Η διαφθορά και οι χορηγοί της

Η παγκόσμια ιστορία της πολιτικής περιλαμβάνει και το μεγάλο κεφάλαιο «μαύρο χρήμα». Χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά τα ποσά που κάθε λογής «χορηγοί» δίνουν στα κόμματα, στις οργανώσεις και στους συλλόγους για να επιζούν. Στην εποχή μας τα πολιτικά έξοδα είναι τεράστια. Συνεπώς, τεράστιες είναι και οι ανάγκες χρηματοδότησης. Υπάρχει τώρα δημόσια χρηματοδότηση. Προφανώς δεν αρκεί. Οι δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά μέσα, οι συνεργάτες, οι καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, τα πολυτελή κέντρα, οι πολυτελείς συγκεντρώσεις, οι εκδόσεις, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα για τις ηγετικές μετακινήσεις, τα έξοδο των ετεροδημοτών και ακόμη περισσότερο των ομογενών απαιτούν πολύ χρήμα.

Η διαφθορά και  οι χορηγοί της | tovima.gr

Η παγκόσμια ιστορία της πολιτικής περιλαμβάνει και το μεγάλο κεφάλαιο «μαύρο χρήμα». Χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά τα ποσά που κάθε λογής «χορηγοί» δίνουν στα κόμματα, στις οργανώσεις και στους συλλόγους για να επιζούν. Στην εποχή μας τα πολιτικά έξοδα είναι τεράστια. Συνεπώς, τεράστιες είναι και οι ανάγκες χρηματοδότησης. Υπάρχει τώρα δημόσια χρηματοδότηση. Προφανώς δεν αρκεί. Οι δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά μέσα, οι συνεργάτες, οι καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, τα πολυτελή κέντρα, οι πολυτελείς συγκεντρώσεις, οι εκδόσεις, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα για τις ηγετικές μετακινήσεις, τα έξοδο των ετεροδημοτών και ακόμη περισσότερο των ομογενών απαιτούν πολύ χρήμα. Οσο για τη Β΄ Αθήνας…

Πώς εξασφαλίζεται το χρήμα; Γνωστό: με τις προσφορές των εχόντων που ορισμένοι είναι πραγματικά οπαδοί και φίλοι, αλλά οι περισσότεροι ελπίζουν σε μελλοντικές αντιπαροχές. Με χρηματοδοτήσεις από ενδιαφερόμενα «κέντρα» και εργοδοτικές συντεχνίες. Και επίσης, αλλά αυτό αφορά το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και συχνά το κόμμα που έχει πιθανότητες νίκης, με τις κρυφές «μίζες» από αγορές όπλων και μεγάλες συμβάσεις.

Δεν υπάρχει παράταξη που ως προς αυτά να είναι «καθαρή». Το ΚΚΕ είχε ενισχύσεις από τα σοβιετικά ταμεία της «παγκόσμιας κομμουνιστικής αλληλεγγύης». Το ΚΚΕ Εσωτερικού το βοηθούσε η Ρουμανία του Τσαουσέσκου, η Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουγκ και το ιταλικό ΚΚ. Το ΠΑΚ και στη συνέχεια, στα πρώτα του βήματα, το ΠαΣοΚ το βοήθησαν οι σοσιαλιστές της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας. Τη χούντα τη βοηθούσε η CΙΑ. Και τη Νέα Δημοκρατία το εφοπλιστικό κεφάλαιο (Λονδίνο- Πειραιάς)- και όχι μόνο, φυσικά. Μήπως ο Ανδρεάδης, και δεν ήταν, φυσικά, ο μόνος, ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, δεν βοηθούσε πριν από το 1967 την ΕΔΑ για να διευκολύνεται ασφαλώς… η καλή ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου; Ο κ. Τσίπρας και όλοι όσοι εμφανίζονται σαν δημόσιοι κατήγοροι ας διαβάσουν και λίγη Ιστορία. Πρόσφατη και παλαιότερη.

Φυσικά αυτού του είδους η χρηματοδότηση της πολιτικής είναι ηθικά απαράδεκτη. Και συνάμα επικίνδυνη. Είναι το πρώτο επίπεδο της διαφθοράς, εδώ και αλλού. Υπάρχει και δεύτερο επίπεδο, το χειρότερο: η διαφθορά όσων επιδιώκουν με την πολιτική τον προσωπικό τους πλουτισμό.

Και το ένα και το άλλο, που η κοινή γνώμη δεν μπορεί και δεν θέλει (σωστά) να ξεχωρίσει, οδηγούν στον ευτελισμό των θεσμών. Το είδαμε στην Ιταλία, όπως το είχαμε δει παλαιότερα, και πιο σκληρά, στην Ελλάδα. Το είδαμε σε πολλές άλλες χώρες, μικρές και μεγάλες. Το ξαναβλέπουμε σήμερα στη χώρα μας. Οχι (για την ώρα) με τη μορφή συγκεκριμένων κατηγοριών για συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλά με τη χειρότερη μορφή του τσαλακώματος μερικών, της έμμεσης συκοφάντησης άλλων μόνο και μόνο γιατί λόγω θέσης και ευθυνών στις επίμαχες περιόδους θα… «μπορούσαν να τα πιάσουν»- προφανώς το τεκμήριο αθωότητας ισχύει μόνο για ληστές και δολοφόνους.

Είναι σίγουρο ότι αν δεν σπάσει το κακό σπυρί θα σπάσει το σύστημα. Σίγουρο είναι επίσης ότι κάποιοι αυτό επιδιώκουν. Διότι ηθικοί και δημοκράτες; Αμφίβολο, τουλάχιστον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk