ΓΝΩΜΗ

Διέξοδος στην κρίση

Είναι διάχυτη η αίσθηση κρίσης. Η προηγούμενη δεκαετία, που προσδιορίστηκε από την ένταξη στην ευρωζώνη, είχε εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα και ισχυρή ανάπτυξη. Είχε, βέβαια, αφήσει άλυτα πολλά κοινωνικά προβλήματα, λόγω ανεπάρκειας της πολιτικής, αλλά είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους. Σήμερα κλονίζονται αυτές οι προϋποθέσεις και αναδεικνύονται βαθύτερες αδυναμίες του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Οι αδυναμίες αυτές έπρεπε να αντιμετωπιστούν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, ώστε να θωρακιστεί η χώρα μας και να εξασφαλιστεί η προοπτική της στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Διέξοδος στην κρίση | tovima.gr

Είναι διάχυτη η αίσθηση κρίσης. Η προηγούμενη δεκαετία, που προσδιορίστηκε από την ένταξη στην ευρωζώνη, είχε εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα και ισχυρή ανάπτυξη. Είχε, βέβαια, αφήσει άλυτα πολλά κοινωνικά προβλήματα, λόγω ανεπάρκειας της πολιτικής, αλλά είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους. Σήμερα κλονίζονται αυτές οι προϋποθέσεις και αναδεικνύονται βαθύτερες αδυναμίες του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος.

Οι αδυναμίες αυτές έπρεπε να αντιμετωπιστούν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, ώστε να θωρακιστεί η χώρα μας και να εξασφαλιστεί η προοπτική της στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης η οποία όχι μόνο δεν προχώρησε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, κινήθηκε προς αντίθετη κατεύθυνση.

Σε τέσσερις, κυρίως, τομείς πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια:

Πρώτον, εξυγίανση και εκσυγχρονισμός των αγορών. Η απουσία ανταγωνισμού επιδεινώνει το πρόβλημα της ακρίβειας, τιμωρώντας ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των κλειστών αγορών καθώς και η συστηματική εποπτεία της λειτουργίας τους είναι κρίσιμοι παράμετροι αυτής της πολιτικής.

Δεύτερον, ανασυγκρότηση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας. Αναστροφή της αυξητικής τάσης των έμμεσων φόρων και υψηλότερη φορολογία του πλούτου πρέπει να συνδυαστούν με ισχυρό πλέγμα μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες για έναν ελεγκτικό μηχανισμό απαλλαγμένο από διαβρωτικά φαινόμενα, κομματικής κυρίως προέλευσης.

Τρίτον, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η ανταγωνιστικότητα συναρτάται με τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης και προϋποθέτει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που ενσωματώνουν καινοτόμες ιδέες. Η χώρα μας κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στους δείκτες που μετρούν τη φιλικότητα του διοικητικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα. Απέραντες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, κομματισμός, διαφθορά έχουν καταστήσει την «επανίδρυση του κράτους» το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο εκσυγχρονισμός όμως της διοίκησης και η απλοποίηση των διαδικασιών πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Τέταρτον, ανασυγκρότηση της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Η νέα γενιά χρειάζεται νέες δεξιότητες και προσόντα για να συμμετάσχει στην οικονομία της γνώσης. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής απαιτεί αποτελεσματικά συστήματα προστασίας, ειδικότερα στους τομείς της Υγείας και της καταπολέμησης της φτώχειας. Η «μεταρρύθμιση» των πανεπιστημίων είναι σαν να μην έγινε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης, ενώ οι ανισότητες διευρύνονται. Μεγάλες τομές είναι αναγκαίες προς την κατεύθυνση της διοικητικής και οικονομικής αυτοδυναμίας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθώς και του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με αυξημένη χρηματοδότηση για κοινωνικά προγράμματα.

Το πολιτικό σύστημα φαίνεται αδύναμο να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις. Ο χρόνος όμως πιέζει και η αλλαγή δεν πρέπει να αργήσει.

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είναι πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk