ΓΝΩΜΗ

Μια τεράστια απάτη

Δεν ξέρω αν «πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση» όπως διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι «ηθική χωρίς πολιτική» είναι μια τεράστια απάτη. Είναι αυτή που από το 2000 κατέστησε την Ελλάδα όμηρο της «κάθαρσης». Είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο στη συντηρητική διακυβέρνηση. Τώρα η «φούσκα της κάθαρσης» σκάει στα χέρια του Πρωθυπουργού. Στο έργο αυτό ο πρώην εισαγγελέας Ζορμπάς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνδεδεμένος με …

Δεν ξέρω αν «πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση» όπως διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι «ηθική χωρίς πολιτική» είναι μια τεράστια απάτη. Είναι αυτή που από το 2000 κατέστησε την Ελλάδα όμηρο της «κάθαρσης». Είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο στη συντηρητική διακυβέρνηση. Τώρα η «φούσκα της κάθαρσης» σκάει στα χέρια του Πρωθυπουργού.

Στο έργο αυτό ο πρώην εισαγγελέας Ζορμπάς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνδεδεμένος με εκδοτικά συγκροτήματα που έκαναν σημαία τους «τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής» συνέπραξε καθοριστικά στο στήσιμο ενός σκηνικού που παρουσίαζε την Ελλάδα περίπου σε χέρια μαφιόζων. Ηταν «το καθεστώς ΠαΣοΚ» ή «το σύστημα ΠαΣοΚ» που στηλίτευε σε δρόμους και πλατείες ο σημερινός Πρωθυπουργός. Και αυτός, ο Ζορμπάς, ήταν ο «αδιάφθορος δικαστικός» που θα έκλεινε τους πασόκους στη φυλακή. Τ ίποτε από αυτά δεν συνέβη. Ο πρώην εισαγγελέας εξελίχθηκε από «Ζορό της κάθαρσης» σε «ασκό του Αιόλου». Η κυβέρνηση ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πως το δημιούργημα στρέφεται κατά των δημιουργών του. Και όμως! Ο λόγος είναι τόσο απλός: όταν ανοίξει ο ασκός, κανείς δεν ξέρει ποιοι άνεμοι θα ξεχυθούν από μέσα.

Τώρα η ΝΔ πληρώνει το τίμημα στο ακέραιο και ούτε φαντάζεται ακόμη τι θα επακολουθήσει. Δεν πληρώνει, όμως, το τίμημα ενός προσώπου. Ούτε καν μιας πολιτικής. Αλλά μιας απάτης.

* Της απάτης που έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι η διακυβέρνηση προσ διορίζεται όχι από τις επιδόσεις της, όχι από μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι από τη γενική προκοπή αλλά από τη στάση της απέναντι σε κάποια μυστηριώδη «συμφέροντα» που εξίσου μυστηριωδώς νέμονται τον τόπο.

* Της απάτης που αντικατέστησε την πολιτική με την ηθικολογία, τα αποτελέσματα με τις προθέσεις, και μετέτρεψε τον δημόσιο στίβο σε Τμήμα Ηθών. Το κυβερνητικό έργο ενοχοποιήθηκε με το πρόσχημα ότι «τα έργα τα φτιάχνουν εργολάβοι ή τα παίρνουν προμηθευτές» – ενώ προφανώς θα έπρεπε να τα φτιάχνει το «Χαμόγελο του Παιδιού»…

* Της απάτης που αναγόρευσε σε υπέρτατο κριτήριο όχι την ουσία της πολιτικής αλλά τις συμπεριφορές εκείνων που την ασκούν. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ο Καραμανλής δεν ζήτησε αποτελεσματική δράση, ούτε ορθές πολιτικές ούτε δίκαιες αποφάσεις. Ζήτησε «σεμνότητα και ταπεινότητα».

«Δ εν μπορείς να κυβερνήσεις αθώα» έλεγε ο Σεν Ζυστ, δύο αιώνες προτού ο Καραμανλής αντιληφθεί την πολιτική ως διαγωνισμό καλών παιδιών και απόρων κορασίδων. Υποθέτω ότι τώρα το έχει μετανιώσει. Υποθέτω επίσης ότι είναι μάλλον αργά.

Τι πέτυχε; Τίποτα! Η διακυβέρνησή του δεν στερείται μόνο αποτελεσμάτων αλλά και «σεμνότητας» και «ταπεινότητας». Απλώς απαξίωσε την πολιτική διαδικασία, ευτέλησε τους πολιτικούς και κατέστησε την κοινωνία όμηρο ανακριτών και εισαγγελέων. Τώρα, η «φούσκα» σκάει στα χέρια του. Και στη γωνία τον περιμένει ο Ζορμπάς!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk