Πανδώρα

Στέλεχος του ΠαΣοΚ, που τυγχάνει και συνεργάτης γνωστής κυρίας του Κινήματος, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ακτή Ελεφαντοστού, ως μέλος επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με αντικείμενο την εμβάθυνση των σχέσεων ευρωπαϊκού και αφρικανικού σοσιαλισμού. Επανελθών στα πάτρια, πλουσιότερος σε γνώσεις και εμπειρίες, έλεγε σε φίλο του πόσο έντονη εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος της Μπουρκίνα Φάσο (τέως Ανω Βόλτα, πρωτεύουσα το μαγευτικό Ουαγκαντούγκου) ζητούσαν από τους ευρωπαίους συντρόφους τους 10.

Στέλεχος του ΠαΣοΚ, που τυγχάνει και συνεργάτης γνωστής κυρίας του Κινήματος, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ακτή Ελεφαντοστού, ως μέλος επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με αντικείμενο την εμβάθυνση των σχέσεων ευρωπαϊκού και αφρικανικού σοσιαλισμού.

Επανελθών στα πάτρια, πλουσιότερος σε γνώσεις και εμπειρίες, έλεγε σε φίλο του πόσο έντονη εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος της Μπουρκίνα Φάσο (τέως Ανω Βόλτα, πρωτεύουσα το μαγευτικό Ουαγκαντούγκου) ζητούσαν από τους ευρωπαίους συντρόφους τους 10.000 ευρώ για την προμήθεια φωτοτυπικών μηχανημάτων, απαραιτήτων προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις την εξουσία στη χώρα τους στις επόμενες εκλογές. Ο άλλος τον άκουσε και απλώς εξέφρασε μια απορία: «Κι εσύ γιατί δεν τους είπες να πάνε κατευθείαν στη Siemens;». Ελα ντε!

Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν αποδειχθεί ότι υπουργός της κυβέρνησης (ακόμη και ο πιο distingue, που λέει ο λόγος) δέχθηκε να τον κεράσει ο Μ. Χριστοφοράκος ένα εισιτήριο μετ΄ επιστροφής για Ζυρίχη, στην πρώτη θέση φυσικά.

Θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι το τσάμπα και η τράκα θεωρούνται αυτονόητα προνόμια της πολιτικής τάξης και των συναφών κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. ημών των δημοσιογράφων. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό σε μία χώρα χωρίς αστική παράδοση και με εξουθενωμένες ελίτ. Είναι φυσικό οι ηγέτες μας να συμπεριφέρονται σαν άρχοντες, διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα: άρχοντες, υπό την έννοια ότι πολιτισμικά ανήκουν σε μια πρώιμη φάση της εξέλιξης των πολιτικών θεσμών.

Υπονοείται βεβαίως ότι για να νιώθουν εκείνοι άρχοντες, στο βάθος νιώθουμε εμείς υπήκοοι. Αν μάλιστα ο άρχοντας είναι «μάγκας» ή «καραμπουζουκλής», τότε του συγχωρούμε τα πάντα και του αναγνωρίζουμε δικαιώματα, που ούτε οι βασιλείς δεν είχαν. Λόγου χάριν, να κυκλοφορεί με την ερωμένη του χωρίς να κρύβεται, να αλλάζει τη γυναίκα του ή να την κάνει διδάκτορα πυρηνική φυσικό- σχεδόν οτιδήποτε… Ετσι εξηγούνται πολλά.

Είπε ο Τζέφρι στην περίφημη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε για να διορθώσει το κλίμα: «Και έρχεται μια νέα γενιά, και εγώ θα το στηρίξω αυτό (sic).Ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα στηρίζω συνεχώς τη νεότερη γενιά στο προσκήνιο της πολιτικής,τους νεότερους πολιτικούς,αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιών,αλλά δίνοντας το προβάδισμα στους νέους». Αν όχι πολλά, όπως είπα στην αρχή, εξηγείται πάντως γιατί ως αρχηγός του ΠαΣοΚ κάνει ό,τι μπορεί για να αβαντάρει τον Αλέξη Τσίπρα

Είχαμε μια μικρή αναταραχή προσφάτως στα Ηλύσια Πεδία, τον νοητό χώρο όπου αποσύρονται οι αθάνατοι ήρωες του πολιτικού μας κόσμου, για να περάσουν εκεί την αιωνιότητα…

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Χρήστος Σαρτζετάκης δημοσίευσε ένα κείμενό του (στο γνωστό ιδιόρρυθμο ύφος του) σε εβδομαδιαία εφημερίδα, όπου υποστήριζε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ του είχε πει κατ΄ ιδίαν ότι ουδέποτε διαφωνούσε με την εκλογή Του, αλλά είχε υποχρεωθεί από άλλους να τηρήσει αρνητική στάση έναντι του προσώπου Του.

Στο δημοσίευμα απάντησε ο Επίτιμος της ΝΔ διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου.

Επρόκειτο για ένα ασήμαντο θέμα. Κατ΄ αρχάς, επειδή ο Κων. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός για τον οποίον ο καθένας μας δικαιούται να υποψιάζεται ότι μπορεί να πει οτιδήποτε, υπό την προϋπόθεση ότι ταιριάζει με τις περιστάσεις και εξυπηρετεί τη σκοπιμότητά του. Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να φαντάζεται ότι στον μακρό και ευδόκιμο πολιτικό βίο του ο Μητσοτάκης έχει πει τα πάντα.

Αλλά ακόμη και αν δεν το είπε ποτέ ο Επίτιμος, δεν είχε λόγο να διαψεύσει τον πρώην πρόεδρο. Οπως δεν είχε ένας άλλος κάτοικος των Ηλυσίων Πεδίων, ο Βύρων Πολύδωρας , για τον οποίο την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε από την τηλεοπτική εκπομπή του ότι συναντήθηκαν και ότι ο πρώην υπουργός τού είπε: «Ζηλεύω την ελευθερία σου!Είκοσι τόσα χρόνια στην πολιτική θα τα άλλαζα για να ήμουν στη θέση σου!». Επειτα, κατά την αφήγηση του προέδρου, ο Βύρων τον φίλησε και τον αποχαιρέτησε λέγοντας: «Ποιος ξέρει,μπορεί να συνυπάρξουμε…». Αλλά ο Βύρων δεν το έκανε θέμα… Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έφτιαξαν μια πολύ έξυπνη διαφήμιση, στην οποία γνωστοί ηθοποιοί εμφανίζονται ως καθημερινοί τύποι και λένε γιατί θα ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς. Πρόκειται, βεβαίως, για μια διαφήμιση που βασίζεται στη σάτιρα, αφού οι λόγοι τους οποίους εκθέτουν οι χαρακτήρες είναι τελείως εξωφρενικοί.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μεταφερθεί η ιδέα στα καθ΄ ημάς, καλύτερα όμως να μη φτάσει στα αφτιά του Τζέφρι, γιατί μπορεί να περάσει τους επόμενους 18 μήνες ασχολούμενος αποκλειστικά με αυτό…

pandora@dolnet.gr

Γελάει (ο αμερικανός πρεσβευτής) επειδή μάλλον δεν καλοξέρει ποιος τον βλέπει…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk