Οι παρενέργειες του «όχι»

Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς ότι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες είχαν προχθές, Δευτέρα, σχεδόν τον ίδιο τίτλο σχολιάζοντας το «nο» της Ιρλανδίας. «Ζητούνται ιδέες» έγραφαν η γερμανική «Die Welt» και η βρετανική «Daily Τelegraph». Ιδέες για το τι μπορεί να γίνει για το πολύπαθο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ουσιαστικά ζητούνται ιδέες για το τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι παρενέργειες της αρνητικής ιρλανδικής ψήφου. Είναι γενική διαπίστωση ότι η αρνητική …

Οι παρενέργειες  του «όχι» | tovima.gr

Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς ότι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες είχαν προχθές, Δευτέρα, σχεδόν τον ίδιο τίτλο σχολιάζοντας το «nο» της Ιρλανδίας. «Ζητούνται ιδέες» έγραφαν η γερμανική «Die Welt» και η βρετανική «Daily Τelegraph». Ιδέες για το τι μπορεί να γίνει για το πολύπαθο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ουσιαστικά ζητούνται ιδέες για το τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι παρενέργειες της αρνητικής ιρλανδικής ψήφου. Είναι γενική διαπίστωση ότι η αρνητική ιρλανδική ψήφος, ανεξαρτήτως του πώς αυτή θα χειραγωγηθεί, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την ΕΕ, ακριβώς τη στιγμή που αυτή επιχειρεί να δείξει ένα ανεξάρτητο πρόσωπο στον διεθνή χώρο και ετοιμάζεται για σημαντικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών που συζήτησαν το πρόβλημα τη Δευτέρα δεν κατέληξαν σε κάτι συγκεκριμένο και άφησαν στους ηγέτες των κρατών-μελών – οι οποίοι θα το συζητήσουν στην αυριανή Διάσκεψη Κορυφής- να προσδιορίσουν την τακτική που θα ακολουθήσει η ΕΕ. Το μόνο συγκεκριμένο που βγήκε από την υπουργική συζήτηση ήταν ότι παρά το «ιρλανδικό τραύμα» «η Ευρώπη ζει» και η παρακίνηση προς τις εννέα χώρες οι οποίες ως σήμερα δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας να προχωρήσουν το ταχύτερο στην επικύρωσή της. Η έκκληση των υπουργών έχει σκοπό να εμφανίσει και τις 26 χώρες της ΕΕ ενωμένες στο ζήτημα της Συνθήκης στέλνοντας μήνυμα στις 850.000 των ιρλανδών «αρνητών» ότι είναι απομονωμένοι. Ετσι πιστεύουν ότι θα τους επηρεάσουν ψυχολογικά και- κάτι που είναι σημαντικότερο- θα μπορέσουν οι υπόλοιποι «26» να κινηθούν ανεξάρτητα, ακόμη και αγνοώντας την Ιρλανδία.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα εισακουστεί η έκκληση των υπουργών. Ο Γκόρντον Μπράουν έσπευσε να επαναλάβει ότι θα φέρει για επικύρωση τη Συνθήκη σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά η έγκρισή της δεν είναι εξασφαλισμένη καθώς η ψήφος των βουλευτών φαίνεται ότι θα είναι μάλλον ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρά ψήφος για το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμη και στην Εργατική πλειοψηφία υπάρχουν διαρροές, ενώ οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι- οι οποίοι ζητούν να αναβληθεί για αργότερα η ψηφοφορία- έχουν εκδηλωθεί δημόσια εναντίον της Συνθήκης. Πρόβλημα δημιούργησε και η Τσεχική Δημοκρατία καθώς ο πρόεδρός της Βάκλαβ Κλάους χαιρέτισε (!) την αρνητική ψήφο των Ιρλανδών ως «μεγάλη νίκη της ελευθερίας και της λογικής» και «ράπισμα στα σχέδια της ελίτ των Βρυξελλών και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας».

Κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ιρλανδικό «όχι» άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν. Το κλίμα όμως είναι βαρύ και η δήλωση του ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν ότι η Συνθήκη «είναι νεκρή» δεν δημιουργεί πολλές ελπίδες. Περίπτωση να γίνει νέο δημοψήφισμα, σε νέο, «βελτιωμένο» κείμενο- όπως έγινε με τη Συνθήκη της Νίκαιας, την οποία επίσης απέρριψε αρχικά, το 2001, η Ιρλανδία- αποκλείεται επειδή προεξοφλείται ότι θα συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης. Εξάλλου δεν είναι ίδιες οι παράμετροι. Το 2001 οι Ιρλανδοί καταψήφισαν τη Συνθήκη επειδή διαφωνούσαν σε ένα μόνο στοιχείο της- στο ζήτημα της εγγύησης της ουδετερότητας της χώρας. Σήμερα καταψήφισαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας διαφωνώντας για πλήθος ζητήματα- από αμβλώσεις και φορολογική ελευθερία ως στρατιωτική θητεία, απώλεια της θέσης του επιτρόπου, μείωση αριθμού ευρωβουλευτών και βεβαίως εγγύηση της ουδετερότητας. Κυρίως όμως επειδή δεν θέλουν μια «πολιτική Ευρώπη».

eust@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk