ΓΝΩΜΗ

Μεμψίμοιροι ουραγοί και στην πάταξη της γραφειοκρατίας

Η Πολωνία ανακοίνωσε προσφάτως ότι θα μειώσει τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για τη σύσταση (νέας) επιχείρησης από 60 που είναι τώρα σε μόνον επτά (7), ενώ παράλληλα μελετά η κυβέρνηση της χώρας αυτής πώς ο χρόνος αυτός θα μειωθεί περαιτέρω. Προηγουμένως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Εσθονία προχώρησαν σε απλούστευση των διαδικασιών για τη σύσταση επιχείρησης, ενώ η Πορτογαλία (που φέρεται ως η λιγότερο πλούσια χώρα-μέλος της ΕΕ) έλαβε μια σειρά μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης νέας επιχείρησης σε 48 (!) λεπτά της ώρας.

Μεμψίμοιροι ουραγοί και  στην πάταξη της γραφειοκρατίας | tovima.gr

Η Πολωνία ανακοίνωσε προσφάτως ότι θα μειώσει τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για τη σύσταση (νέας) επιχείρησης από 60 που είναι τώρα σε μόνον επτά (7), ενώ παράλληλα μελετά η κυβέρνηση της χώρας αυτής πώς ο χρόνος αυτός θα μειωθεί περαιτέρω. Προηγουμένως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Εσθονία προχώρησαν σε απλούστευση των διαδικασιών για τη σύσταση επιχείρησης, ενώ η Πορτογαλία (που φέρεται ως η λιγότερο πλούσια χώρα-μέλος της ΕΕ) έλαβε μια σειρά μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης νέας επιχείρησης σε 48 (!) λεπτά της ώρας. Τα μέτρα αυτά μάλιστα γνωστοποιήθηκαν επισήμως σε Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ωστόσο για την απόφαση της Πορτογαλίας το υπουργείο Οικονομίας δεν ενημερώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, η οποία διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εξωτερικών και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η γνωστοποίηση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας ότι θα παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης μιας εταιρείας στην Πορτογαλία σε 48 λεπτά της ώρας με παράλληλη απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς του Εταιρικού Δικαίου, της Λογιστικής και των ελέγχων δεν χαιρετίστηκε από ελληνικής πλευράς, ούτε ζητήθηκαν περαιτέρω πληροφορίες και στοιχεία για να αξιολογηθούν και να αποφασισθεί αν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Αντ΄ αυτού, κατά τρόπο μεμψίμoιρο θα λέγαμε, η ελληνική πλευρά επεχείρησε, διακριτικά, να αναγκάσει τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα από ευρωπαϊκή οπτική και όχι υπό το πρίσμα μικροεθνικών επιδιώξεων προβολής του πορτογαλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα από υποψήφιους επενδυτές για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι ορισμένοι ενδιάμεσοι, ότι οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο, ότι υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έγκριση και άλλα παρόμοια. Παράλληλα, το κόστος της διοικητικού βάρους (γραφειοκρατία) είναι στην Ελλάδα από τα υψηλότερα στην ΕΕ και στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν ότι, αν μειωθεί κατά 25%, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3%.

Αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας για την πορεία του ΑΕΠ αναφέρουν ότι θα αυξηθεί εφέτος κατά 3,6% (πρόβλεψη που δεν θα επαληθευθεί φυσικά), ας σκεφθούμε πόσο σημαντικό ποσοστό είναι και το 1,3%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk