ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

Πολύ καλά έκαναν οι Σοσιαλιστές και συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν για την καταπολέμηση της φτώχειας, την ακρίβεια και όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο οι προβληματισμοί αυτοί έπρεπε να διατυπωθούν στο πολυτελέστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ελλάδας – ίσως και των Βαλκανίων! Αντιλαμβάνομαι ότι «η φτώχεια θέλει καλοπέραση». Αλλά τόση καλοπέραση είναι αμφίβολο αν καθιστά αξιόπιστη τη συζήτηση περί φτώχειας. Διότι κάποιος θα έπρεπε ενδεχομένως να τους εξηγήσει ότι άλλο «η γενιά των 700 ευρώ» και άλλο «η διανυκτέρευση των 700 ευρώ».

Πολύ καλά έκαναν οι Σοσιαλιστές και συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν για την καταπολέμηση της φτώχειας, την ακρίβεια και όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο οι προβληματισμοί αυτοί έπρεπε να διατυπωθούν στο πολυτελέστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ελλάδας – ίσως και των Βαλκανίων!

Αντιλαμβάνομαι ότι «η φτώχεια θέλει καλοπέραση». Αλλά τόση καλοπέραση είναι αμφίβολο αν καθιστά αξιόπιστη τη συζήτηση περί φτώχειας. Διότι κάποιος θα έπρεπε ενδεχομένως να τους εξηγήσει ότι άλλο «η γενιά των 700 ευρώ» και άλλο «η διανυκτέρευση των 700 ευρώ». Επιλέγοντας το δεύτερο, δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν το πρώτο.

Ενδεχομένως το υποψιάζονται. Ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου, στην ομιλία που εξεφώνησε στο Grand Resort Lagonisi παρατήρησε ότι οι πολίτες εκδηλώνουν μια αυξανόμενη αποστροφή για τα κόμματα. Παράξενο, ε;

Το ευχάριστο είναι ότι αυτή η αμφιλεγόμενη επιλογή των Σοσιαλιστών έρχεται ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη δημόσια παραδοχή του Γ. Παπανδρέου ότι η οκταετία Σημίτη διεύρυνε τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Οταν το άκουσα, αναρωτήθηκα πώς μέτρησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τις ανισότητες και τις βρήκε διευρυμένες. Τώρα όμως κατάλαβα: όταν οι εγχώριοι Σοσιαλιστές συνεδριάζουν μόνο με ιδιωτικές πισίνες, προσωπικό μπάτλερ και τεσσάρων ειδών εστιατόρια,παρέα με τη Μέριλ Στριπ και τους διερχόμενους μεγιστάνες του πλούτου,σίγουρα οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί. Υπέρ των Σοσιαλιστών… Οι οποίοι, όπως φαίνεται, μπορεί να έχασαν την εξουσία αλλά δεν άλλαξαν τις βολές τους. Στο Λαγονήσι παραθέριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στο Λαγονήσι συνεδριάζει ο γιος του.

Υπό αυτή την έννοια, αποδεικνύεται τώρα πόσο σοφή ήταν η απόφαση του Συνεδρίου του ΠαΣοΚ και των υπόλοιπων εσωκομματικών διαδικασιών για μια γενναία «αριστερή στροφή». Το σκέφτεστε να είχαν στρίψει δεξιά; Θα έφευγαν όλοι με το λίαρ τζετ του Χριστοφοράκου να καταπολεμήσουν τη φτώχεια στο Μαλιμπού και στο Σεν Μπαρτ.

Αποδεικνύεται επίσης πόσο σοφή είναι η προτροπή των διαφόρων συνεργατών του προέδρου, «να καθαρίσει το κόμμα». Αν δεν το καθαρίσει, χρειάζονται περισσότερα μπανγκαλόου και άντε να βρεις ελεύθερα μπανγκαλόου της προκοπής σε high season.

Και αποδεικνύεται, τέλος, γιατί το Λαγονήσι ήταν η ιδανική επιλογή. Οχι μόνο επειδή από εκεί θα βλέπουν (όπως είπε ο πρόεδρος) «το μπλε της θάλασσας». Αλλά και επειδή εκεί θα μπορέσουν στο τέλος των εργασιών να τραγουδήσουν όλοι μαζί οι Σοσιαλιστές: «Στο Λαγονήσι πια δεν έχουμε ζωή…».

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk