Τ ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, θα ασχοληθεί με τον συνταγματικό χάρτη που ετοίμασε η γερμανική προεδρία αλλά οι διαφωνίες ορισμένων ηγετών σε κύρια σημεία του κειμένου είναι τόσο σοβαρές ώστε είναι αμφίβολο αν οι «27» θα μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διατύπωση του τελικού κειμένου«μεταρρυθμιστική συνθήκη» το ονόμασε η καγκελάριος Μέρκελ σε πρόσφατο μνημόνιο προς τους εταίρους της. Η «συνθήκη» θα διατηρεί «την ουσία των βελτιώσεων» του αρχικού Συντάγματος που έχει ήδη εγκριθεί από 18 χώρες- μέλη. Ενα 24ωρο πριν από το Συμβούλιο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, έστω και αν αξίωμα της ΕΕ παραμένει ότι «τελικώς, για όλα τα προβλήματα βρίσκεται λύση». Η Πολωνία, η Τσεχία, η Βρετανία και «σιωπηρώς» η Δανία έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για διάφορα άρθρα του γερμανικού προσχεδίου και οι ως την τελευταία στιγμή παρεμβάσεις είτε συμβιβαστικές μεσολαβήσεις της Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Σαρκοζί και των πρωθυπουργών της Ισπανίας και του Βελγίου δεν έφεραν αποτέλεσμα. Τη σοβαρότερη αντίρρηση εξακολουθεί να διατυπώνει ο πολωνός πρωθυπουργός Λεχ Κατσίνσκι καταφεύγοντας μάλιστα σε θεατρικές εκδηλώσεις ψυχικού παροξυσμού- «θα πεθάνω υπέρ της πατρίδας μου» κ.ά. Διαφωνεί με το νέο σύστημα «διπλής πλειοψηφίας» κατά το οποίο οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να εγκρίνονται από το 55% των κρατών-μελών του, δηλαδή τουλάχιστον από 15 εκ των 27 μελών, που θα αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, η Πολωνία θα έχει 6 ψήφους έναντι 17 της Γερμανίας, της οποίας ο πληθυσμός είναι διπλάσιος και πλέον της Πολωνίας. Ο Κατσίνσκι υποστηρίζει ότι «το γερμανικό σχέδιο ψήφου» δίνει στις μεγάλες χώρες τη «δύναμη να μπλοκάρουν» αποφάσεις που δεν τους ικανοποιούν. Φυσικά, η Γερμανία αρνείται να επαναφέρει σε συζήτηση, κάτι που όλοι οι άλλοι εταίροι έχουν αποδεχθεί. Δεν αποκλείεται όμως, προκειμένου να αποφευχθεί η καθολική απόρριψη του σχεδίου, να προτείνει την αναβολή της εφαρμογής του άρθρου για τη «βαρύτητα της ψήφου» για μερικά χρόνια, λ.χ. ως το 2011 ή 2013, έλεγαν χθες γερμανικές πηγές. Ετσι δεν θα χρεωθεί η καγκελάριος με μια αποτυχία η οποία θα της κόστιζε πολιτικά, αλλά το κείμενο που θα εγκριθεί από τους «27» θα στερείται ενός εκ των κυριοτέρων στοιχείων λειτουργίας του.

Η Βρετανία, όπως δήλωσε χθες ο Τόνι Μπλερ, έχει αντιρρήσεις για τα άρθρα σχετικά με «τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την εξωτερική πολιτική, τους κανόνες δικαίου και το φορολογικό σύστημα» και αν «δεν ικανοποιηθούν οι βρετανικές θέσεις» δεν θα ψηφίσει το σχέδιο της γερμανικής προεδρίας.

Πηγές στις Βρυξέλλες απαντούν ότι οι βρετανικές θέσεις «είναι γνωστές και συζητήσιμες»- σε αντίθεση με τις πολωνικές. Οι ίδιες πηγές λέγουν ότι «ασφαλώς» η Βρετανία θα εκμεταλλευθεί στο Συμβούλιο το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Financial Τimes» (18/6), ένα ποσοστό 75% ως 64% των Ισπανών, Γερμανών, Γάλλων, Βρετανών και Ιταλών θέλει να τεθεί σε δημοψήφισμα το κείμενο- αν αυτό εγκριθεί τελικώς από τους «27».

eust@dolnet.gr