ΑΠΟΨΗ

Οι οικονομολόγοι του ΠαΣοΚ

Oι συζητήσεις που έγιναν χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της οικονομίας» ήταν οι μόνες νηφάλιες κουβέντες που έχουμε ακούσει τελευταία για την οικονομική κρίση. Δεν υπήρχε λαϊκισμός ούτε ένταση· υπήρχαν επιχειρήματα, απόψεις και κυρίως ψυχραιμία. Το πιο ενθαρρυντικό δε είναι ότι οι ομιλητές, παρ΄ όλο που οι περισσότεροι ήταν στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη, εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες και εφικτές λύσεις ώστε να αποφύγει η ελληνική οικονομία την ύφεση.

Οι οικονομολόγοι του ΠαΣοΚ | tovima.gr

Oι συζητήσεις που έγιναν χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της οικονομίας» ήταν οι μόνες νηφάλιες κουβέντες που έχουμε ακούσει τελευταία για την οικονομική κρίση. Δεν υπήρχε λαϊκισμός ούτε ένταση· υπήρχαν επιχειρήματα, απόψεις και κυρίως ψυχραιμία. Το πιο ενθαρρυντικό δε είναι ότι οι ομιλητές, παρ΄ όλο που οι περισσότεροι ήταν στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη, εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες και εφικτές λύσεις ώστε να αποφύγει η ελληνική οικονομία την ύφεση. Το αποθαρρυντικό, όμως, είναι ότι αυτοί οι οικονομολόγοι που έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία δεν χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση. Ο καθηγητής κ. Γκ.Χαρδούβελης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό προβλημάτων, εγχώριων και διεθνών, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τελικά αν πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% το 2009 και αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης θα αποφευχθούν. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Ι.Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και ότι οι ξένοι πιστωτές θα συνεχίσουν να μας δανειοδοτούν, με αυξημένα ασφαλώς επιτόκια. Είπε μάλιστα ότι κανονικά θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει κάνει επαφές με χώρες που έχουν αυξημένα κρατικά κεφάλαια, όπως η Κίνα, ώστε να έχουμε την άνεση να τους προτείνουμε να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα τώρα αντί να καταφεύγουμε στα golden boys που μας χρεώνουν με υψηλά επιτόκια. Και οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι από όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένου ότι ο μεν κ. Χαρδούβελης ήταν οικονομικός σύμβουλος του Κ.Σημίτη, ο δε κ. Στουρνάρας ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην ίδια κυβέρνηση. Περισσότερο απαισιόδοξοι μπορούμε να πούμε ότι ήταν οι ομιλητές οι οποίοι σχετίζονται με την κυβέρνηση, ίσως επειδή αναγνωρίζουν ότι οι δυνατότητές τους δεν επαρκούν.

Είναι περίεργο, αλλά η χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου θύμιζε συνέδριο του ΠαΣοΚ. Εκτός από τους δύο καθηγητές, μίλησαν η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, οι πρώην υπουργοί οικονομίας κκ. Ι. Παπαντωνίου , Ν. Χριστοδουλάκης και Σ. Μάνος , και τη βραδιά έκλεισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου. Από τη ΝΔ ήταν μόνο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας και δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Πλ. Σακελάρης και ο κ. Κ.Μίχαλος.

Είναι κρίμα, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει καταφέρει να επανδρώσει ένα ικανό οικονομικό επιτελείο. Ενας καλός οικονομολόγος στη θέση του υπουργού Οικονομίας δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει μια τόσο επικίνδυνη ύφεση.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk