γνώμη

Ούτε θέλουν ούτε μπορούν

Τα επίσημα στοιχεία του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την πραγματική θέση της ελληνικής οικονομίας. Η εκτίναξη του εξωτερικού ελλείμματος με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου στα 19 δισ. ευρώ φανερώνει διαρκή και επιταχυνόμενη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και κατ΄ επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Οταν σε έξι μήνες δημιουργείται έλλειμμα στις εξωτερικές συναλλαγές ίσο με το 10% του ετήσιου εθνικού εισοδήματος προφανώς η χώρα αντιμετωπίζει παραγωγική κρίση.

Τα επίσημα στοιχεία του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την πραγματική θέση της ελληνικής οικονομίας. Η εκτίναξη του εξωτερικού ελλείμματος με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου στα 19 δισ. ευρώ φανερώνει διαρκή και επιταχυνόμενη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και κατ΄ επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Οταν σε έξι μήνες δημιουργείται έλλειμμα στις εξωτερικές συναλλαγές ίσο με το 10% του ετήσιου εθνικού εισοδήματος προφανώς η χώρα αντιμετωπίζει παραγωγική κρίση. Δηλαδή παράγει πολύ λιγότερα από αυτά που υπερδανειζόμενη καταναλώνει. Επί της ουσίας φτωχαίνει υποθηκευόμενη. Σε άλλες εποχές, σε χρόνους κατά τους οποίους θα χρειαζόταν υπεράσπιση του εθνικού νομίσματος, ο σημερινός συνδυασμός δημοσιονομικής και παραγωγικής κρίσης θα είχε οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση. Θα επαναλαμβανόταν και εδώ ό,τι συνέβη πριν από λίγα χρόνια στην Αργεντινή.

Και βεβαίως σε άλλες εποχές, προ πολλού χρόνου η πολιτική ηγεσία, όπως και οι οικονομικές αρχές, θα είχαν σημάνει συναγερμό, θα είχαν ενημερώσει τον ελληνικό λαό και θα τον προετοίμαζαν συστηματικά και οργανωμένα για τα απαιτούμενα μέτρα και τις μακροχρόνιες προσπάθειες ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

Στην παρούσα συγκυρία, το μέγα παραγωγικό και το εξίσου δεσμευτικό δημοσιονομικό κενό καλύπτονται από το ευρωσύστημα, που προσφέρει ασφάλεια νομισματική και χρηματοδοτική.

Αυτός είναι και ο λόγος που η συνδυασμένη παραγωγική και δημοσιονομική κρίση δεν εκδηλώνεται με βίαια και ακραία οικονομικά φαινόμενα. Αποκαλύπτεται σιγά σιγά, αποδιαρθρώνοντας τον κοινωνικό ιστό. Στην αρχή πίεζε τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, τα φτωχότερα και ασθενέστερα στρώματα. Τώρα πιέζει και τη ζώνη της ευρείας μεσαίας τάξης, απειλεί και τα θεωρούμενα τακτοποιημένα νοικοκυριά, τείνει να εισέλθει στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Με άλλα λόγια η χώρα αιμορραγεί διαρκώς και οι πολίτες της χάνουν βαθμιαία εισοδηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες.

Κάτι που ήδη η κοινωνία νιώθει και μετουσιώνει σε δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση.

Σ ΄ αυτές τις συνθήκες μια αξιόπιστη κυβέρνηση που σέβεται την αποστολή της δεν έχει παρά μόνο μία επιλογή: Να αναλάβει τις ευθύνες της, να περιγράψει χωρίς περιστροφές και ομορφολούλουδα την κατάσταση και ακολούθως να παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και ανόρθωσης της χώρας. Με σαφή αναφορά σε συνδυασμένα μέτρα και αναγεννητικές πολιτικές, δίκαιη κατανομή των βαρών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και απόδοσης.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση κρύβει και κρύβεται. Δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα λάθη της, ούτε είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει τις ευθύνες της. Και έτσι ούτε αποτίμηση αξιόπιστη μπορεί να κάνει, ούτε ριζοσπαστικές λύσεις δύναται να επιβάλει.

Με άλλα λόγια ούτε θέλει ούτε μπορεί, όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου .

Αλλες δυνάμεις, νέες δυνάμεις, με ιδέες, τόλμη, φαντασία και αίσθημα αναδημιουργίας θα αναλάβουν το δύσκολο έργο ανόρθωσης της χώρας. Το ζήτημα είναι πότε, υπό ποίες συνθήκες και ποιες θα είναι αυτές οι δυνάμεις.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk