ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ

Μπορείτε να φανταστείτε υπουργό να εξαγοράζει δήμαρχο; Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ένας υπουργός (μέλος της κυβερνήσεως Καραμανλή Α Δ ) έδωσε επισήμως, από τον κρατικό προϋπολογισμό, μερικά δισεκατομμύρια σε δήμαρχο, ο οποίος εν συνεχεία συνέβαλε αποφασιστικά στο να μην πνιγεί η πρωτεύουσα από τα σκουπίδια που καθημερινώς μεταφέρονται στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Ο δήμαρχος, ορθώς από πλευράς του, έλεγε ότι η χωματερή ρύπαινε το περιβάλλον και απαιτούσε να την κλείσει το κράτος προτού την κλείσει ο ίδιος- με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ | tovima.gr

Μπορείτε να φανταστείτε υπουργό να εξαγοράζει δήμαρχο; Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ένας υπουργός (μέλος της κυβερνήσεως Καραμανλή Α Δ ) έδωσε επισήμως, από τον κρατικό προϋπολογισμό, μερικά δισεκατομμύρια σε δήμαρχο, ο οποίος εν συνεχεία συνέβαλε αποφασιστικά στο να μην πνιγεί η πρωτεύουσα από τα σκουπίδια που καθημερινώς μεταφέρονται στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Ο δήμαρχος, ορθώς από πλευράς του, έλεγε ότι η χωματερή ρύπαινε το περιβάλλον και απαιτούσε να την κλείσει το κράτος προτού την κλείσει ο ίδιος- με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Τελικά, χωρίς φυσικά δημοσιότητα, η συμφωνία επ΄ ανταλλάγματι δισεκατομμυρίων έγινε, η χωματερή δεν έκλεισε και όλα πήγαν κατ΄ ευχήν. Ο υπουργός, νέος τότε πολιτικός, εν συντάξει σήμερα, λίγο καιρό αργότερα διηγείτο υπερηφάνως την επιτυχία του… Η ιστορία αυτή είναι χρήσιμη και επίκαιρη σήμερα καθώς μαίνεται η μάχη για δύο νέες «χωματερές» στην Αττική. Σήμερα ο τότε υπουργός ζει ήσυχος στη συμπρωτεύουσα και προφανώς δεν μπορεί να επαναληφθεί η μεθόδευση.

Στο ερώτημα αν ήταν ανήθικη η ρύθμιση εκείνη η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ένας δήμος μπορεί να δεχθεί επαχθείς ρυθμίσεις στα όριά του αν υπάρχει προδήλως σημαντικό χρηματικό αντάλλαγμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε μια φωτισμένη δημοτική αρχή να σύρει τον δήμο έξω από την ανέχεια, σε δρόμους αναπτυξιακούς.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν λεφτά για τέτοιες χρηματοδοτήσεις η απάντηση είναι ότι πληρώνει το Δημόσιο πολύ περισσότερα σε πρόστιμα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες επειδή η χώρα μας είναι γεμάτη παράνομες χωματερές!

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από μια κυβέρνηση με τόλμη και φαντασία να προτείνει στις περιοχές που επιλέγει για έργα ασφαλώς δυσάρεστα και σχέδια αναπτύξεώς τους, δηλαδή να παρέχει κεφάλαια που επενδυόμενα θα αντισταθμίζουν τους κινδύνους για υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής.

Στην Ελλάδα όλα, λέμε, αγοράζονται. Ολα εκτός από τον Κοινό Νου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk