γνώμη

Φοβισμένοι και ανήμποροι

Το κενό, ή καλύτερα το έλλειμμα διακυβέρνησης, είναι πλέον ορατό στον καθένα. Προκύπτει από τη φοβική και ενοχική αντιμετώπιση του σκανδάλου της Siemens, όπως και από την αντιστοίχως προβληματική διαχείριση της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης. Ο γερμανός διαφθορέας αντιμετωπίζεται ως ένας καλός και αγαπητός συνεταίρος, ο οποίος δεν έκανε και κανένα κακό. Καμία διεκδίκηση δεν εγείρεται σε βάρος του, ουδεμία ποινή ή στέρηση απειλεί τη μεγάλη γερμανική εταιρεία, ούτε καν σε έλεγχο υπόκειται για όσα παράνομα κέρδισε στην Ελλάδα, έναντι των μιζών και των χορηγιών που προσέφερε αφειδώς σε πλήθος παραγόντων της πολιτικής και της Διοίκησης.

Το κενό, ή καλύτερα το έλλειμμα διακυβέρνησης, είναι πλέον ορατό στον καθένα.

Προκύπτει από τη φοβική και ενοχική αντιμετώπιση του σκανδάλου της Siemens, όπως και από την αντιστοίχως προβληματική διαχείριση της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης.

Ο γερμανός διαφθορέας αντιμετωπίζεται ως ένας καλός και αγαπητός συνεταίρος, ο οποίος δεν έκανε και κανένα κακό. Καμία διεκδίκηση δεν εγείρεται σε βάρος του, ουδεμία ποινή ή στέρηση απειλεί τη μεγάλη γερμανική εταιρεία, ούτε καν σε έλεγχο υπόκειται για όσα παράνομα κέρδισε στην Ελλάδα, έναντι των μιζών και των χορηγιών που προσέφερε αφειδώς σε πλήθος παραγόντων της πολιτικής και της Διοίκησης.

Επίσης, ο φερόμενος ως «αρχιμιζαδόρος» της καλής εταιρείας, «αλωνίζει» ελεύθερος τούτο τον καιρό την Αθήνα, κινείται με άνεση προκλητική στα πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, συνομιλεί και διαπραγματεύεται με διάφορους, διακινεί πιθανώς φήμες και πληροφορίες, γενικώς συνεχίζει να παίζει παιγνίδι επιρροής και ισχύος, την ώρα που η Δικαιοσύνη διερευνά το σκάνδαλο και αναζητεί τους ενόχους. Σε αντιδιαστολή, η ατυχής κυρία Τσέκου βρίσκεται εδώ και μήνες κλεισμένη πίσω από της φυλακής τα σίδερα, ούτε με τους συνηγόρους της καλά καλά δεν μπορεί να συνεργαστεί.

Αντιστοίχως, σχεδόν απαθώς αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση. Οι συνέπειες έρχονται και η κυβέρνηση δεν αντιδρά, δεν αναθεωρεί, δεν παρεμβαίνει, ωσάν να έχει αποδεχθεί ότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

Ηταν προειδοποιημένη για τα επερχόμενα, είχε έγκαιρη ενημέρωση και γνώση για τη βαθμιαία μετάπτωση από την ανάπτυξη στην ύφεση και, δυστυχώς, δεν αντέδρασε.

Ούτε και τώρα αντιδρά. Κατά τα φαινόμενα, το φθινόπωρο η κατάσταση θα είναι απείρως χειρότερη από τη σημερινή και οι όποιες παρεμβάσεις επιχειρηθούν τότε δεν θα επαρκούν, δεν θα είναι ικανές το κύμα της δυσμενούς μεταβολής να συγκρατήσουν.

Οπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, με ευθύνη τής άλλοτε πολλά υποσχόμενης κυβέρνησης Καραμανλή, η χώρα θα βρεθεί προσεχώς στη δυστυχή θέση να απειλείται από οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει πολιτικό πρόβλημα. Ο,τι χειρότερο δηλαδή μπορεί να συμβεί σε μια χώρα. Και αυτό από έναν κύκλο δυνάμεων που προικοδοτήθηκαν δύο φορές τα τελευταία χρόνια με ισχυρή λαϊκή εντολή και ανοχή μεγίστη.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk