Οποιος μπορεί, φεύγει

Πριν από λίγους μήνες η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes» έγραψε ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει και ότι αυτό θα οδηγήσει σε κύμα μετανάστευσης. Οργισμένος ο υπουργός Οικονομίας διαμαρτυρήθηκε στην εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται. Δυστυχώς, ήρθε προχθές η έρευνα της εταιρείας Μanpower να τον διαψεύσει. Το 87,7% των Ελλήνων είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερη αμοιβή. Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων που θα μετανάστευαν είναι 75%.

Οποιος μπορεί,  φεύγει | tovima.gr

Πριν από λίγους μήνες η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes» έγραψε ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει και ότι αυτό θα οδηγήσει σε κύμα μετανάστευσης. Οργισμένος ο υπουργός Οικονομίας διαμαρτυρήθηκε στην εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται. Δυστυχώς, ήρθε προχθές η έρευνα της εταιρείας Μanpower να τον διαψεύσει. Το 87,7% των Ελλήνων είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερη αμοιβή. Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων που θα μετανάστευαν είναι 75%. Φανταστείτε δε ότι πολλοί από αυτούς θα μετανάστευαν για άλλους λόγους, με κυριότερο το κλίμα. Πράγματι, αν θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια, όπως η γλώσσα, μόνο συναισθηματικοί και κλιματικοί λόγοι θα μπορούσαν να κρατήσουν αυτή τη στιγμή κάποιον στην Ελλάδα.

Οι Ελληνες εισπράττουν τις χαμηλότερες αμοιβές στην Ευρώπη και πληρώνουν τις ακριβότερες τιμές. Η διεθνής κρίση ασφαλώς επηρεάζει τις τιμές, αλλά η υπερβολή που ζούμε σήμερα οφείλεται στην τοπική κερδοσκοπία. Τα μέτρα που ανακοινώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση δεν αποδίδουν. Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι πολίτες θα βυθίζονται στην ανέχεια. Την ίδια στιγμή το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται από πρωτοφανή σκάνδαλα και διαθέτουμε την πιο διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση στην Ευρώπη. Το σύστημα υγείας δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, η Παιδεία μόνον ως λέξη επιβιώνει και η χώρα διαλύεται.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η κυβέρνηση; Ισως η μόνη λύση είναι αυτή που πρότεινε ο Αλέκος Αλαβάνος, δηλαδή η παραίτησή της. Αυτό όμως δεν θα συμβεί. Συνεπώς, το μόνο που μένει είναι να αφυπνισθεί ο Πρωθυπουργός και να δώσει εντολή για ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της πολιτικής του κοινωνικού κράτους. Δεν επιτρέπεται εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με εμφανή τα σημάδια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης να ασχολείται μόνο με την πώληση της κρατικής περιουσίας. Τα οικονομικά της δεκαετίας του ΄80, αυτά που έμαθε και δίδαξε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι ήδη παρωχημένα. Δεν είναι δυνατόν να μην πραγματοποιείται καμία δημόσια επένδυση και όλα τα χρήματα του προϋπολογισμού να χάνονται στη «μαύρη τρύπα» της διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να βυθίζονται στη φτώχεια και οι επιχειρήσεις να πετυχαίνουν διψήφια αύξηση των κερδών τους κάθε χρόνο. Προσοχή! Αν τα κέρδη αυτά τα πετύχαιναν μέσω των εξαγωγών, κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν. Αλλά το σύνολό τους προέρχεται από την εγχώρια αγορά, όπου οι πελάτες είναι το ελληνικό Δημόσιο και οι έλληνες εργαζόμενοι.

Από την άλλη πλευρά, οι μόνες χώρες σήμερα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι οι σκανδιναβικές. Γιατί; Διότι διαθέτουν ένα πανίσχυρο κοινωνικό κράτος το οποίο λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για όλους τους πολίτες, διαθέτουν τις ισχυρότερες δημοκρατίες στον κόσμο και οι επιχειρήσεις τους είναι εξαγωγικές. Αυτό είναι το μόνο μοντέλο που επιβιώνει σήμερα και δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας. Είναι απορίας άξιον γιατί κάποιος εργαζόμενος με αμοιβή 700 ευρώ τον μήνα ψηφίζει τη σημερινή κυβέρνηση. Αλλά αφού τον ψηφίζουν, θα πρέπει και ο κ. Καραμανλής να κάνει κάτι γι΄ αυτούς. Και αυτό το κάτι είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με στόχο την προστασία του πολίτη.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk