ΓΝΩΜΗ

Λάθη και χαμένες ευκαιρίες στην πολιτική για το βαμβάκι

Από την 1η Ιανουαρίου 2009 θα εφαρμοσθεί ο νέος Κανονισμός για το βαμβάκι, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας. Ετσι οι άμεσες ενισχύσεις από την ΕΕ θα περιορισθούν στα 202 εκατ. ευρώ έναντι των 300 εκατ. ευρώ (και πλέον) τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, προτού φύγει το 2009 δεν θα γνωρίζουμε αν οι αγρότες θα εισπράξουν τελικά περισσότερα χρήματα απ΄ ό,τι άλλες χρονιές, διότι μέρος της παραγωγής τους θα διατεθεί στην ελεύθερη αγορά. Το βαμβάκι είναι ένα από τα τέσσερα παραδοσιακά και βασικά αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Λάθη και χαμένες ευκαιρίες  στην πολιτική για το βαμβάκι | tovima.gr

Από την 1η Ιανουαρίου 2009 θα εφαρμοσθεί ο νέος Κανονισμός για το βαμβάκι, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας. Ετσι οι άμεσες ενισχύσεις από την ΕΕ θα περιορισθούν στα 202 εκατ. ευρώ έναντι των 300 εκατ. ευρώ (και πλέον) τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, προτού φύγει το 2009 δεν θα γνωρίζουμε αν οι αγρότες θα εισπράξουν τελικά περισσότερα χρήματα απ΄ ό,τι άλλες χρονιές, διότι μέρος της παραγωγής τους θα διατεθεί στην ελεύθερη αγορά. Το βαμβάκι είναι ένα από τα τέσσερα παραδοσιακά και βασικά αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Η παραγωγή βαμβακιού, μαζί με το ελαιόλαδο, τον καπνό και τα προϊόντα αμπέλου στηρίζονται επί δεκαετίες από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με δεκάδες δισ. ευρώ ως τώρα. Ωστόσο το βαμβάκι είναι μια ξεχωριστή, μοναδική περίπτωση διότι επί σειρά ετών αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των αγροτικών κινητοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι:

▅ Θεσπίστηκε ειδικό κοινοτικό καθεστώς στήριξής του βάσει του Πρωτοκόλλου 4 της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην (τότε) ΕΟΚ, γεγονός που δεν επαναλήφθηκε μετά το 1979 για κανένα άλλο προϊόν. Αυτό αποδεικνύει το μέγιστο ενδιαφέρον της χώρας για το προϊόν αυτό.

▅ Από το 1981 και σε 20 έτη διπλασιάστηκε σε έκταση η καλλιέργειά του, υπερτιπλασιάστηκε η παραγωγή του και σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν οι τιμές ενίσχυσης.

▅ Απορροφούσε και συνεχίζει να απορροφά το 25%-30% των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ προς την Ελλάδα. Από το 1985 άρχισε να διαφαίνεται ότι θα χρειάζονταν αλλαγές στη βαμβακοκαλλιέργεια και το 1987 προστέθηκε ένα ακόμα παραγωγό μέλος στην ΕΕ, η Ισπανία. Το καθεστώς για το βαμβάκι μεταβλήθηκε ουσιαστικά δύο φορές. Την πρώτη φορά ήταν το 1992 με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΟΚ και των ΗΠΑ ότι η συνολική δαπάνη για το βαμβάκι σε κοινοτικό επίπεδο θα ήταν ίση με 770 εκατ. ecu (Βlair Ηouse Αgreement). Τη δεύτερη φορά επήλθαν μεταβολές με την αναμόρφωση του 1995. Εν τω μεταξύ, από το 1992, πλήθαιναν οι καταγγελίες για το γεγονός ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας (από τα 150 μέτρα σε άντληση αλμυρού πια νερού), τη ρύπανση (χρησιμοποιούνται ετησίως 286.000 τόνοι λιπασμάτων και 278.000 λίτρα αποφυλλωτικών φαρμάκων), αλλά και ότι καλλιεργούνταν 72 είδη σπόρων (έναντι των 6-7 σε άλλες χώρες) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο έλεγχος για την ύπαρξη ή μη μεταλλαγμένων προϊόντων.

Από το 1990 και μετά έχουν γίνει πολλές αγροτικές κινητοποιήσεις για να εξαναγκασθούν οι κυβερνήσεις να χορηγούν περισσότερα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς απ΄ ό,τι δικαιούνταν. Οι κυβερνήσεις υποχωρούσαν, τα χρήματα καταβάλλονταν και μετά πληρώναμε (όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες) τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Τώρα θεσπίστηκαν αλλαγές στην αγορά βαμβακιού, το προϊόν που έχει καταφέρει να βρίσκεται περίπου 30 χρόνια στο προσκήνιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk