Στο «Βήμα» της προπερασμένης Κυριακής (15/10) ο κ. Α. Πιερρής αναφέρεται εκτεταμένα στην επιφυλλίδα μου της 24/9 με αφορμή την έκδοση της μονογραφίας των Θ. Κουρεμένου – Γ. Παράσογλου – Κ. Τσαντσάνογλου, The Derveni Papyrus, Φλωρεντία, 2006. Επειδή στις εννέα παραγράφους που μου αφιερώνει μου αποδίδει πράγματα που δεν μου ανήκουν και συγχρόνως συσκοτίζει την αλήθεια, θεωρώ απαραίτητο να απαντήσω ακολουθώντας τη δική του σειρά.


Παρ. 1. Είναι ανούσια και την προσπερνώ. 2. Δεν μνημόνευσα την «πολυφασματική ανάλυση» γιατί λίγοι από τους αναγνώστες θα καταλάβαιναν τον όρο αυτό. Ωστόσο δεν περιορίστηκα μόνο στη φράση «φωτογραφική καμπάνια», αλλά επεξήγησα και σε τι αποβλέπει ο νέος τρόπος φωτογράφισης του παπύρου. 3-4. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε εγώ και ο κ. Πιερρής την αποστολή των ΜΜΕ. 5. Αναφέρθηκα στην καθυστέρηση της έκδοσης του παπύρου («εξαιτίας της καθυστέρησης…»), δεν της έδωσα όμως την έκταση που θα ήθελε ο κ. Πιερρής. Και αυτό γιατί στα αρχαιογνωστικά πράγματα, και όχι μόνο στον τόπο μας, η καθυστέρηση σε δημοσίευση αρχαίου υλικού είναι κάτι το σύνηθες και κάποτε πράγματι οφείλεται στα «καθυστερημένα τσιφλίκια αυτής της χώρας», με τα οποία όμως ουδόλως εμπλέκεται ο κ. Τσαντσάνογλου.


Ο ίδιος ο κ. Obbink, όπως γνωρίζει ο κ. Πιερρής, έχει δημοσιεύσει παπύρους που βρέθηκαν τον 19ο αι.! Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο έργο της ομάδας τους όχι μόνο επειδή δεν είμαι ειδικός, αλλά και γιατί αυτό δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί. 6. Ο τίτλος του κ. Obbink είναι λέκτορας (lecturer) (αντιστοιχία στα ελληνικά δεν υπάρχει) και δεν είναι καθόλου υποτιμητικός. Αν έτσι τον προσλαμβάνει ο κ. Πιερρής, δικό του πρόβλημα. Οπως όμως γνωρίζει ο ίδιος, στην Αγγλία υπάρχει και ο τίτλος του καθηγητή (professor). 7. Από ποιο σημείο του κειμένου μου προκύπτει ότι θεωρώ «ένοχο πράγμα» το ιδιωτικό ινστιτούτο φιλοσοφικών σπουδών της Πάτρας που διευθύνει ο κ. Πιερρής; Προφανώς από πουθενά. Συγχαρητήρια στον υπουργό που ενδιαφέρεται για την «αρχαία σκέψη». Επειδή όμως διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού λαού, γνωρίζει αν υπάρχουν και άλλοι έλληνες ερευνητές που ασχολούνται με την ελληνική αρχαιότητα χωρίς ουσιώδη οικονομική στήριξη; 8-9. Οι δύο προτάσεις μου σε εισαγωγικά, όπως ρητώς δηλωνόταν, ήταν πράγματι παρμένες από δημοσιεύματα του Τύπου (γι’ αυτό και άφησα το λανθασμένο «τρία» αντί για… δεκατρία χρόνια) και ο ίδιος ο κ. Πιερρής δεν αρνείται το περιεχόμενό τους. (Οτι εγώ υπαινίχθηκα ότι η αναμενόμενη νέα έκδοση του παπύρου «θα είναι αντίγραφο της εργασίας Τσαντσάνογλου» κινείται και αυτό στη σφαίρα της φαντασίας.)


Επομένως, γιατί με μέμφεται; Το ότι δεν ανέφερα ρητά ότι ήταν δική του η φράση «οι άνθρωποι που ανέλαβαν την αποκρυπτογράφηση του παπύρου δεν ήταν ίσοι με το μέγεθος του έργου» αυτό το έκανα σκόπιμα για να μη τον εκθέσω. Γιατί τέτοιους αφορισμούς μόνο ένας θεός δικαιούται να κάνει. Ενας θνητός ερευνητής δεν μπορεί να εκστομίζει τέτοιες κρίσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αναφέρονται σε καταξιωμένους επιστήμονες, όπως είναι ο καθ. Κ. Τσαντσάνογλου.


Και κάτι τελευταίο. Ο κ. Πιερρής δεν φαίνεται να πολυσυμπαθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Με περίσσια δόση αυτοπροβολής, διατυμπανίζει ότι το φιλοσοφικό του κέντρο είναι «διεθνούς κύρους και αποδοχής, με συνεργασίες και δραστηριότητες που υπερακοντίζουν και τα ακραία όρια των επιδόσεων των ογκωδών δαπανηρών, δυσλειτουργικών, αναποτελεσματικών και αντιπαραγωγικών δημόσιων ακαδημαϊκών φορέων». Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι, λέει ο λαός μας. Τον πληροφορώ λοιπόν ότι εκτός των άλλων πανεπιστημιακών μας υποχρεώσεων εκπαιδεύουμε ετησίως δεκάδες Ελληνες και όχι μόνον φοιτητές στο πεδίο της ανασκαφής και συγχρόνως προωθούμε την έρευνα. (Για το τελευταίο μάς έχουν δοθεί και κάποιοι τίτλοι από την Εσπερία.) Και για τις ανασκαφές μας αυτές αποσπούμε από τον δημόσιο κορβανά ετησίως το… τεράστιο ποσό των 8.000 ευρώ περίπου. Και φυσικά δεν ομιλώ μόνο για τον υπογράφοντα. «Απονη ζωή, … το κρίμα μας βαρύ, μας γέννησες φτωχούς», όπως έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και θα συμπλήρωνα «και… αόρατους σε υπουργούς».


Ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.