Πανδώρα

Κυκλοφορεί ότι εκείνος ο υπουργός, ο οποίος προσφάτως αναβάθμισε το φουσκωτό του σε θαλαμηγό, μετέτρεψε το νέο του σκάφος σε κέντρο επιχειρήσεων, ούτως ώστε να επιλαμβάνεται τυχόν κρίσεων εν όσω διαπλέει τον Αργοσαρωνικό. (Καθ΄ ότι δεν τολμά να βγει παραέξω…) Κυκλοφορεί ως μομφή, αλλά αυτό είναι άδικο. Εφόσον αληθεύει η φήμη, ο υπουργός δεν είναι αξιόμεμπτος, αλλά αξιέπαινος. Προμηθεύτηκε τη θαλαμηγό (ποιος ξέρει με τι κόπους και τι θυσίες) για να έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά του καλύτερα.

Κυκλοφορεί ότι εκείνος ο υπουργός, ο οποίος προσφάτως αναβάθμισε το φουσκωτό του σε θαλαμηγό, μετέτρεψε το νέο του σκάφος σε κέντρο επιχειρήσεων, ούτως ώστε να επιλαμβάνεται τυχόν κρίσεων εν όσω διαπλέει τον Αργοσαρωνικό. (Καθ΄ ότι δεν τολμά να βγει παραέξω…)

Κυκλοφορεί ως μομφή, αλλά αυτό είναι άδικο. Εφόσον αληθεύει η φήμη, ο υπουργός δεν είναι αξιόμεμπτος, αλλά αξιέπαινος. Προμηθεύτηκε τη θαλαμηγό (ποιος ξέρει με τι κόπους και τι θυσίες) για να έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Διότι ως υπουργός (υπηρέτης, δηλαδή) έχει την υποχρέωση να είναι διαθέσιμος στις ανάγκες διακυβέρνησης της χώρας ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι η δουλειά του και προκειμένου να την κάνει καλύτερα, εκτίθεται με τη θαλαμηγό. Τόσο απλά είναι τα πράγματα!

Διαισθάνομαι όμως ότι δεν με πιστεύετε. Νομίζετε ότι ειρωνεύομαι. Σας καταλαβαίνω. Πάντα η φωνή της αλήθειας ξένιζε και ενοχλούσε.

Καταφεύγω λοιπόν στα μεγάλα μέσα και σας θυμίζω τους λόγους ενός νεαρού πολιτικού (τον οποίον όμως πολύ θαυμάζω), όταν του προσήψαν ότι προμηθεύτηκε ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 140.000 ευρώ από τη Siemens με προνομιακούς όρους. Είπε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: « Ηταν απαραίτητα για να κάνω σωστά τη δουλειά μου »…

Ετσι είναι, αγαπητοί αναγνώστες. Η πολτοποίηση της μαζικής δημοκρατίας των καιρών μας έχει εξισώσει τους πάντες. Οι αμνοί έγιναν το ίδιο με τα ερίφια. Ας κλείσω λοιπόν με τους λόγους του Ερρίκου Δ΄, από τον μονόλογό του στην πρώτη πράξη του έργου Ερρίκος Ε΄ του Σαιξπήρου: « Uneasy lies the head that wears the crown ». Ας έχουμε κατανόηση λοιπόν για την ιθύνουσα τάξη. Στο κάτω κάτω, βάζετε με το νου σας τι σημαίνει να χρεώνεσαι 140.000 για ηλεκτρονικά ή ποιος ξέρει πόσα για να περάσεις από το φουσκωτό στη θαλαμηγό;

Ενας παλιός φίλος, που γνωρίζει απταίστως την αγγλική, μου στέλνει e-mail (το στέλνει φαντάζομαι και σε καμιά εικοσαριά άλλους δημοσιογράφους…), στο οποίο επισημαίνει τα λάθη στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλου και η οποία συνόδευε το δωρηθέν στους συνέδρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς φωτογραφικό λεύκωμα για την Ελλάδα.

Δυστυχώς, η ακριβής απόδοση του γλωσσικού λάθους σε μετάφραση είναι σχεδόν αδύνατη, γι΄ αυτό αρκούμαι στην παράθεση των σολοικισμών, άνευ περαιτέρω σχολίων: « tourism is a natural goal that units all », « crucial significance », « with my best wishes for fruitful and pleasant wishes ».

Είναι πράγματι εξευτελιστικό για την ελληνική κυβέρνηση να αντιπροσωπεύεται στα μέλη μιας υψηλού γοήτρου διεθνούς ΜΚΟ με ένα κείμενο που είναι για γέλια.

Υπενθυμίζω όμως στον καλό φίλο επιστολογράφο (επειδή τυγχάνει να είναι ΠαΣοΚ) ότι «χόουστ» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ήταν ο Τζέφρι και ότι ο Αρης ήλθε ως «γκεστ οβ όνορ» και μάλιστα πλήρωσε και ένα μέρος των εξόδων, καθώς το υπουργείο του ήταν χορηγός του συνεδρίου.

Επομένως, ας μη φτύνουμε εκεί όπου πριν από λίγο είχαμε ακουμπήσει τη γλώσσα μας…

Αλλωστε, ο καημένος ο Αρης έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του Τζέφρι στο «Grand Resort»- και απορώ γιατί ορισμένοι εύθικτοι στο ΠαΣοΚ ενοχλήθηκαν, επειδή υποτίθεται ότι τους μίλησε αφ΄ υψηλού κάνοντας μάθημα κτλ. Ολα αυτά είναι σαχλαμάρες. Στην πραγματικότητα, ο Αρης έφθασε μέχρι του σημείου να συντονιστεί πλήρως με το πνεύμα του Τζέφρι, σε μια ομιλία προς τους συνέδρους της Διεθνούς η οποία ξεκίνησε με την κεντρική ιδέα της φιλοσοφίας του «flower power»:

« Φίλες και φίλοι, Και θα μου επιτρέψετε να απευθυνθώ σε εσάς με αυτό τον άμεσο τρόπο για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί βρίσκεστε στην Ελλάδα, βρίσκεστε στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, είστε φιλοξενούμενοί μας. O δεύτερος είναι γιατί στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν φίλοι και εχθροί στην πολιτική. Πρέπει να υπάρχουν μόνο φίλοι και συνεργάτες ». (Εδώ, αντί για λέξεις, θα ήθελα να ζωγραφίσω μια καρδούλα, αλλά δεν γίνεται…)

Πρόκειται, φυσικά, για μια αθώα ανοησία, που εκφέρεται στα πλαίσια της καθιερωμένης παπαρολογίας (σ.τ.Π.: όρος νομιμοποιηθείς από τον Γιώργο Σουφλιά ). Κάτω από την αθωότητά της όμως κρύβει την εξιδανικευμένη αντίληψη περί ελληνικής αρχαιότητος, που χαρακτήριζε τις κλασικές σπουδές ως τον 19ο αιώνα και η οποία σήμερα υφίσταται μόνο μέσα στο κεφάλι μας, ελέω εθνικής ιδεολογίας…

Είδα την εκπρόσωπο Τύπου του Ιδρύματος Ωνάση κυρία Αννα Παναγιωταρέα σε κάποιο εστιατόριο της Αθήνας. Εκείνη ήταν με την παρέα της, εγώ με τη δική μου. Μολονότι ήλθε αργότερα να υποβάλει τα σέβη της στους φίλους μου, εμένα δεν με αναγνώρισε και δεν με χαιρέτησε. Είναι περίεργο, διότι εκείνη είχε καινούργιο πρόσωπο, ενώ στο δικό μου τίποτε δεν είχε αλλάξει!..

pandora@dolnet.gr

Εξωτικές παρουσίες στο «Grand Resort» του Λαγονησίου, όπου συνεδριάζει η Σοσιαλιστική Διεθνής…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk