Δημοσιονομική πειθαρχία

Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» από 10.4.2008 ο υπουργός Οικονομικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας κ. Πέερ Στάινμπρουκ αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις πολλών συναδέλφων του υπουργών για τον επόμενο προϋπολογισμό (2009), του οποίου η προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει! Συγκεκριμένα επέστρεψε μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου του τις προτάσεις των υπουργών Παιδείας, Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών αρνούμενος ακόμη και να τις συζητήσει.

Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» από 10.4.2008 ο υπουργός Οικονομικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας κ. Πέερ Στάινμπρουκ αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις πολλών συναδέλφων του υπουργών για τον επόμενο προϋπολογισμό (2009), του οποίου η προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει! Συγκεκριμένα επέστρεψε μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου του τις προτάσεις των υπουργών Παιδείας, Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών αρνούμενος ακόμη και να τις συζητήσει. Ο λόγος ήταν ότι οι προτάσεις αυτές περιείχαν δαπάνες που ξεπερνούσαν κατά πολύ τους σχεδιασμούς τους οποίους έχει υιοθετήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επίσης απείλησε ότι αν οι προαναφερθέντες συνάδελφοί του υπουργοί δεν τηρήσουν τις προδιαγραφές που στοχεύουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ως το 2011, το υπουργείο του θα καταρτίσει το ίδιο τον προϋπολογισμό τους!

Το απίστευτο για τα καθ΄ ημάς δημοσίευμα έθεσε προ ημερών υπόψη μου ο οικονομολόγος καθηγητής και φίλος κ. Πάνος Καζάκος στον οποίον οφείλονται η μετάφραση και ο από κοινού σχολιασμός. Γιατί η είδηση αυτή είναι πολλαπλώς διδακτική. Από πολιτικής απόψεως αποδεικνύει την ορθή βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της όπως προσπαθεί- πλην ματαίως- και ο ημέτερος κ. Αλογοσκούφης. Και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο εν λόγω αυστηρός υπουργός Οικονομικών δεν είναι δεξιός αλλά σοσιαλδημοκράτης (σύντροφος στην υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία ομόφωνα τον επανεξέλεξε πρόεδρό της στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Λαγονήσι» με δαπάνη των ελλήνων φορολογουμένων!). Από διαδικαστικής πλευράς η είδηση αυτή δείχνει ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού δεν είναι εργασία της τελευταίας στιγμής. Και από θεσμικής δείχνει πώς θωρακίζεται η πολιτική βούληση αφού το άρθρο 112 του Ομοσπονδιακού Συντάγματος (Grundgesetz) προβλέπει ότι «υπερβάσεις και δαπάνες εκτός σχεδιασμού απαιτούν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών. Αυτή δίνεται μόνο σε περιπτώσεις απρόβλεπτων και αναπόφευκτων αναγκών».

Σύμφωνα με ειδικό νόμο που ρυθμίζει τα δημοσιονομικά της Ομοσπονδίας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να καταρτίσει τον προϋπολογισμό ερήμην των συναδέλφων του αν αρνούνται να πειθαρχήσουν σε σχετικές αποφάσεις. Να μια άγνωστη για το Ελληνικό Σύνταγμα πρόβλεψη, που θα ήταν χρήσιμο να περιληφθεί στις διατάξεις του στο πλαίσιο μιας μελλοντικής και καλύτερα προετοιμασμένης αναθεώρησής του.

Ελπίζεται ότι τότε θα ληφθούν υπόψη και ανάλογες σχετικές, επιμελώς μελετηθείσες, προτάσεις της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΕΔΙΜΕΤ), που θα συνέβαλλαν στη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και στη χάραξη μιας πιο μακρόπνοης και αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής. Οπως π.χ. η πρόταση ότι «…κάθε φορέας που χρηματοδοτείται εν όλω ή εν μέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένης της Βουλής και των Ανεξαρτήτων Αρχών,υποχρεούται σε ετήσιο αναλυτικό απολογισμό προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το Γενικό Λογιστήριο, όπως ορίζεται από νόμο, δικαιούται να προβαίνει σε διαχείριση και απολογιστικό έλεγχο για χρήματα που προέρχονται από δημόσιους πόρους». Και αυτό προτείνεται διότι ουδείς διαχειριζόμενος δημόσιο χρήμα επιτρέπεται να έχει αίσθηση του ανεξέλεγκτου, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα σε ορισμένους θεσμούς και χώρους (π.χ. στη Βουλή). Η πρόταση αυτή στηρίζει τη γενικότερη προσπάθεια που έχει αναπτυχθεί, έστω και ως εκδηλωθείσα βούληση, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο δημοσιονομικός έλεγχος των πάντων από ενιαίο φορέα, δεδομένου ότι σύμφωνα με όλες τις έρευνες πάσχει γενικά η χρηστή διαχείριση δημοσίων πόρων ιδιαίτερα από φορείς και οργανισμούς πέραν του στενού δημόσιου τομέα. Δηλαδή εκεί όπου ούτε το σεμνά και ταπεινά βρήκε οποιαδήποτε απήχηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk