ΑΠΟ ΘΕΣΕΩΣ

Η κρίση θα δώσει τη λύση

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ για συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αν οι επόμενες εκλογές δεν δώσουν αυτοδυναμία είναι λίγο-πολύ αδιάφορες. Αφορούν μόνο τα κομματικά στελέχη και τους παρατρεχάμενούς τους οι οποίοι θα κληθούν να ξαναμοιράσουν την πίτα με θυσίες και από τις δύο μεριές. Μια τέτοια συνεργασία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας ούτε θα λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Θα μπορούσε αυτό να συμβεί αν τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν αποφασισμένα να βάλουν …

Η κρίση θα δώσει  τη λύση | tovima.gr

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ για συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αν οι επόμενες εκλογές δεν δώσουν αυτοδυναμία είναι λίγο-πολύ αδιάφορες. Αφορούν μόνο τα κομματικά στελέχη και τους παρατρεχάμενούς τους οι οποίοι θα κληθούν να ξαναμοιράσουν την πίτα με θυσίες και από τις δύο μεριές. Μια τέτοια συνεργασία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας ούτε θα λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Θα μπορούσε αυτό να συμβεί αν τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν αποφασισμένα να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο και να αντιμετωπίσουν το κεντρικό πρόβλημα, που είναι ο ισοπεδωτικός ρόλος του δημοσίου τομέα και κυρίως της γραφειοκρατίας των υπουργείων που εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο κανένα από τα κόμματα δεν θέλει να αλλάξει κάτι στη δομή του Δημοσίου, διότι και τα δύο στηρίζονται ακριβώς από αυτή τη δομή. Οι έλληνες πολιτικοί θεωρούν ότι πολιτική είναι η διαχείριση του Δημοσίου, δηλαδή το μοίρασμα του δημοσίου χρήματος στους ημετέρους του κάθε κόμματος. Λογικά, η Νέα Δημοκρατία με τον Καραμανλή και τον Αλογοσκούφη θα έπρεπε από τα δύο πρώτα χρόνια που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να έχει περάσει όλες τις αλλαγές που απαιτούνται για να ξεφύγει η χώρα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της γραφειοκρατίας του Δημοσίου. Αν το είχαν κάνει αυτό σήμερα δεν θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ούτε στο οικονομικό επίπεδο ούτε σε επίπεδο διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης.

Δεν το έκαναν διότι απλούστατα το κόμμα τους δεν το επιτρέπει. Το κόμμα ζει και στηρίζεται από τη διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση που εξυπηρετεί το μοίρασμα του δημοσίου χρήματος. Αντίστοιχα είναι τα πράγματα στο ΠαΣοΚ. Η δομή του κόμματος είναι ανάλογη, το ίδιο και η νοοτροπία του. Πώς λοιπόν θα μπορέσουν δύο κόμματα που στηρίζονται στη διαχείριση της ισχύος του Δημοσίου να λύσουν από κοινού αυτό το πρόβλημα; Δεν θα μπορέσουν. Ούτε καν θα το θελήσουν. Στόχος της συνεργασίας αυτής θα είναι να συνδιαχειριστούν την κατάσταση παίζοντας για όσο καιρό διαρκεί αυτή η συνεργασία ένα παιχνίδι αναμονής μέχρις ότου κάποιος καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Η συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΝΔ θα είχε νόημα αν οι ηγέτες των δύο κομμάτων ήταν αποφασισμένοι από κοινού να τα αλλάξουν όλα και αν είχαν τη δυνατότητα να επιβάλουν αυτές τις αλλαγές στα κόμματά τους. Ούτε οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι ούτε στα κόμματά τους μπορούν να επιβάλουν τις αλλαγές. Συνεπώς κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα προκύψει από αυτή τη συνεργασία. Είναι πολύ αμφίβολο αν και από άλλες συνεργασίες, όπως π.χ. μεταξύ ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ ή μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, θα μπορούσε να προκύψει κάτι θετικό για τη χώρα. Οι συνεργασίες αυτές θα έλυναν το πρόβλημα της ύπαρξης μιας διαχειριστικής κυβέρνησης αλλά δεν θα οδηγούσαν σε μεταρρυθμίσεις.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να συζητούμε για κυβερνήσεις συνεργασίας ή για αυτοδυναμίες. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή την οποία κανένας έλληνας πολιτικός αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξασφαλίσει. Ο μόνος φορέας που εξασφαλίζει κάποια πρόοδο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις οδηγίες της και τις αποφάσεις των δικαστηρίων της και η λύση δυστυχώς θα βρεθεί μέσα από μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση που δεν απέχουν πολύ ακόμη για να εκδηλωθούν. Ως τότε οι πολίτες θα πρέπει να σκέφτονται και να δρουν σαν να μην υπάρχει κράτος.

Διότι ούτως ή άλλως το ελληνικό κράτος σήμερα ούτε τα προβλήματα των πολιτών μπορεί να λύσει ούτε καν να τους εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας για να προοδεύσουν. Και δυστυχώς πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα επαληθευθεί η πρόβλεψη των «Financial Τimes» ότι θα υπάρξει κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μόνο που αυτή τη φορά οι μετανάστες δεν θα είναι βιομηχανικοί εργάτες ή οικοδόμοι, αλλά νέοι επιστήμονες οι οποίοι δεν μπορούν εδώ να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά και να διεκδικήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk