ΓΝΩΜΗ

Η απώλεια επιρροής της Ευρώπης

Θέση στο νέο, παγκοσμιοποιημένο διεθνές σύστημα αναζητεί η Ευρώπη, χωρίς επιτυχία ως τώρα. Η ανάδειξη νέων δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και η επιστροφή της Ρωσίας στο προσκήνιο, περιορίζουν το ειδικό βάρος των ευρωπαϊκών χωρών. Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινώνει την εικόνα φθοράς. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν χαμηλοί και η διεθνής κρίση οδηγεί σε παραπέρα κάμψη επιβεβαιώνοντας την τάση μεταφοράς δύναμης από τη Δύση στην Ανατολή. Στο πολιτικό πεδίο η εξέλιξη είναι ακόμη περισσότερο δυσμενής.

Η απώλεια επιρροής της Ευρώπης | tovima.gr

Θέση στο νέο, παγκοσμιοποιημένο διεθνές σύστημα αναζητεί η Ευρώπη, χωρίς επιτυχία ως τώρα. Η ανάδειξη νέων δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και η επιστροφή της Ρωσίας στο προσκήνιο, περιορίζουν το ειδικό βάρος των ευρωπαϊκών χωρών.

Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινώνει την εικόνα φθοράς. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν χαμηλοί και η διεθνής κρίση οδηγεί σε παραπέρα κάμψη επιβεβαιώνοντας την τάση μεταφοράς δύναμης από τη Δύση στην Ανατολή.

Στο πολιτικό πεδίο η εξέλιξη είναι ακόμη περισσότερο δυσμενής. Η θεσμική ανασυγκρότηση καθυστερεί, αν δεν βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο. Το «Οχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει παγώσει τις διαδικασίες επικύρωσης, με άδηλη τελική έκβαση. Η απουσία αξιόπιστης συλλογικής παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) περιορίζει σημαντικά την εμβέλεια της διεθνούς επιρροής της. Επιπλέον η συνεχής ενασχόληση με θέματα εσωτερικής λειτουργίας αποξενώνει τους πολίτες και θολώνει την εικόνα της. Το θεσμικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί σε περίπτωση νίκης των βρετανών Συντηρητικών στις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι θα τεθεί θέμα απεμπλοκής της Βρετανίας από κοινοτικά σχήματα και δεσμεύσεις.

Το πολιτικό πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο και συνδέεται με αποκλίνουσες προσεγγίσεις σε μείζονα θέματα. Ηδη ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να ανασταλούν οι διαδικασίες διεύρυνσης αν δεν προχωρήσει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Η χαλάρωση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, λόγω ευρωπαϊκών διαφωνιών, έδωσε λάθος σήμα λειτουργώντας αρνητικά σε ό,τι αφορά την εσωτερική σταθερότητά της. Μια Τουρκία εκτός ΕΕ μπορεί να εξελιχθεί σε χειρότερο πρόβλημα σε σχέση με την ενταξιακή προοπτική.

Απέναντι στη Ρωσία δεν υπάρχει ενιαία πολιτική. Στη Βρετανία επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα, ενώ η Γερμανία αναπτύσσει σχέσεις. Δεν έχει διαμορφωθεί πλαίσιο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και γενικότερα υπάρχει αδυναμία συγκροτημένης αντιμετώπισης.

Η φαινομενική επιτυχία της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στο Παρίσι κρύβει την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου ενσωμάτωσης του σημαντικού αυτού γεωπολιτικού χώρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Και στον ευρύτερο ορίζοντα της τρομοκρατίας, των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, της πυρηνικής απειλής του Ιράν, καθώς και στο Μεσανατολικό, η ευρωπαϊκή στάση χαρακτηρίζεται από αμηχανία και αποστασιοποίηση.

Αν η Ευρώπη συνεχίσει να εμφανίζει παθητικότητα και έλλειψη συνοχής, οι ανερχόμενες χώρες της Ανατολής θα διεκδικήσουν, και θα εξασφαλίσουν, αυξημένο μερίδιο επιρροής. Στο σημερινό σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον η απώλεια επιρροής θα αποδυναμώσει παραπέρα την οικονομία θέτοντας σε αμφισβήτηση τα κοινωνικά κεκτημένα που προσδιορίζουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Ο προβληματισμός αυτός υπερβαίνει τα μέτρα της χώρας μας. Ως πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα είχε θέσεις. Πού βρίσκεται σήμερα;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk