Πανδώρα

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, προς απόδειξη του ισχυρισμού του ότι δέχθηκε το μαύρο χρήμα της Siemens για λογαριασμό του ΠαΣοΚ, επικαλείται «το θάρρος και την εντιμότητα» των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων. Γενναία στάση (όχι με την έννοια του γυμναστή, χρηματιστή κ.λπ.), αλλά μάλλον μάταιη. Δύσκολα φαντάζομαι να βρίσκονται έστω και λίγοι στο ΠαΣοΚ που θα δέχονταν την αναμέτρηση με τον Θ. Τσουκάτο στο θάρρος και στην εντιμότητα. Συνεπώς το επόμενο βήμα για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠαΣοΚ είναι να πει πιο πολλά και πιο γλαφυρά.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, προς απόδειξη του ισχυρισμού του ότι δέχθηκε το μαύρο χρήμα της Siemens για λογαριασμό του ΠαΣοΚ, επικαλείται «το θάρρος και την εντιμότητα» των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.

Γενναία στάση (όχι με την έννοια του γυμναστή, χρηματιστή κ.λπ.), αλλά μάλλον μάταιη. Δύσκολα φαντάζομαι να βρίσκονται έστω και λίγοι στο ΠαΣοΚ που θα δέχονταν την αναμέτρηση με τον Θ. Τσουκάτο στο θάρρος και στην εντιμότητα.

Συνεπώς το επόμενο βήμα για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠαΣοΚ είναι να πει πιο πολλά και πιο γλαφυρά…

Αν έχω δίκιο παραπάνω και, επίσης, αν λόγω των κυβερνητικών μεθοδεύσεων η υπόθεση της Siemens καταλήξει να είναι μόνον ο Θ. Τσουκάτος (δηλαδή μόλις το μισό εκατομμύριο από τα εκατό που υποτίθεται ότι μοίρασε η Siemens), τότε η μόνη σοβαρή επιλογή που έχει σήμερα μπροστά του το ΠαΣοΚ είναι αυτή που προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: Να μάθουν την αλήθεια και να πουν την αλήθεια.

Τους προτείνει, με άλλα λόγια, να προλάβουν τα αναπόφευκτα, αντί να μεμψιμοιρούν και να παπαρολογούν*. Να το ερμηνεύσω με τον δικό μου τρόπο: Γνωστού όντος ότι το ΠαΣοΚ δεν κερδίζει με τίποτε τις επόμενες εκλογές και υποψιαζόμενος ότι η ΝΔ «θα βγει λάδι» από την υπόθεση, και μάλιστα με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης, τους λέει να ματώσουν τώρα, ώστε αργότερα να έχουν το πλεονέκτημα έναντι μιας ΝΔ που θα βαρύνεται με τις υποψίες της κοινής γνώμης. Εχει δίκιο ο Βενιζέλος, αλλά από εκεί και πέρα ισχύει ο παράγων «Τζέφρι»…

*Παπαρολογώ:το ρήμα νομιμοποιήθηκε στην πολιτική ορολογίααφότου χρησιμοποίησε παράγωγο ουσιαστικό ο Γιώργος Σουφλιάς. Δονκιχωτικές εξάψεις.

Ατομικές φιλοδοξίες.

Ελλειψη σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητα.

Συνθηματολογικός λόγος.

Διχαστική επίδραση.

Προβληματική θεολογική σκέψη. Ολες οι παραπάνω είναι πολύ σοβαρές αιτιάσεις όταν διατυπώνονται από έναν Αρχιεπίσκοπο και μάλιστα της ηπιότητας του σημερινού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Εν τούτοις προκλήθηκε μια παρεξήγηση στον Τύπο από την κριτική που άσκησε προχθές ο Αρχιεπίσκοπος στην «πολιτευόμενη Ορθοδοξία», μέσω της ομιλίας του στη Σύνοδο. Δόθηκε η εντύπωση ότι η κριτική αφορούσε τις θέσεις και τη συμπεριφορά του Θεσσαλονίκης Ανθίμου, που έχει προσπαθήσει κατά καιρούς να προκαταλάβει την στάση της Εκκλησίας σε θέματα κοινωνικά και πολιτικά.

Λάθος. Η απάντηση του κ. Ιερωνύμου με την προχθεσινή ομιλία του δεν απευθυνόταν στον κ. Ανθιμο, αλλά στον Χριστόδουλο. Αφορούσε τον πολιτικό και παρεμβατικό ρόλο που η Εκκλησία διεκδίκησε και δημιούργησε επί μακαριστού. Ρόλο τον οποίο ο κ. Ιερώνυμος έδειξε με τη στάση του, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει.

Με πνεύμα ρεαλισμού, θα έλεγα ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να μας τύχει ύστερα από τη «Μάστιγα του Θεού» είναι η μακροημέρευση του κ. Ιερωνύμου στον θρόνο. Το εύχομαι για το καλό της χώρας, μολονότι οι ευχές μου δεν πιάνουν…

Αλλά να μη στενοχωρήσω τον κ. Ανθιμο, που ειλικρινά τον λατρεύω ως τύπο, μορφή και παρουσία, παρ΄ ότι διαφωνώ (και ανατριχιάζω…) με τις θέσεις του. Ο Σεβασμιότατος δεν πείθει ως Χριστόδουλος. Είναι ένας «μίνι Χριστόδουλος» (προσοχή: όχι ένας Χριστόδουλος με μίνι!), όπως είναι ένας «μίνι Παναγιότατος» (υπό την έννοια ότι μόνον εντός των ορίων της επαρχίας του ισχύει ο τίτλος).

Είναι όμως και κάτι ακόμη στην προσωπικότητά του. Οσο και αν βρυχάται, όσο και αν φοβερίζει, κάτι επάνω του σε πείθει ότι είναι ακίνδυνος. Ετσι τον βλέπεις ως διασκεδαστική έκφανση μιας πραγματικής απειλής, του σκοταδισμού. Μακροχρόνια σου φτιάχνει το κέφι και καταλήγεις να τον αγαπάς γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο!

Σεβασμιότατε, συνεχίστε! Εχετε φίλους εις τας Αθήνας, οι οποίοι ιστάμεθα παρά τω πλευρώ Σας!

Ο Λεχ Βαλέσα, ο ήρωας της εξέγερσης που ανέτρεψε τον κομμουνισμό στην Πολωνία, κατηγορείται από τους συγγραφείς ενός νέου βιβλίου ότι όχι μόνον διετέλεσε καταδότης των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1990-1995) αναζήτησε τον φάκελό του στην Ασφάλεια και αφαίρεσε τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ιδωμεν. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το υποτιθέμενο πρακτορικό ψευδώνυμό του ήταν «Μπόλεκ»! Και το ενδιαφέρον είναι, βεβαίως, ετυμολογικό και μας δίνει ένα μέτρο του σκοτεινού χιούμορ των μυστικών υπηρεσιών, καθόσον: Μπό-μπεκ + Λό-λεκ = Μπόλεκ.

Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου (σχήμα λόγου για πολλούς…) με τον κυνισμό και το θράσος της Χίλαρι Κλίντον!

Αφού δοκίμασε να αποσπάσει (εκβιαστικά) από τον Ομπάμα τα χρήματα που ξόδεψε στην εκστρατεία της για το προεδρικό χρίσμα και απέτυχε, στρέφεται τώρα στους κοινούς θνητούς και ζητεί τον οβολόν τους. Ιδού τι γράφει η ανεκδιήγητη στον Αργύρη μας, σε χθεσινό e-mail που του έστειλε: «Οπως ξέρεις,έπρεπε να δανειστώ χρήματα για την καμπάνια μου σε κρίσιμες στιγμές.Δεν ζητώ τη βοήθεια οποιουδήποτε για να ξεπληρώσω τα χρέη. Ηταν η επένδυσή μου και η δέσμευσή μου,επειδή πιστεύω βαθιά στον κοινό μας σκοπό. Ομως χρειάζομαι τη βοήθειά σου για να πληρώσω τα χρέη μου» κ.λπ.

Δυστυχώς η έκφραση «Ουστ μωρή χ***!» δεν μπορεί να γραφεί σε τούτη την εφημερίδα άνευ αστερίσκων…

pandora@dolnet.gr

Ο Πιέρο Φασίνο επισκέφθηκε τον Τζέφρι και φωτογραφήθηκαν σαν δυο καλοί φίλοι…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk