γνώμη

Η κρίση της αδιαφάνειας

Κατά τις διηγήσεις, ο συγχωρεμένος Γιάννης Βαρθολομαίος, υπεύθυνος επί χρόνια των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, διέθετε ένα μακρύ τεφτέρι αφανών και άγνωστων στο πλήθος χρηματοδοτών του κόμματος, το οποίο ανέσυρε πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με τις ίδιες διηγήσεις, ανάλογα με τις κρατούσες κάθε φορά εκλογικές προσδοκίες συγκέντρωνε μεταξύ 10 και 12 δισ. δραχμών. Με αυτές τις συνεισφορές- χορηγίες επιχειρηματιών, μεγαλεμπόρων, μεσαζόντων, εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων η Νέα Δημοκρατία κάλυπτε διαχρονικά τις εκλογικές δαπάνες της.

Κατά τις διηγήσεις, ο συγχωρεμένος Γιάννης Βαρθολομαίος, υπεύθυνος επί χρόνια των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, διέθετε ένα μακρύ τεφτέρι αφανών και άγνωστων στο πλήθος χρηματοδοτών του κόμματος, το οποίο ανέσυρε πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες διηγήσεις, ανάλογα με τις κρατούσες κάθε φορά εκλογικές προσδοκίες συγκέντρωνε μεταξύ 10 και 12 δισ. δραχμών.

Με αυτές τις συνεισφορές- χορηγίες επιχειρηματιών, μεγαλεμπόρων, μεσαζόντων, εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων η Νέα Δημοκρατία κάλυπτε διαχρονικά τις εκλογικές δαπάνες της.

Αντιστοίχως στο ΠαΣοΚ ήταν κοινό μυστικό ότι επί χρόνια ο Πέτρος Λάμπρου διέθετε και εκείνος έναν μακρύ κατάλογο φίλων και χρηματοδοτών, οι οποίοι γέμιζαν το κομματικό ταμείο και επέτρεπαν τις κατά γενική ομολογία δαπανηρές εκλογικές εκστρατείες του ευρισκόμενου σήμερα στην αντιπολίτευση λαοφιλούς κόμματος.

Είναι επίσης κοινώς παραδεκτό ότι πολλοί εκ των χρηματοδοτών βρίσκονταν και στα δύο τεφτέρια. Δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να μην έχει ακούσει επιχειρηματίες να ισχυρίζονται με στόμφο ή και κυνισμό ότι δίνουν χρήματα και στα δύο κόμματα.

Ορισμένοι μάλιστα επαίρονται ότι προσφέρουν χρήματα σε όλα τα κόμματα. Αλλοι, επίσης, δεν κρύβουν ότι ανακατανέμουν τις χορηγίες τους, ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους για τις εκλογικές δυνατότητες νίκης του κάθε κόμματος. Επιπλέον λένε ευθέως ότι κατά καιρούς έχουν στηρίξει υποψηφιότητες βουλευτών που εκτιμούν ότι θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο συγγενές των ενδιαφερόντων ή των δραστηριοτήτων τους.

Κάπως έτσι, εδώ και τριάντα χρόνια, τα κόμματα γεμίζουν τα ταμεία τους και καλύπτουν τις έκτακτες εκλογικές δαπάνες τους. Απαντες άλλωστε γνωρίζουν ότι η κρατική επιχορήγηση δεν φθάνει ούτε για τα τρέχοντα έξοδα. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η απόφαση της Οικουμενικής Κυβέρνησης το 1990 για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ ελήφθη υπό την πίεση των άδειων κομματικών ταμείων, τα οποία είχαν εξαντληθεί από τις αλλεπάλληλες αναμετρήσεις και έπρεπε να ξαναγεμίσουν για την επόμενη και κρισιμότερη που ερχόταν.

Ακόμη άπαντες γνωρίζουν ότι το 1997 το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένα χρεοκοπημένο, από οικονομικής απόψεως, κόμμα, όπως φαίνεται να είναι σήμερα το ΠαΣοΚ. Τρία χρόνια μετά, η Νέα Δημοκρατία του φερέλπιδος τότε Κώστα Καραμανλή διεξήγαγε πλούσια προεκλογική εκστρατεία, αναντίστοιχη της οικονομικής θέσης του κόμματος που είχε παραδώσει ο Μιλτιάδης Εβερτ. Οπως επίσης προκλητική ήταν και η επίδικη σήμερα για το ΠαΣοΚ καμπάνια των ευρωεκλογών του 1999.

Είναι λοιπόν κοινό μυστικό ότι τα κόμματα διαθέτουν αφανείς πόρους, τους οποίους αδιαφανώς εξασφαλίζουν. Και στις αδιαφανείς σχέσεις δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε βεβαιότητες. Μόνο υποψίες, δηλητηριώδεις φήμες και φθορά μεγίστη. Διαιωνιζόμενες μάλιστα στον χρόνο αποδίδουν μόνον κρίσεις, σαν κι αυτή της Siemens, που ακόμη και τις επιφανέστερες των οικογενειών πλήττει.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk