Είναι συνολική διαπίστωση ότι τα κόμματα είναι η αιχμή του δόρατος προσανατολισμού και αποτύπωσης βουλήσεων της κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια κόπωση, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται η πολιτική σε αυτά και να αποξενώνονται οι πολίτες από αυτά.

Η εκλογή της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα ο σχηματισμός σε κυβέρνηση Καραμανλή, πριν από τρία χρόνια, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο. Αυτό το κεφάλαιο έδωσε στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας φτερά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής αλλά και της επανίδρυσης του κράτους.

Ο στόχος που τέθηκε εκείνη την περίοδο ήταν η στρατηγική του κόμματος με βλέμμα στην κοινωνία και στο μέλλον και όχι η αγκύλωση και η εμμονή στη διαχείριση και στο παρελθόν.

Η στρατηγική αυτή απέδωσε καρπούς γιατί τα οργανωμένα στελέχη σε μεγάλο βαθμό αγωνίστηκαν και μπόρεσαν, μετά τις βουλευτικές εκλογές, να επικρατήσουν σε μεγάλες μάχες, όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εκλογές σε ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΕΣΧΝΑ, ΤΕΔΚΝΑ και στη συνέχεια με αλλεπάλληλες νίκες της ΔΑΚΕ και της ΔΑΠ σε όλη την Ελλάδα.

Και ενώ κερδίζαμε όλες αυτές τις μάχες, δημιουργούνταν ένα ψευτοδίλημμα στην κοινωνία από μεμονωμένα λάθη και πολιτικές προσώπων ότι δεν πηγαίνουμε καλά σε επίπεδο κυβέρνησης.

Υποχρέωση όλων μας στο 7ο Συνέδριο του Ιουλίου και των στελεχών της πρώτης γραμμής και γενικότερα όλων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι να δώσουμε μια ποιοτική και υπεύθυνη απάντηση σε αυτό το ψευτοδίλημμα.

Καλούμαστε όλοι ανεξάρτητα να συνεισφέρουμε συμμετέχοντας στο επόμενο συνέδριο με θέσεις, απόψεις και προτάσεις για το καλύτερο δυνατό μέλλον του κόμματος, απαντώντας σε ένα καίριο ερώτημα, το τι κόμμα θέλουμε. Η στρατηγική για το μέλλον και η πορεία ενός ευρωπαϊκού πλέον κόμματος θα πρέπει να στηρίζονται σε βασικούς κανόνες και σε μια σοβαρή ανθρωπογεωγραφία από όλη την Ελλάδα και γενικότερα από όλους τους τομείς, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς επιλεκτικά κριτήρια, δίνοντας προτεραιότητα και δρόμο σε νέα στελέχη αλλά χρησιμοποιώντας πάντα με σεβασμό τη σοφία και την εμπειρία των παλαιοτέρων στελεχών που τόσο έχουμε ανάγκη.

Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ευέλικτο όχημα παραγωγής και μεταφοράς ιδεών και προτάσεων από την κοινωνία με κατεύθυνση προς την κεντρική εξουσία.

Να εξασφαλιστεί μια αμφίδρομη επικοινωνία κυβέρνησης και κοινωνίας. Να χρησιμοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα αιρετά στελέχη,

όπως νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΝΟΔΕ, πρόεδροι τοπικών οργανώσεων και μέλη αυτών, οι οποίοι καθημερινά γίνονται αποδέκτες και αφουγκράζονται την καθημερινότητα και τα προβλήματα του κάθε πολίτη και να τα μεταφέρουν στην κεντρική εξουσία.

Να γίνει μια σοβαρή επιλογή καταρτισμένων στελεχών με ευαισθησίες και κοινωνικές καταβολές και έντονες πολιτικές αναφορές, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την πολιτική φυσιογνωμία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος.

Ωστόσο οι καιροί αλλάζουν, οι ανάγκες των ανθρώπων αυξάνονται και τα προβλήματα διογκώνονται.

Τα κόμματα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας οι οποίες με ταχύτητα θα πρέπει να επεξεργάζονται τεχνοκρατικά τις προτάσεις που θα έρχονται από την κοινωνία και θα πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν την καταλληλότερη λύση.

Η εξασφάλιση συμμετοχής στα όργανα του κόμματος από στελέχη που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στις ανάγκες μιας σύγχρονης εποχής θα μας δώσει μια δεμένη πολιτική λύση που θα λειτουργήσει ως αλυσίδα με άρρηκτα συνδεδεμένους κρίκους.

Το κόμμα θα αποκτήσει μια εικόνα που εύκολα και αδιαπραγμάτευτα θα τη μεταδίδει στην κυβέρνηση, η οποία θα επιστρέφει στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και λύσεις. Μέσα από τις ομάδες αυτές θα δημιουργηθεί ο καταλύτης στην εικόνα του κόμματος όσο και της κυβέρνησης, αλλά και θα προκύψει και ουσία παραγωγής πολιτικής.

Πρέπει γρήγορα- και οφείλουμε να το αντιληφθούμε αυτό- ότι κρινόμαστε ως κόμμα με αποκλειστικό κριτήριο το κατά πόσο θα μπορέσουμε να παραμείνουμε κυρίαρχο ρεύμα σκέψης στην ελληνική κοινωνία.

Από το πόσο γρήγορα και ορθά θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις νέες ανάγκες, τις καινούργιες απαιτήσεις, τον σύγχρονο ρόλο και κυρίως τα νέα αιτήματα που διατυπώνει η κοινωνία σήμερα.

Η κοινωνία σήμερα απαιτεί πολιτικές ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Πολιτικές με συμμετοχή και όχι ερήμην των πολιτών. Πολιτικές με ευαισθησία και όχι με αναλγησία. Πολιτικές που θα εκφράζουν τον πολίτη και δεν θα τον αποξενώνουν. Πολιτικές σεμνότητας και ταπεινότητας και όχι αυταρχισμού και αλαζονείας. Πολιτικές μηδενικής ανοχής σε θέματα ηθικής τάξης και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Πρέπει να θυμόμαστε όλοι ένα πράγμα: ότι μπορούμε να αποτυπώνουμε τον δυναμισμό μας μόνο αν αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και αλίμονο αν δεν χρησιμοποιήσουμε τα στελέχη μας, τα οποία, δόξα τω Θεώ υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν τα εμπιστευτήκαμε. Ας προχωρήσουμε ως κόμμα στην επιστράτευση και τον εθελοντισμό των στελεχών μας που μπορούν και θέλουν και όχι στους μισθοφόρους της εξουσίας.

Το κόμμα είναι όπως το σπίτι μας, αν δεν υπάρχει οργανωμένη βάση-θεμέλιο που θα στερεώνεται από την εθελοντική συμμετοχή και προσφορά των στελεχών που έχουν πίστη στα ιδανικά της παράταξης τότε κινδυνεύει να υποστεί ρωγμές και να πέσει όλο το οικοδόμημα. Το ζητούμενο είναι μια νέα βάση-θεμέλιο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κ. Πάσχος είναι μέλος της ΚΕ της ΝΔ Λεκανοπεδίου Αττικής, πρόεδρος των ΗΣΑΠ.