Η Siemens και η πολιτική ζωή

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία κραδαίνοντας τη σημαία της κάθαρσης. Μιας κάθαρσης που η κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει. Ο κ. Σημίτης, κατά γενική ομολογία ένας ικανός πρωθυπουργός, κατάφερε να βελτιώσει την οικονομία, να εντάξει τη χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και να ενσωματώσει το ευρώ. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τα μεγαλύτερα έργα υποδομής των τελευταίων δεκαετιών και βελτίωσε πάρα πολύ τη διεθνή θέση της Ελλάδας και κυρίως τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Siemens και  η πολιτική ζωή | tovima.gr

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία κραδαίνοντας τη σημαία της κάθαρσης. Μιας κάθαρσης που η κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει. Ο κ. Σημίτης, κατά γενική ομολογία ένας ικανός πρωθυπουργός, κατάφερε να βελτιώσει την οικονομία, να εντάξει τη χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και να ενσωματώσει το ευρώ. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τα μεγαλύτερα έργα υποδομής των τελευταίων δεκαετιών και βελτίωσε πάρα πολύ τη διεθνή θέση της Ελλάδας και κυρίως τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν ήταν ο συμπαθής, οικείος, ευπροσήγορος πολιτικός, δεν ήταν παιδί του λαού, δεν θα τον κάναμε παρέα στις ταβέρνες και στα μπαράκια. Δεν ήταν όμως αυτή η αδυναμία του. Η αδυναμία του ήταν ότι δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να καθαρίσει το ΠαΣοΚ από τα διεφθαρμένα στελέχη του. Αγνόησε τη λαϊκή επιθυμία, δεν πίστεψε ότι ο Καραμανλής που ως μοναδικό προεκλογικό σύνθημα φώναζε «να φύγουν οι κλέφτες» θα κέρδιζε τις εκλογές. Θεωρούσε ότι η αποτελεσματικότητά του αρκούσε και ότι ο λαός θα αναγνώριζε το έργο του και θα τον ξαναψήφιζε. Μπορεί ο ίδιος να έφυγε εγκαίρως, αλλά το ΠαΣοΚ έχασε τις εκλογές, και ξαναέχασε τις επόμενες. Ο νέος πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου πήρε ξεκάθαρη εντολή από τους πασόκους: «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα». Δεν εννοούσαν βεβαίως τον Σημίτη. Εννοούσαν όμως πολλούς άλλους γύρω του.

Τώρα το ΠαΣοΚ βρίσκεται- όπως και η Νέα Δημοκρατίααντιμέτωπο με το σκάνδαλο της Siemens. Κάποια στελέχη του, όπως και κάποια στελέχη της ΝΔ, εμπλέκονται σε συναλλαγές με την εταιρεία και, από ό,τι φαίνεται, τα στελέχη αυτά είναι και γνωστά και κορυφαία και από τις δύο πλευρές. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι δύο αρχηγοί. Και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αδράξουν την ευκαιρία του σκανδάλου για να ξεκαθαρίσουν και οι δύο τα κόμματά τους. Το ερώτημα είναι αν μπορούν. Πολύ δύσκολα. Σε αυτή τη μικρή χώρα όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, όλοι γνωρίζουν τα άπλυτα του άλλου και κανείς δεν είναι αθώος. Ειδικά στα μεγάλα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας που κυβερνούν εναλλάξ τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια.

Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, αυτό που θα μείνει από το σκάνδαλο της Siemens θα είναι η απαξίωση του πολιτικού κόσμου, η ενίσχυση της πεποίθησης πολλών πολιτών ότι «όλοι τα παίρνουν» και η πολιτική αστάθεια. Μια πολιτική αστάθεια που θα εκδηλωθεί με ταυτόχρονη πτώση και των δύο μεγάλων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές. Η πεποίθηση ότι οι πολιτικοί μας είναι διεφθαρμένοι θα βαθαίνει. Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή διεθνούς οικονομικής κρίσης, όταν ο πολίτης έχει ανάγκη από μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να πλέξει ένα δίχτυ ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και η κερδοσκοπία και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, οι συντάξεις και το κοινωνικό κράτος. Και καθώς η σημερινή κυβέρνηση δεν προσφέρει τίποτε από όλα αυτά, το σκάνδαλο Siemens θα έχει καταλυτική επίδραση στον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών από την κοινή γνώμη. Εκτός βεβαίως αν οι δύο αρχηγοί καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και καθαρίσουν τα κόμματά τους. Αποφάσεις που απαιτούν μεγάλο πολιτικό θάρρος. Ως τώρα δεν το έχουμε δει.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk