γνώμη

Η ευθύνη του κ. Καραμανλή

Η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη δυνατή κατάσταση σε καιρό ειρήνης. Απειλείται ταυτοχρόνως από πολιτική και οικονομική κρίση, εγχώρια και εισαγόμενη. Η κυβέρνηση Καραμανλή απώλεσε τον τελευταίο χρόνο κύρος και αξιοπιστία. Δεκατρείς μήνες μετά τις νικηφόρεςγια δεύτερη φορά- εκλογές, χάθηκε στον δρόμο της οικονομίας που η ίδια χάραξε. Πλέον αμφισβητείται εντόνως από εσωτερικές δυνάμεις, στηρίζεται σε ασταθή πλειοψηφία 152 βουλευτών και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης.

Η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη δυνατή κατάσταση σε καιρό ειρήνης. Απειλείται ταυτοχρόνως από πολιτική και οικονομική κρίση, εγχώρια και εισαγόμενη.

Η κυβέρνηση Καραμανλή απώλεσε τον τελευταίο χρόνο κύρος και αξιοπιστία. Δεκατρείς μήνες μετά τις νικηφόρεςγια δεύτερη φορά- εκλογές, χάθηκε στον δρόμο της οικονομίας που η ίδια χάραξε.

Πλέον αμφισβητείται εντόνως από εσωτερικές δυνάμεις, στηρίζεται σε ασταθή πλειοψηφία 152 βουλευτών και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης.

Τα κεντρικά πρόσωπα της νεοδημοκρατικής εξουσίας τείνουν να απαξιωθούν απολύτως, δεν εμπνέουν, ούτε πείθουν, η ισχύς του ίδιου του Πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, ξοδεύεται ταχύτατα σε ένα περιβάλλον διαρκούς φθοράς και παρακμής.

Ολη η κατάσταση έχει αποδιοργανώσει στον μέγιστο βαθμό το έτσι κι αλλιώς προβληματικό σύστημα διακυβέρνησης. Οι ισορροπίες έχουν χαθεί, η εμπιστοσύνη έχει κλονισθεί, οι καταδυναστευόμενοι απελευθερώθηκαν, μιλούν, προκαλούν, δεν νοιάζονται για τις συνέπειες. Ετσι οι αρμοί έσπασαν, οι πολλοί υπερασπιστές χάθηκαν, η νευρικότητα κυριάρχησε, οι κινήσεις έγιναν βεβιασμένες και οι αποφάσεις ανακόλουθες, αταίριαστες προς τους διακηρυγμένους στόχους και τις αναληφθείσες υποχρεώσεις.

Το δυστύχημα για τη νεοδημοκρατική ηγεσία είναι ότι η πολιτική υποχώρηση συνέπεσε με την ανεξέλεγκτα εξελισσόμενη διεθνή οικονομική κρίση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας, πέραν των νέων απειλών που αναδεικνύουν, θέτουν υπό αμφισβήτηση όλο το σύστημα ιδεών της νεοδημοκρατικής εξουσίας.

Αναιρούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, κλονίζουν τις βεβαιότητες της οικονομίας της αγοράς, επαναφέρουν με δραματικό τρόπο το κράτος στο προσκήνιο, προσφέρουν ηθικό και ιδεολογικό πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση. Το παιγνίδι μοιάζει χαμένο για τον κ. Καραμανλή και την ομάδα του. Γι΄ αυτό η άλλοτε ανίκητη νεοδημοκρατική ομάδα παραπαίει μεταξύ αλλοπρόσαλλων φημών και τυχοδιωκτικών εκλογικών σεναρίων.

Κινδυνεύει η κυβέρνηση Καραμανλή να μην ανταποκριθεί σε τούτες τις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες για τον τόπο. Να παρασυρθεί από τα μικρά και ιδιοτελή και να οργανώσει τη δραπέτευσή της.

Να επαναλάβει δηλαδή το περσινό λάθος, όταν υπό το βάρος των σκανδάλων θέλησε να διαφύγει διά των εκλογών, με αποτέλεσμα να καεί η Πελοπόννησος. Με τη διαφορά ότι αν επιχειρήσει στην παρούσα συγκυρία το ίδιο, θα κινδυνεύσει να καεί η χώρα ολάκερη.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk