ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Η κοροϊδία

Μόλις προ τριημέρου αναρωτιόμασταν εδώ αν η «διαφανειολογία» που έχει πιάσει τα κόμματα αποτελεί ειλικρινή ευαισθησία ή προσχηματική υποκρισία. Ε, λοιπόν, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και έχουμε την απάντηση: μας κοροϊδεύουν! Πρώτο το ΚΚΕ με τον συνήθη πρωτογονισμό του, φώναξε ωμά όσα οι άλλοι απλώς σκέπτονται ή ψιθυρίζουν. Ο δημόσιος έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων αποτελεί «παρέμβαση στη λειτουργία τους». Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ δεν αποδέχεται τη δημοσιοποίηση των οικονομικών του- για λόγους ασφάλειας.

Μόλις προ τριημέρου αναρωτιόμασταν εδώ αν η «διαφανειολογία» που έχει πιάσει τα κόμματα αποτελεί ειλικρινή ευαισθησία ή προσχηματική υποκρισία. Ε, λοιπόν, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και έχουμε την απάντηση: μας κοροϊδεύουν!

Πρώτο το ΚΚΕ με τον συνήθη πρωτογονισμό του, φώναξε ωμά όσα οι άλλοι απλώς σκέπτονται ή ψιθυρίζουν. Ο δημόσιος έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων αποτελεί «παρέμβαση στη λειτουργία τους». Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ δεν αποδέχεται τη δημοσιοποίηση των οικονομικών του- για λόγους ασφάλειας… Τρεις σκασίλες είχε ο διεθνής ιμπεριαλισμός, η μία ήταν να κυνηγήσει όσους δίνουν κανένα φράγκο στον Περισσό.

Oι άλλοι δεν το είπαν τόσο άγαρμπα αλλά είμαι βέβαιος ότι κάπως έτσι το εννοούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, έδωσε χθες στη δημοσιότητα έναν κατάλογο προτάσεων για «τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα». Πολλές είναι ενδιαφέρουσες, αλλά εν τω μεταξύ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ άκουσα τίποτα για την ταμπακέρα. Εξ όσων γνωρίζω, ουδείς τον εμποδίζει να δημοσιοποιήσει τα έσοδα και τις δαπάνες του, ούτε χρειάζεται να αλλάξει το Σύνταγμα για να του επιτραπεί.

Εκεί όμως που η υποκρισία βασιλεύει είναι στα δύο μεγάλα κόμματα.

* O Μεϊμαράκης (ναι, ο Μεϊμαράκης !) εξέφρασε τον αποτροπιασμό του που το ΠαΣοΚ πήρε χρήματα από τη Siemens. Σε αντίθεση προφανώς με τον Μεϊμαράκη, ο οποίος ως Γραμματέας της ΝΔ έκανε εκλογές από το υστέρημα των αγνών ψηφοφόρων της. Θα έβαζα τα κλάματα, αν δεν είχα ήδη βάλει τα γέλια.

* Στο ΠαΣοΚ μόλις τώρα πληροφορήθηκαν πως γίνονται τα πράγματα και έχουν πέσει σε τέτοια μετάνοια ώστε ο Παπανδρέου πρωτοστατεί αυτοπροσώπως στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Παρεμπιπτόντως και προτού καθαρίσουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, γιατί δεν δημοσιοποιούν τα οικονομικά του ΠαΣοΚ αλλά και τα οικονομικά των Ιδρυμάτων που συνδέονται με το ΠαΣοΚ, αλλά και τα οικονομικά των άλλων οργανισμών που συνδέονται μαζί τους; Kαι γιατί το ΠαΣοΚ δεν δίνει λεπτομερή απολογισμό των εσόδων και των δαπανών της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας, όταν δεν υπήρχε πλέον Τσουκάτος και (υποθέτω) οι εκλογικές δαπάνες καλύφθηκαν αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών;

Το γράψαμε και προχθές: κανείς δεν εμποδίζει τα κόμματα να εφαρμόσουν την πιο ακραία διαφάνεια στα οικονομικά τους. Κανείς και τίποτα. Ούτε το Σύνταγμα ούτε η ισχύουσα νομοθεσία. Ας μη μας κοροϊδεύουν. Αν θέλουν να είναι διαφανείς, ας αρχίσουν μόνοι τους και από σήμερα. Και μετά, τα κουβεντιάζουμε στη Διακομματική…

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk