ΓΝΩΜΗ

Επενδύσεις στη γραφειοκρατία

Το οικονομικό επιτελείο θορυβήθηκε από το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2008 υποχώρησαν οι επενδύσεις στη χώρα μας για δεύτερο συνεχές τρίμηνο. Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και το γεγονός αυτό οδήγησε στη μείωση κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες της τελικής ζήτησης της οικονομίας και κατ΄ επέκταση στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Οντως η οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας μας μέσα στη ζώνη του ευρώ και η πρόσβαση στις αγορές των Βαλκανίων την καθιστούν ελκυστικό χώρο για επενδύσεις.

Επενδύσεις στη γραφειοκρατία | tovima.gr

Το οικονομικό επιτελείο θορυβήθηκε από το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2008 υποχώρησαν οι επενδύσεις στη χώρα μας για δεύτερο συνεχές τρίμηνο. Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και το γεγονός αυτό οδήγησε στη μείωση κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες της τελικής ζήτησης της οικονομίας και κατ΄ επέκταση στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Οντως η οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας μας μέσα στη ζώνη του ευρώ και η πρόσβαση στις αγορές των Βαλκανίων την καθιστούν ελκυστικό χώρο για επενδύσεις.

Επίσης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, αν και με αργούς ρυθμούς, επιχειρούνται από τα αρμόδια υπουργεία η απλούστευση των διαδικασιών και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση των πολυπόθητων ξένων επενδύσεων.

Οταν όμως οι (υποψήφιοι) επενδυτές από το εξωτερικό βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη γι΄ αυτούς ελληνική γραφειοκρατία και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να σπαταλήσουν χρόνο, κόπο και άφθονο χρήμα σε «παρατρεχάμενους και ειδικούς» προκειμένου να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε το ξανασκέφτονται και τις περισσότερες φορές κάνουν πίσω.

Αλλες, ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, δίνουν κυριολεκτικά γη και ύδωρ προκειμένου να τις επιλέξουν οι ξένοι. Ετσι εισάγουμε ιαπωνικές τηλεοράσεις από την Τουρκία, αμερικανικούς υπολογιστές από την Ταϊβάν, γερμανικά αθλητικά είδη από την Πολωνία.

Αμερικανικές, ιαπωνικές, κορεάτικες αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των χαμηλότερων δασμών τα τελευταία χρόνια φτιάχνουν εργοστάσια στην Ευρώπη προκειμένου να κάνουν ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα τους. Ούτε μία από αυτές δεν κατέληξε να επενδύσει στην Ελλάδα. Κάποιες που το επιχείρησαν παλαιότερα έφυγαν κακήν κακώς, τρομαγμένες από την αντιμετώπιση που είχαν από το ελληνικό κράτος, αλλά και από ορισμένους συνδικαλιστές.

Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας το αντιμετωπίζουν και οι συμπατριώτες μας που επιθυμούν να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά αυτοί γνωρίζουν ότι χωρίς μέσον και «λάδωμα-μπαξίσι» η υπόθεσή τους θα μαζεύει σκόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο συρτάρι της δημόσιας υπηρεσίας στην οποία έχουν απευθυνθεί. Και έτσι κινούνται ανάλογα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα γραφειοκρατίας και διαφθοράς σχετίζεται με τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης στην Ελλάδα. Το κόστος επανεξέτασης στην περίπτωση που αποτύγχανε ο υποψήφιος την πρώτη φορά ήταν ελάχιστα χαμηλότερο από το «δωράκι» που έπρεπε να καταβάλει σε κάποιους προκειμένου να μην μπει στην ταλαιπωρία της επανεξέτασης και σαν άριστος μαθητής να πάρει το δίπλωμα «με την πρώτη». Κατόπιν θα βγει στους δρόμους να σκοτωθεί και να σκοτώσει… Αλλά ποιος νοιάζεται.

Τέτοιες περιπτώσεις στη χώρα μας είναι χιλιάδες. Οι ξένοι υποψήφιοι επενδυτές όμως, δυστυχώς για εμάς, δεν είναι διατεθειμένοι να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα για να αποκτούν κάποιοι πολυτελείς κατοικίες και να κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνητα. Ετσι, μένουν υποψήφιοι…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk