν σήμερα στο Χρηματιστήριο;

Αυτοί που οφείλουν να επενδύσουν: οι εταιρείες επενδύσεων και τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν πάρει τα κεφάλαια των επενδυτών και δεν μπορούν να τα έχουν στον τόκο. Πρέπει να τα διαχειριστούν για να βγάλουν αποδόσεις για τους επενδυτές τους και αμοιβές για τους ίδιους.

Το κακό στην περίοδο που διανύουμε είναι ότι ούτε τα ομόλογα ούτε τα ακίνητα ούτε τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων προσφέρονται για επενδύσεις. Το μόνο που είναι βέβαιον ότι θα προσφέρει κάποια απόδοση στα κεφάλαια είναι η προθεσμιακή κατάθεση στην τράπεζα. Βεβαίως για κάποιον ο οποίος σκοπεύει να επενδύσει μακροπρόθεσμα σε μετοχές οι τιμές πράγματι δεν είναι κακές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα των Ελλήνων σήμερα δεν είναι τι θα κάνει το Χρηματιστήριο και τι απόδοση θα έχουν τα κεφάλαιά τους. Είναι ότι τα εισοδήματα δεν επαρκούν ώστε να υπάρχουν κεφάλαια για αποταμίευση ή για επένδυση και ότι προβλέπεται να δυσκολέψει η κατάσταση λόγω της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων των δανείων. Σημαντικότερη λοιπόν διαδικασία είναι σήμερα για τον έλληνα δανειολήπτη η διαχείριση του χρέους του παρά η επένδυση των κεφαλαίων του.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk