Κυριακή με την Πανδώρα

Τώρα το καλοκαίρι, που τα τηλεοπτικά προγράμματα- ιδίως των μικρών καναλιώναδειάζουν και ανοίγει χώρος για περισσότερο τηλεμάρκετινγκ, εμφανίζεται συχνότερα στις οθόνες η γοητευτική, πλην εξόχως παχουλή, διαιτολόγος. Πρόκειται για μορφή που θαρρείς ότι έχει ξεπηδήσει από πίνακα του Ρούμπενς ή του Ρενουάρ. Τσαχπίνα, λαμπερή και γλυκύτατη, η διαιτολόγος παρουσιάζει τη δική της μέθοδο αδυνατίσματος, η οποία βασίζεται στην ανάλυση του DΝΑ ή σε κάτι παρεμφερές, αλλά εξίσου επιστημονικό.

Τώρα το καλοκαίρι, που τα τηλεοπτικά προγράμματα- ιδίως των μικρών καναλιώναδειάζουν και ανοίγει χώρος για περισσότερο τηλεμάρκετινγκ, εμφανίζεται συχνότερα στις οθόνες η γοητευτική, πλην εξόχως παχουλή, διαιτολόγος. Πρόκειται για μορφή που θαρρείς ότι έχει ξεπηδήσει από πίνακα του Ρούμπενς ή του Ρενουάρ.

Τσαχπίνα, λαμπερή και γλυκύτατη, η διαιτολόγος παρουσιάζει τη δική της μέθοδο αδυνατίσματος, η οποία βασίζεται στην ανάλυση του DΝΑ ή σε κάτι παρεμφερές, αλλά εξίσου επιστημονικό. Μας δείχνει λοιπόν περιπτώσεις «επωνύμων», όπως ονομάζουμε σήμερα- ηλιθίως- τις διασημότητες των 15 λεπτών, και εξηγεί ποια τροφή παχαίνει τον καθένα εξ αυτών και ποια μπορεί να καταναλώνει άφοβα χωρίς να παχαίνει.

Τα λέει θαυμάσια! Με μια γλυκύτητα που συναρπάζει και γοητεύει! Αυτό όμως φαντάζομαι ότι δεν αρκεί για να διώξει από τον τηλεθεατή το αναπόφευκτο ερώτημα: « Μα καλά,αφού ξέρει το μυστικό για τους άλλους,γιατί δεν το εφαρμόζει πρώτα στον εαυτό της; ».

Σας τα λέω αυτά, για να καταλήξω στο θέμα της Siemens και στη συζήτηση που έχουμε ανοίξει για τη χρηματοδότηση της πολιτικής. Οπως δεν μπορώ (ας με συγχωρήσει η ίδια- την ικετεύω…) να πειστώ από μια παχουλή διαιτολόγο, έτσι ακριβώς δεν μπορώ να πειστώ από κόμματα που εξακοντίζουν θεωρητικές παπαρολογίες για το δέον γενέσθαι, ενώ την ίδια στιγμή δεν τολμούν να κάνουν στο εσωτερικό τους μια σοβαρή έρευνα και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά της στον ελληνικό λαό…

«Ε, κάνανε έρευνα και βρήκανε πέντε πιστόλια! Ιντα έγινε; ».

Ο περήφανος Κρητικός έλεγε αυτό ακριβώς στην τηλεόραση, ενώ εμείς στις οθόνες βλέπαμε τα πολυβόλα και το… αντιαεροπορικό που είχε ανακαλύψει η Αστυνομία σε κρυψώνα κάπου στο Ρέθυμνο και τα επεδείκνυε στους δημοσιογράφους, να γεμίζουν σχεδόν έναν ολόκληρο τοίχο.

Το σημειώνω ως υπόδειγμα αυτού που λέμε «σχήμα λιτότητος» – αγγλιστί, understatement…

«Από την απέναντι πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση, στην οποία ο πρωθυπουργός είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης των Σκοπίων ». Προσκυνώ! Ηταν το πιο εύστοχο και διεισδυτικό σχόλιο για την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια και το έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον εκλεκτού κοινού στην Καλαμάτα. Ολα κι όλα! Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και του στραβού το δίκιο- στραβός, υπό την έννοια ότι πιστεύει εν έτει 2008 στον σοσιαλισμό, ο καημένος…

Η Εκκλησία προτείνει ειδικό σωφρονιστήριο για μοναχούς και μητροπολίτες, που θα λειτουργεί βάσει του ισχύοντος κώδικος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διερωτώμαι, ειλικρινά, ποιος ο λόγος ύπαρξης τέτοιου σωφρονιστηρίου. Η Εκκλησία θα έπρεπε κανονικά να ζητεί ευθέως την απαλλαγή μοναχών ή μητροπολιτών από την έκτιση της επιδικασθείσης ποινής, αφού ούτως ή άλλως οι καταδικασθέντες δεν γλιτώνουν την Κόλαση…

Με χαρά πληροφορήθηκα ότι στη Βουλή συζητείται νομοσχέδιο με τον τίτλο «Πολιτιστικό κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις»!

Θεωρώ αυτονόητο- και δεν σηκώνω κουβέντα επ΄ αυτού- ότι το πολιτιστικό κέντρο θα ονομαστεί «Βύρων Πολύδωρας».

Ελπίζω δε να έχει προβλεφθεί χώρος για μόνιμη έκθεση video art, στην οποία θα εκτίθενται τα γνωστά βιντεάκια που κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό…

Κατά κανόνα, οι άνδρες λένε βλακείες για να πηδήξουν (μετά συγχωρήσεως και, φυσικά, πάντα με την καλή έννοια του όρου!..). Διερωτώμαι όμως γιατί τις λένε πολιτικοί- και, απλώς, ελπίζω ότι δεν το κάνουν για τον ίδιο λόγο με τους άνδρες…

Διαβάζω, φέρ΄ ειπείν, τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου σε συνέντευξή του με αφορμή το θερινό φεστιβάλ της οργάνωσης με τον τίτλο «Παρουσίες 2008». Ανάμεσα σε αμέτρητες λυρικές αρλούμπες (« Είμαστε εδώ γιατί έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε.Είμαστε νέοι, με πάθος για τη ζωή.Με οδηγό τις αξίες μας,είμαστε εδώ » και άλλα ηχηρά παρόμοια…) εντοπίζω και το εξής: « Απόφασή μας είναι να κάνουμε την πολιτική λίγο πιο απλή, λίγο πιο κατανοητή,λίγο πιο ελκυστική για τον νέο της χώρας ».

Και χάρη σε αυτή την ηλιθιότητα, καταλαβαίνω ξαφνικά ότι (επιτέλους, έστω και αν διστάζουμε ακόμη να το πούμε με το όνομά του) στα 38 χρόνια της Δημοκρατίας μας κατακτήσαμε και το δικαίωμα στη βλακεία- το οποίο προσωπικώς θεωρώ ύψιστο επίτευγμα μιας αληθινής δημοκρατίας.

Τι μας λέει ότι φιλοδοξεί ο κύριος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ; Οτι θέλει να κάνει την πολιτική λίγο πιο απλή για « τον νέο της χώρας » (τι ψεύτικη και αηδιαστική φράση!). Κανονικά θα όφειλε να φιλοδοξεί να ανεβάσει « τον νέο της χώρας » στο επίπεδο της δυσκολίας των προβλημάτων της σημερινής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Αλλά, αν καταλάβαινε τη διαφορά, μάλλον δεν θα ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ…

Το δικαίωμα στη σαχλαμάρα, πάντως, ο Αλέκος Αλαβάνος το έχει κερδίσει (με το σπαθί του, ομολογουμένως…) από τον καιρό που ήταν ευρωβουλευτής και κυκλοφορούσε δελτία Τύπου επί παντός επιστητού.

Προειδοποιεί την κυβέρνηση, λ.χ., ότι το νομοσχέδιο για την αναγνώριση των κέντρων ελευθέρων σπουδών, που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως « συνταγματικό πραξικόπημα », « δεν πρόκειται να εφαρμοστεί », ακόμα και αν περάσει από τη Βουλή.

Συγγνώμη, κύριε Αλέκο, αλλά η μη εφαρμογή νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή δεν είναι πράξη που αντίκειται στο Σύνταγμα; (Θα του έλεγα να βγει στο βουνό, αν δεν του αρέσει η Δημοκρατία. Φοβούμαι όμως ότι η ιδέα δεν θα τον ενθουσιάσει ιδιαιτέρως, γιατί εκεί θα συναντήσει την Αλέκα Παπαρήγα …)

Από τον δικό του (όχι και τόσο υπερβατικό) κόσμο, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος επέκρινε τις θέσεις στο Κυπριακό του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, λέγοντας: « Αν συμβεί οτιδήποτε είναι το κεφάλι του Αρχιεπισκόπου που θα κόψουν οι Τούρκοι και όχι το κεφάλι του Αναστασιάδη ή άλλου πολιτικού ».

Μα, αν η Τουρκία παραμένει στο βάθος οθωμανική και αυτοκρατορική, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι της συνομοταξίας του κυπρίου Αρχιεπισκόπου, τότε είναι βέβαιον ότι δεν θα του πειράξουν ούτε τρίχα. Η πείρα τόσων αιώνων τουρκοκρατίας στους χριστιανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων πρέπει να τους έχει διδάξει ότι στο ιερατείο θα βρουν ευπειθείς και δημιουργικούς συνεργάτες…

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης τα πεζοδρόμια, ιδίως στο Κολωνάκι, είχαν καταληφθεί από ένα ξεχωριστό είδος. Επρόκειτο για γυναίκες, ως επί το πλείστον ξανθές, σέξι και επικίνδυνες. Εκείνο που τις έκανε να ξεχωρίζουν ήταν το βλέμμα της απληστίας και μια συμπεριφορά εμφανώς επιθετική- π.χ., σε πατούσαν ή σε σκουντούσαν αδιαφορώντας πλήρως για σένα.

Ετσι κατάλαβα ότι ξεκίνησαν οι εκπτώσεις…

Από τη διάσημη λογοτέχνιδα Φλωρέτ Κωλοκοσίδου -Καρακωστάνογλου, συγγραφέα του πολυβραβευμένου και πολυμεταφρασμένου μυθιστορήματος « Αχ,πόση αγάπη Θεέ μου! », αλλά και πρόεδρο (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) του Ομίλου Προβληματισμού «Σωτήρης Χατζηγάκης», έλαβα επιστολή, σε αυστηρό τόνο, μέσω της οποίας με επιτιμά για την ανορθογραφία στο επίθετό της και μου ζητεί εφεξής να γράφω την πρώτη συλλαβή του με ωμέγα και όχι με όμικρον.

Εφόσον το ζητεί η ίδια, εγώ δεν μπορώ παρά να συμμορφωθώ. Αλλωστε, είχα υιοθετήσει την εκδοχή «Κολοκοσίδου» αντί του ορθού «Κωλοκοσίδου» από σεβασμό προς το πρόσωπό της και μόνον- όπως π.χ. γράφουμε «Κολοκοτρώνης», προκειμένου να προστατεύσουμε τη μνήμη του εθνικού μας ήρωα από την ετυμολόγηση του ονόματός του…

«Να ερευνηθούν οι προμήθειες του ΟΤΕ από το 1990 ». Αν το είχε πει άλλος, τώρα που μιλάμε θα είχε πέσει που λέει ο λόγος- η κυβέρνηση.

Αλλά το είπε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιωάννης Κεφαλογιάννης , οπότε θεωρείται ως μηδέποτε λεχθέν…

Αν αγνοούσα τη λεζάντα του πρακτορείου, που αναφέρει ότι το στιγμιότυπο είναι από δεξίωση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, θα έλεγα ότι ο γενικός επιθεωρητής Ναυτικού, ναύαρχος Ευάγγελος Μήτρου, είχε την τιμή να επιδώσει στη βουλευτίνα Αικατερίνη Παπακώστα -Σιδηροπούλου το βραβείο της κομψότερης παρουσίας του Κοινοβουλίου…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk