Φίλαθλος και τζέντλεμαν

Στον νέο διαδικτυακό τόπο «www. homefood.gr» ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης τιτλοφορεί τη στήλη του «Το αγριεμένο ήθος». Διαβάζοντάς το σκέφτηκα πόσο λείπει. Αν κάτι δίνει σήμερα τον τόνο είναι μάλλον η αγριεμένη αήθεια. Η επιδίωξη του συμφέροντος και η έλλειψη τσίπας εκδηλώνονται με θράσος, ενώ η αντίδραση, περιορισμένη, ούτε από οργή διαπνέεται ούτε από αγριάδα. Στο ζήτημα της Siemens, για παράδειγμα, πολλά από όσα ακούγονται μπορεί όντως να μην κρύβουν σκάνδαλο. Οταν, όμως, …

Φίλαθλος και τζέντλεμαν | tovima.gr

Στον νέο διαδικτυακό τόπο «www. homefood.gr» ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης τιτλοφορεί τη στήλη του «Το αγριεμένο ήθος». Διαβάζοντάς το σκέφτηκα πόσο λείπει. Αν κάτι δίνει σήμερα τον τόνο είναι μάλλον η αγριεμένη αήθεια. Η επιδίωξη του συμφέροντος και η έλλειψη τσίπας εκδηλώνονται με θράσος, ενώ η αντίδραση, περιορισμένη, ούτε από οργή διαπνέεται ούτε από αγριάδα.

Στο ζήτημα της Siemens, για παράδειγμα, πολλά από όσα ακούγονται μπορεί όντως να μην κρύβουν σκάνδαλο. Οταν, όμως, ένας υπουργός αποφεύγει επί ημέρες να ομολογήσει «εγώ ήμουν, βρε παιδιά, τι έγινε;» και ένας βουλευτής επικαλείται τις νόμιμες προθεσμίες για να δικαιολογηθεί που δεν δήλωσε στις προεκλογικές δαπάνες εξοπλισμό πενήντα εκατομμυρίων παλαιών δραχμών, θα περίμενε κανείς να μην οργίζονται και από πάνω που γίνεται συζήτηση. Πολιτικοί είναι. Και των πολιτικών οι εκλεκτ(ικ)ές παρέες συζητούνται.

Από άποψη «αγριεμένης αήθειας», όμως, το πρόσφατο κορυφαίο προήλθε από το ποδόσφαιρο. Για όσους δεν παρακολουθούν αθλητικά, στον Αρη αγωνίζεται ένας ονόματι Αβραάμ Παπαδόπουλος. Δικαίως ή μη θεωρείται ταλέντο και ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Ο παίκτης έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τον Αρη. Ο Αρης, όπως είχε κάθε δικαίωμα, δεν δέχθηκε τις προσφορές. Αντίθετα, κάλεσε τον παίκτη και του ζήτησε να υπογράψει νέο συμβόλαιο ως το 2013. Εκείνος, όπως είχε κάθε δικαίωμα, αρνήθηκε. Πιστεύοντας στην αξία του προτιμά προφανώς να μείνει ελεύθερος σε έναν χρόνο παρά να εκχωρήσει στον Αρη κέρδη από τη μελλοντική μεταγραφή του. Εδώ ήρθε το touch of class. Ο πρόεδρος του Αρη διαμήνυσε στον Παπαδόπουλο ότι, αν δεν δεχόταν παράταση του συμβολαίου του, θα τον άφηνε έναν χρόνο στις κερκίδες για να τον κάψει ως ποδοσφαιριστή. Για να ενισχυθεί η αρχοντική αυτή άσκηση πίεσης οργανωμένοι «φίλαθλοι» επιχείρησαν να προπηλακίσουν τον παίκτη, ο δε πρόεδρος έδωσε εντολή στον προπονητή να τον ξεγράψει. Ο προπονητής παραιτήθηκε.

Ολα αυτά γράφονταν κάθε μέρα σε όλα τα αθλητικά ρεπορτάζ- και δύσκολα θα οφείλονταν σε ομαδική παρανόηση. Ξαφνικά την Τετάρτη ο πρόεδρος της ομάδας «γλύκανε», άρχισε να μιλάει για τον «Αβραάμ» και να αφήνει τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ισως επειδή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να εξετάσει μήπως εις βάρος του ποδοσφαιριστή διαπράχθηκαν εγκλήματα. Ισως, λέμε τώρα, ο πρόεδρος του Αρη να ενημερώθηκε ότι η απειλή να ζημιώσει το επάγγελμα κάποιου, αν δεν στέρξει να κάνει κάτι από το οποίο θα αποκομίσεις κέρδη, ενδέχεται να συνιστά εκβίαση, ίσον δύο χρόνια μέσα τουλάχιστον.

Δεν χρειάζεται, όμως, να φθάσει κανείς στην ποινική αξιολόγηση. Ας μείνουμε στο εκδηλωθέν «ήθος». Να απειλεί πρόεδρος εταιρείας ταλαντούχο εργαζόμενό της ότι θα τον καταστρέψει, αν δεν υπογράψει ό,τι χωρίς κανένα δικαίωμα του υπαγορεύει. Να δημοσιεύονται λεπτομέρειες για αυτό. Και να μην αντιδρά κανείς. Καμία ομοσπονδία, ΕΠΑΕ, φίλαθλη ιδιότητα και οι λοιποί με τα μεγάλα ονόματά τους. Ούτε, βέβαια, τα μέλη του ΔΣ του Αρη ούτε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης χωρίς την από Αρείου Πάγου φώτιση ούτε ο Τύπος που, με εξαίρεση κάποιους σχολιαστές, εστίασε το ενδιαφέρον του μάλλον στο τι προβλεπόταν να γίνει με τη μεταγραφή παρά στο πώς γινόταν.

Μεμονωμένο δείγμα των νέων ελληνικών ηθών. Αγριο σε εκδήλωση αλλά ίσως όχι τόσο διαφορετικό ποιοτικά από τις χιλιάδες περιπτώσεις που εργοδότες δεν πληρώνουν ασφαλιστικές κρατήσεις ή υπερωρίες «επειδή έτσι συμφώνησαν»- και ας απαγορεύονται αυτές οι συμφωνίες, ενώ σε άλλες περιστάσεις που η συμφωνία δεν τους εξυπηρετεί απλώς διατάσσουν την… αλλαγή της. Και αυτά όχι υπό τον φόβο συλλογικής αντίδρασης και οργής αλλά εν μέσω γενικής αδιαφορίας. «Ετσι συμβαίνει, δυστυχώς». Συνηθίσαμε. Ανοικτή η οδός στον κύριο πρόεδρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk