Αναζητώντας τον πρόεδρο της ΕΕ

Σαν τον επιθεωρητή Ρέμπους. Οχι, δεν καλούμαι να εξιχνιάσω ένα έγκλημα. Αν είχε διαπραχθεί φόνος στο Νησί, χρονιάρες μέρες, θα αναζητούσαμε τον ένοχο μεταξύ των τουριστικών παραγόντων. Και το θύμα θα ήταν κάποιος από τους υπευθύνους του Πλοίου ή του Υπουργείου. Εως την παραμονή της Πρωτομαγιάς δεν εδέησαν να βγάλουν πρόγραμμα απόπλου, με αποτέλεσμα κάποιοι ξένοι να ακυρώσουν τις κρατήσεις σε δωμάτια και να το αισθανθούν δυσάρεστα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ενοικιαζόμενα. Βλέπετε, οι ξένοι έχουν ένα κακό συνήθειο.

Σαν τον επιθεωρητή Ρέμπους. Οχι, δεν καλούμαι να εξιχνιάσω ένα έγκλημα. Αν είχε διαπραχθεί φόνος στο Νησί, χρονιάρες μέρες, θα αναζητούσαμε τον ένοχο μεταξύ των τουριστικών παραγόντων. Και το θύμα θα ήταν κάποιος από τους υπευθύνους του Πλοίου ή του Υπουργείου. Εως την παραμονή της Πρωτομαγιάς δεν εδέησαν να βγάλουν πρόγραμμα απόπλου, με αποτέλεσμα κάποιοι ξένοι να ακυρώσουν τις κρατήσεις σε δωμάτια και να το αισθανθούν δυσάρεστα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ενοικιαζόμενα. Βλέπετε, οι ξένοι έχουν ένα κακό συνήθειο. Προγραμματίζουν μήνες πριν τα ταξίδια τους. Το μυστήριο, λοιπόν, για να ξανάρθουμε στο θέμα μας, είναι πολιτικής φύσεως. Εξάλλου σε πολιτική εφημερίδα φιλοξενούμεθα και όχι σε καμιά λέσχη ανάγνωσης αστυνομικού μυθιστορήματος, που όλο και πληθαίνουν τελευταίως. Ποιος θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ενωσης; Το ερώτημα προήλθε από τις φωνές που ψιθυρίζουν ότι η πολυπροεδρία- πρόεδρος Ενωσης, πρόεδρος Κοινοβουλίου, πρόεδρος Επιτροπής- θα προκαλέσει ένα μπέρδεμα. Και επιπλέον οι αρμοδιότητες δεν είναι ξεκάθαρες. Είναι όμως αργά πια. Οπως γνωρίζετε, η νέα Συνθήκη ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται από τα εθνικά όργανα των «27» ως το τέλος του έτους, αν ο Θεός φωτίσει τους Ιρλανδούς και τη Βουλή των Λόρδων. Με τους Πολωνούς πάντως καθάρισε.

Με αυτές τις προϋποθέσεις ο πρόεδρος, και μάλιστα ο πρώτος, θα πρέπει να έχει κάποιες ειδικές δεξιότητες. Να είναι προσηνής. Να έχει βαθιά γνώση των λειτουργιών των οργάνων της Ενωσης. Να είναι έμπειρος διαπραγματευτής. Να είναι αποφασιστικός, εργατικός, να κατανοεί τις κοινοτικές διαδικασίες και να δουλεύει ομαδικά και σύμφωνα με την κοινοτική νομιμότητα και να έχει τη στόφα διπλωμάτη. Μέχρι σήμερα τρία ονόματα κυριαρχούν στις προβλέψεις. Τρεις οι ύποπτοι, όπως θα έλεγε και ο επιθεωρητής μας. Ο πρώτος, ο πολύχρονος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Αχερν, θεωρούμενος και ο εμπνευστής του ιρλανδικού οικονομικού θαύματος, παραιτήθηκε πρόσφατα για λόγους εσωτερικούς. Κρίμα, γιατί πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που λέγαμε. Ο Τόνι Μπλερ, και αυτός πολύχρονος και πολυχρονεμένος, προβλήθηκε εκκωφαντικά από τον Νικολά Σαρκοζί στο συνέδριο του κόμματός του, αν και Εργατικός. Και είναι πράγματι ένας δαιμόνιος πολιτικός που θα έδινε μεγάλη ώθηση στην Ενωση. Το περιβάλλον, η συνεργασία με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι του χεριού του. Αλλά έχει δύο ελαττώματα: εκπροσωπεί μια χώρα ευρωσκεπτικιστική, που δεν ταιριάζει στο γερμανικό όραμα, και έκανε προσφάτως κακές παρέες σε σχέση με τον- μπρρρ- πόλεμο του Ιράκ. Ασε που, όπως φαίνεται από προχθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Σαρκοζί μετανόησε. Αλλος ισχυρός υποψήφιος είναι ο κ. Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, πρόεδρος της ομάδας των χωρών της ΟΝΕ και διάσημος φιλέλλην. Ο κ. Γιούνκερ έχει ζηλευτά προσόντα, πληροί τα κριτήρια που λέγαμε και ενώ είναι άτομο χαμηλών τόνων διεκπεραιώνει τις δουλειές του με σιδηρά πυγμή. Πρόσφατα ακούγεται και το όνομα του δανού πρωθυπουργού κ. Ράσμουσεν, ιδίως μετά την πρόθεση της ομάδας των φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για την επίζηλη θέση ή για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής.

Ακούστηκαν και άλλα ονόματα, όπως του προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο ή του κ. Αθνάρ. Πάντως, προσωπικά στοιχηματίζω ότι πρόεδρος θα είναι ο κ. Γιούνκερ. Βέβαια μέχρι του χρόνου πολλά μπορεί να συμβούν και να χάσω το στοίχημα, όπως συχνά εξάλλου μου προκύπτει. Καλού κακού, λοιπόν, λέω να κοιτάξουμε και εμείς να προβάλουμε διακριτικά και κανέναν δικό μας. Κακό δεν κάνει. Και έχουμε καλούς υποψηφίους. Εχουμε τον κ. Καραμανλή. Βασικό προσόν το γεγονός ότι ασκεί την πρωθυπουργία σε κράτος-μέλος και δεν υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί του που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την εξουσία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες νομίζω ότι θα προτιμούσαν να επιλέξουν κάποιον εν ενεργεία πρωθυπουργό. Επίσης, ανήκει στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου. Εχουμε και τον κ. Παπανδρέου με πολλά πολλά προσόντα. Τους ξέρει όλους έξω, είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπήρξε ένας ταλαντούχος ΥΠΕΞ. Και βέβαια υπάρχει πάντα και ο γνωστός στην Ευρώπη και επιτυχημένος πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Ισως υπάρχουν και άλλοι δυνητικοί υποψήφιοι. Μη φαντάζεστε ότι τα λέω αυτά για να τους απομακρύνουμε από την ωραία χώρα μας. Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοιου είδους φιλοδοξίες, έστω και αν οι πιθανότητές μας είναι μικρές. Ακούγεται καλά να υπάρχει έλλην υποψήφιος για αυτό το πόστο. Ανεβάζει το κύρος μας.

Σας έλυσα το αίνιγμα. Καιρός να λύσετε εσείς τα υπόλοιπα αινίγματα – έτσι, για τη διαδραστικότητα του πράγματος. Λόγου χάριν, ποιο είναι το Νησί, ποιο το Πλοίο. Αυτά κυρίως για τους κκ. Βουλγαράκη και Σπηλιωτόπουλο, μπας και μπορέσει η τουριστική βιοτεχνία και δουλέψει αυτό το καλοκαίρι. Τέλος, αν αναρωτηθείτε πώς μου ήρθε και προβλέπω την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ που είναι συντηρητικός πολιτικός, θα σας απαντήσω ότι έτσι κι αλλιώς δεν με ακούει κανείς, μεταξύ μας τα λέμε, και επιπλέον όσο ο κ. Γιούνκερ είναι συντηρητικός με την ορθή έννοια, άλλο τόσο και εγώ είμαι σαν τον επιθεωρητή Ρέμπους.

atrif@otenet.gr

Γνώμες
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk