Τ ο 2008 ξεκίνησε με ένα παλαιό, πολύ παλαιό, ζήτημα. Στη χθεσινή πρώτη συνεργασία του Πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη το θέμα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε, για μία ακόμη φορά, στο επίκεντρο. Οπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο κύριος υπουργός, το 2008 είναι κρίσιμη χρονιά για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, λόγω και των αβεβαιοτήτων οι οποίες υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία και για το πώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και για την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, και για την ανάπτυξη, και για την απασχόληση.
Δηλαδή, αυτά τα οποία δεν κατάφερε να κάνει ως τώρα η κυβέρνηση- διότι τα ίδια πράγματα υποστήριζε ο κ. Αλογοσκούφης και τα προηγούμενα χρόνια- θα επιχειρήσει ακόμη μία φορά να τα κάνει, κάτω όμως από πιεστικές συνθήκες οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια αναβολής. Χθες, το πετρέλαιο έφθασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Η πιστωτική κρίση η οποία πλήττει τις αγορές χρήματος διεθνώς έχει κάνει ακριβότερο το κόστος του χρήματος. Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία στέλνουν δυσοίωνα μηνύματα στις ελληνικές εξαγωγές- ο ρυθμός αύξησης των οποίων έχει σχεδόν μηδενιστεί- και στον τουρισμό. Ολα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον το οποία καθιστά επιτακτικότερη την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να καταστεί ανταγωνιστικότερη.
Εκπρόσωποι από όλους τους τομείς του οικονομικού γίγνεσθαι θεωρούν ότι σε όλους τους κρίσιμους τομείς οι οποίοι επηρεάζουν καταλυτικά την ανταγωνιστικότητα και κατ΄ επέκταση την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας – όπως είναι η Παιδεία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η Υγεία, οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες- η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τολμηρές παρεμβάσεις και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Και όλοι συμφωνούν ότι για την κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συγκυρία. Βρίσκεται στην αρχή της νέας θητείας της, διαθέτει εμπειρία και επιπλέον έχει απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία οδεύει προς συνέδριο, χωρίς να έχει γιατρέψει τις όποιες πληγές επέφερε η εκλογική ήττα και η διαδικασία επιλογής αρχηγού. Αν λοιπόν η κυβέρνηση πραγματικά εννοεί αυτά τα οποία λέει, δεν μένει παρά να προχωρήσει αποφασιστικά, διότι το θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε φραστικές αναφορές για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.