ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Και η διαφάνεια;

Περιμένω υπομονετικά. Οι ημέρες περνούν και οι ευαίσθητοι (κατά τα άλλα…) με τη διαφάνεια κομματάρχες ακόμη να δώσουν στη δημοσιότητα τα οικονομικά των κομμάτων τους. Συζητούν, προτείνουν, περιαυτολογούν, δεσμεύονται και καταγγέλλουν (τους άλλους!) αλλά πεισματικά αποφεύγουν να αποδείξουν εμπράκτως την ειλικρίνεια των λόγων τους. Είναι τόσο απλό και το επαναλαμβάνω: δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν τώρα αυτό που υπόσχονται να εφαρμόσουν αύριο.

Περιμένω υπομονετικά. Οι ημέρες περνούν και οι ευαίσθητοι (κατά τα άλλα…) με τη διαφάνεια κομματάρχες ακόμη να δώσουν στη δημοσιότητα τα οικονομικά των κομμάτων τους. Συζητούν, προτείνουν, περιαυτολογούν, δεσμεύονται και καταγγέλλουν (τους άλλους!) αλλά πεισματικά αποφεύγουν να αποδείξουν εμπράκτως την ειλικρίνεια των λόγων τους.

Είναι τόσο απλό και το επαναλαμβάνω: δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν τώρα αυτό που υπόσχονται να εφαρμόσουν αύριο. Ουδείς τους εμποδίζει. Και καμία νομοθετική αλλαγή δεν χρειάζεται. Αν κόπτονται για τη διαφάνεια, ιδού η Ρόδος… Και ιδού η διαφάνεια!

Αλλά δεν κόπτονται για τη διαφάνεια. Δυστυχώς όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι παρά μια υποκριτική πλειοδοσία καθαρότητας με μοναδική σκοπιμότητα να βγάλουν οι διαλεγόμενοι τους εαυτούς τους από τη φωτογραφία των «άδηλων κομματικών πόρων». Των πόρων, δηλαδή, με τους οποίους όλοι έκαναν και κάνουν πολιτική.

Αυτό θα μπορούσε να το κατανοήσει κανείς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κόπτονται επί της ουσίας και για τίποτε άλλο. Η άσκηση πολιτικής έχει αντικατασταθεί από ένα σύνολο επιφάσεων, μεθοδεύσεων και σκοπιμοτήτων. Ευλόγως, λοιπόν, οι θέσεις των κομμάτων μεταβάλλονται και οι αντιφάσεις τους προκαλούν θυμηδία. Θυμάμαι, ας πούμε, τη ΝΔ να ανεβαίνει στις επάλξεις για «το έγκλημα του Χρηματιστηρίου». Κορόμηλο το δάκρυ για τους άτυχους επενδυτές! Και τώρα τι συμβαίνει; Εφτασε στο 40% η πτώση του Χρηματιστηρίου από την αρχή του 2008 αλλά δεν βλέπω κανέναν να δακρύζει και κανέναν να συγκινείται. Και απορώ: αν όταν το Χρηματιστήριο πέφτει επί ΠαΣοΚ πρόκειται για «έγκλημα»,όταν πέφτει επί ΝΔ τι είναι; Πάρτι;

Και θυμάμαι επίσης πολύ πιο πρόσφατα το ΠαΣοΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα! Και οι κακουργηματικές διώξεις κατά κυβερνητικών στελεχών για την Cosmote και τον « Γερμανό», τι είναι άραγε; Αποτέλεσμα της χειραγώγησης; Εκτός και αν δεχτούμε ότι η κυβέρνηση χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη για να διώκει την ίδια, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ύποπτη για χειραγώγηση αλλά για σχιζοφρένεια. Νομίζω ότι αυτός ο καιροσκοπισμός τροφοδοτεί την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, περισσότερο και από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Διότι οι πολίτες δεν είναι κορόιδα. Αντιλαμβάνονται και τις επιφάσεις και τις μεθοδεύσεις και τις σκοπιμότητες. Αντιλαμβάνονται τα κίνητρα και τις επιδιώξεις. Μπορούν ενδεχομένως να προσπεράσουν τα παραπτώματα, να συγχωρέσουν τις αδυναμίες. Αλλά δεν τους βλέπω διατεθειμένους να ξεπεράσουν εύκολα την κοροϊδία.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk