Η διεύρυνση του «G8»

Το κείμενο των Συμπερασμάτων που θα εκδοθεί απόψε στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και οι δηλώσεις των ηγετών των οκτώ «πλουσιοτέρων χωρών» που πήραν μέρος στην ετήσια συνάντηση του «G8» δεν θα υστερούν σε αισιόδοξα μηνύματα και ευχολόγια από τις δηλώσεις και τα αποτελέσματα των προηγούμενων συναντήσεων- πέρυσι στη Γερμανία, πρόπερσι στη Ρωσία, κ.ά. Θα διαβεβαιώνουν και πάλι τους αφρικανικούς λαούς ότι θα τιμήσουν την υπόσχεση που έδωσαν οι «8» το 2005 να διαθέσουν 50 δισ. δολάρια ως το 2010 για την ανάπτυξή τους- μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μόλις 11,5 δισ.

Η διεύρυνση  του «G8» | tovima.gr

Το κείμενο των Συμπερασμάτων που θα εκδοθεί απόψε στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και οι δηλώσεις των ηγετών των οκτώ «πλουσιοτέρων χωρών» που πήραν μέρος στην ετήσια συνάντηση του «G8» δεν θα υστερούν σε αισιόδοξα μηνύματα και ευχολόγια από τις δηλώσεις και τα αποτελέσματα των προηγούμενων συναντήσεων- πέρυσι στη Γερμανία, πρόπερσι στη Ρωσία, κ.ά. Θα διαβεβαιώνουν και πάλι τους αφρικανικούς λαούς ότι θα τιμήσουν την υπόσχεση που έδωσαν οι «8» το 2005 να διαθέσουν 50 δισ. δολάρια ως το 2010 για την ανάπτυξή τους- μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μόλις 11,5 δισ. δολάρια-, θα απειλήσουν τον Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε με οικονομικές κυρώσεις, θα μας βεβαιώσουν ότι θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την τιμή του πετρελαίου και, φυσικά, για το περιβάλλον και τη μείωση των καυσαερίων.

Δεν λείπει η καλή θέληση από τους «8», ούτε αγνοούν τα προβλήματα. Συμβαίνει όμως αυτά τα προβλήματα να είναι όσο ποτέ άλλοτε τόσο κρίσιμα και, ταυτόχρονα, οι περισσότεροι του «G8» να είναι πολιτικά αδύναμοι στις χώρες τους. Η δημοτικότητα του προέδρου Μπους και των πρωθυπουργών Μπράουν (Βρετανίας), Φουκούντα (Ιαπωνίας) και Χάρπερ (Καναδά) κυμαίνεται μεταξύ 26% ως 34%, του προέδρου Σαρκοζί, όπως και του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, σημειώνει κάθετη πτώση και μόνο η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μεντβέντεφ χαίρουν σοβαρής δημοτικότητας. Πώς, λοιπόν, θα είναι δυνατόν να ζητήσουν από τους λαούς τους αυτό τον καιρό υπομονή, νέες θυσίες και εμπιστοσύνη στο μέλλον; Συμβαίνει μάλιστα και κάτι άλλο, το οποίο παίζει σοβαρό ρόλο τόσο στη λήψη αποφάσεων για γενναία μέτρα όσο και στην εφαρμογή τους. Ο Μπους έχει μόλις τρεις μήνες δικαίωμα για λήψη αποφάσεων στις ΗΠΑ, ο Μπράουν είναι «υπό προθεσμίαν» και ο Φουκούντα ελπίζει ότι η προβολή που του έγινε ως οικοδεσπότη της διάσκεψης του Χοκάιντο θα περισώσει την κυβέρνησή του από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα αντιμετωπίσει στις αρχές Αυγούστου. Ακόμα και η Μέρκελ έχει πρόβλημα με τους Σοσιαλδημοκράτες της κυβέρνησής της αναφορικά με την οικονομία. Υπάρχει όμως ένα πιο ουσιαστικό πρόβλημα με το «G8». Είναι ξεπερασμένος ως θεσμός, δεν εκφράζει την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα. Δημιούργημα του 1975, μια ιδέα του τότε γάλλου προέδρου Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, εξελίχθηκε σε θεσμό, με αύξηση των συμμετεχόντων- η οποία μάλιστα γινόταν κατ΄ επιλογήν. Ετσι, όταν η ευρωπαϊκή ομάδα έδειχνε να κυριαρχεί, οι ΗΠΑ επέμειναν και εξασφάλισαν να μετέχει και ο Καναδάς («G7») και όταν όλοι έκριναν ότι θα ήταν δυνατόν «να βάλουν στο χέρι» τον εθνικό πλούτο της Ρωσίας κάλεσαν, το 1997, και τον Γέλτσιν και σχηματίστηκε το «G8».

Πώς όμως είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις παγκόσμιας εμβέλειας όταν χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, ακόμα και η Ισπανία μένουν έξω από το κέντρο αποφάσεων. Χώρες με καταπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης παραμένουν εκτός και οι συνέπειες είναι προφανείς. Το σημείωσαν και οι Σαρκοζί και Μεντβέντεφ σε δηλώσεις τους, τονίζοντας ότι η πρόσκληση και παρουσία ορισμένων αφρικανών και λατινοαμερικανών ηγετών ως παρατηρητών δεν αποτελεί λύση. Προφανώς, ήρθε η ώρα το «G8» να εκφράζει τις αλλαγές που σημειώθηκαν στον χώρο της παγκόσμιας οικονομίας. Δηλαδή να γίνουν «G8++». Το πρόβλημα έχει ωριμάσει, ποιος όμως θα πάρει την πρωτοβουλία; Η Ιταλία έχει την επόμενη προεδρία, αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk