γνώμη

Πόσο κοστίζουν οι δογματικοί;

Εδώ και καιρό, πάνω από έναν χρόνο, υπήρχαν σημάδια της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Από πέρυσι το καλοκαίρι φαίνονταν το βάθος της πιστωτικής κρίσης και οι ανισορροπίες που ταλάνιζαν το διεθνές οικονομικό σύστημα. Οι εδώ οικονομικές αρχές όμως εκώφευαν και συνέχισαν να μεταδίδουν τη συνήθη ελληνική υπεραισιοδοξία. Το περασμένο φθινόπωρο τα σημάδια έγιναν εντονότερα, καθώς οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν τη μετάδοση της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Στη συνέχεια η έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων μετέδωσε με βεβαιότητα τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών παντού στον κόσμο.

Εδώ και καιρό, πάνω από έναν χρόνο, υπήρχαν σημάδια της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Από πέρυσι το καλοκαίρι φαίνονταν το βάθος της πιστωτικής κρίσης και οι ανισορροπίες που ταλάνιζαν το διεθνές οικονομικό σύστημα.

Οι εδώ οικονομικές αρχές όμως εκώφευαν και συνέχισαν να μεταδίδουν τη συνήθη ελληνική υπεραισιοδοξία.

Το περασμένο φθινόπωρο τα σημάδια έγιναν εντονότερα, καθώς οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν τη μετάδοση της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Στη συνέχεια η έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων μετέδωσε με βεβαιότητα τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών παντού στον κόσμο.

Αλλά ούτε και τότε οι εδώ οικονομικές αρχές έδειξαν διάθεση κινητοποίησης. Ο προϋπολογισμός του 2008 και συνολικά η οικονομική πολιτική στηρίχθηκαν στις υποθέσεις της προηγούμενης περιόδου, διαμορφώθηκαν στη βάση του σεναρίου της ευφορίας και της αδιατάρακτης ανάπτυξης. Προφανώς οι ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής θεωρούσαν ότι η διεθνής κρίση θα ελεγχθεί και πως δεν θα χρειασθούν προσαρμογές και αναθεωρήσεις.

Πίστευαν στο σύστημα και στις δυνατότητές του, δεν είχαν μάτια να δουν τη μεταβολή των συνθηκών, ούτε να αποδεχθούν το βάρος των ανισορροπιών που συσσώρευσε η επικρατήσασα για χρόνια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική.

Ετσι ήλπιζαν ακόμη και πριν από λίγες ημέρες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και πως η αόρατος χειρ της αγοράς τελικώς θα ασκήσει την επίδρασή της και θα επαναφέρει το σύστημα σε ισορροπία. Απεδείχθη όμως η πλάνη τους και έτσι χθες, υπό το βάρος των δυσμενών συνθηκών και ιδιαίτερα ανησυχητικών προβλέψεων, συνήλθε εκτάκτως η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία απεφάνθη ότι «τελούμε σε κατάσταση κρίσης» και μετέδωσε ότι «η διαχείρισή της είναι εθνικό ζήτημα». Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα, θα σχολίαζε κάποιος. Αλλά και πάλι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που υποτίθεται ότι θα αναληφθούν από τον Σεπτέμβριο, ορίζονται από συστημικό και ιδεολογικό δογματισμό, δεν αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρίσης και κατά τα φαινόμενα η όποια επέμβαση την πεπατημένη θα ακολουθεί.

Ούτε φαντασία, ούτε έμπνευση, ούτε ανατροπές. Με τα ίδια αποτυχημένα εργαλεία και τις περιοριστικές συνταγές θα επιχειρήσει να ελέγξει τη μετάπτωση από την ανάπτυξη στην ύφεση η κυβέρνηση Καραμανλή. Και το πιθανότερο που θα συμβεί είναι να αποτύχει και τελικώς, αντί να συγκρατήσει, να επιτείνει την ύφεση. Είναι δυστυχώς αυτή η μοίρα των απανταχού δογματικών. Το δυστύχημα είναι ότι τα πείσματα και τα καμώματά τους κοστίζουν, και μάλιστα ακριβά…

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk