ΑΠΟΨΗ

Διπλή προδοσία

«Τα εγκλήματα τέτοιου τύπου έχουν έναν αποτρόπαιο χαρακτήρα ηθελημένα. Για δύο κυρίως λόγους.Ο πρώτος είναι ο παραδειγματισμός, ο εκφοβισμός,η αποτροπή της παραβίασης των κανόνων του εγκληματικού παιχνιδιού, γιατί ποτέ δεν κλέβεις έναν κλέφτη. Αυτός ο κανόνας ισχύει εδώ και παρά πολλά χρόνια στις οργανωμένες μαφίες, γι΄ αυτό το μάθημα πρέπει να είναι σκληρό και η εκδίκηση του αρχηγού να φαντάζει τρομακτική σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να σκεφθεί να επιχειρήσει το ίδιο.Εχουμε από τις μαφίες της Αμερικής παραδείγματα εξόρυξης ματιών και ακρωτηριασμών πριν από τον φόνο.

Διπλή προδοσία | tovima.gr

«Τα εγκλήματα τέτοιου τύπου έχουν έναν αποτρόπαιο χαρακτήρα ηθελημένα. Για δύο κυρίως λόγους.Ο πρώτος είναι ο παραδειγματισμός, ο εκφοβισμός,η αποτροπή της παραβίασης των κανόνων του εγκληματικού παιχνιδιού, γιατί ποτέ δεν κλέβεις έναν κλέφτη. Αυτός ο κανόνας ισχύει εδώ και παρά πολλά χρόνια στις οργανωμένες μαφίες, γι΄ αυτό το μάθημα πρέπει να είναι σκληρό και η εκδίκηση του αρχηγού να φαντάζει τρομακτική σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να σκεφθεί να επιχειρήσει το ίδιο.Εχουμε από τις μαφίες της Αμερικής παραδείγματα εξόρυξης ματιών και ακρωτηριασμών πριν από τον φόνο. Αυτό είναι το σημάδι της τιμωρίας του προδότη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με χρήστες. Δεν ήταν μόνο το θύμα χρήστης, ήταν και οι εκτελεστές. Προφανώς στην περίπτωσή τους συντρέχουν σωρευτικά στερητικά σύνδρομα ή φόβοι ότι δεν θα τους δοθεί καινούργια δόση και ταυτόχρονα ψευδαισθήσεις.Μην ξεχνάμε ότι ζουν υπό το κράτος ψευδαισθήσεων. Ταυτόχρονα, απ΄ τη δική τους οπτική γωνία, τον θεωρούσαν προδότη,διότι με την ενέργειά του αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στο να μην τους δίνουν οι έμποροι τη δόση τους. Πρόκειται, δηλαδή, για μια διπλή προδοσία, η οποία έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά για όλους αυτούς τους λόγους».

Ο κ. Ι. Πανούσης είναι καθηγητής της Εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk