ΓΝΩΜΗ

Αγγίζει και την οικονομία η προσγείωση των ακινήτων

Εκπληκτοι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων αλλά και οι ιδιοκτήτες παρακολουθούσαν την τελευταία πενταετία το ξέφρενο «ράλι» στις τιμές της γης και των κατοικιών, ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ηταν χρυσή περίοδος για τους εμπλεκομένους στην κτηματαγορά (μεσίτες, κατασκευαστές, οικοπεδούχους) αλλά και για την κυβέρνηση, καθώς τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες έφθασαν στα ύψη, βοηθούμενα φυσικά και από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Ξαφνικά, σπίτια και οικόπεδα απέκτησαν εξωπραγματική αξία και οι ιδιοκτήτες τους πουλούσαν σε τιμές που δεν είχαν διανοηθεί ότι μπορούσαν να φθάσουν.

Αγγίζει και την οικονομία  η προσγείωση των ακινήτων | tovima.gr

Εκπληκτοι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων αλλά και οι ιδιοκτήτες παρακολουθούσαν την τελευταία πενταετία το ξέφρενο «ράλι» στις τιμές της γης και των κατοικιών, ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Ηταν χρυσή περίοδος για τους εμπλεκομένους στην κτηματαγορά (μεσίτες, κατασκευαστές, οικοπεδούχους) αλλά και για την κυβέρνηση, καθώς τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες έφθασαν στα ύψη, βοηθούμενα φυσικά και από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Ξαφνικά, σπίτια και οικόπεδα απέκτησαν εξωπραγματική αξία και οι ιδιοκτήτες τους πουλούσαν σε τιμές που δεν είχαν διανοηθεί ότι μπορούσαν να φθάσουν.

Οσοι ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν κατοικία έτρεχαν να προλάβουν να αγοράσουν, μια και παρατηρούσαν ημέρα με την ημέρα τις τιμές να απογειώνονται. Χιλιάδες οικογένειες, βλέποντας τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα, πήραν τη μεγάλη απόφαση. Εξάντλώντας όλα τα περιθώρια που επέτρεπε ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός, έσπευσαν να μετατρέψουν το ενοίκιο που κατέβαλλαν σε δόση για στεγαστικό και προχώρησαν στη σύναψη δανειοδότησης, αναλαμβάνοντας έτσι δυσβάστακτες υποχρεώσεις για τα επόμενα 30 ή και 40 χρόνια. Το πρώτο καμπανάκι ακούστηκε από τις ΗΠΑ. Ακολούθησαν Βρετανία, Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Η υποχώρηση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας είχε αρχίσει. Η άνοδος των επιτοκίων περιόρισε σημαντικά τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η πιστωτική κρίση είχε ξεκινήσει…

Φυσικά, έφτασε και στην Ελλάδα. Χιλιάδες ακίνητα παραμένουν απούλητα και στη χώρα μας. Το χρήμα όμως ξαφνικά έγινε πολύ ακριβό λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια και οι υποψήφιοι δανειολήπτες διστάζουν και δεν αντέχουν πλέον να προχωρήσουν σε δανεισμό. Από την άλλη, και οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες και είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το ύψος των δανείων που χορηγούν. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές των ακινήτων να έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι όμως ότι χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς έχουν κληθεί να καταβάλλουν κάθε μήνα 300 και 400 ευρώ παραπάνω από αυτά που πλήρωναν όταν ξεκίνησαν να αποπληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο. Η πλειονότητα αυτών έχει δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, παραβλέποντας ότι τα επιτόκια τότε «είχαν πιάσει πάτο» και δεν θα αργούσε η ημέρα που θα έπαιρναν την ανιούσα. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι τραπεζίτες είχαν προσπαθήσει να προστατεύσουν τους καταναλωτές προτείνοντας τη μεγαλύτερη ασφάλεια των σταθερών (αλλά ακριβότερων) επιτοκίων, αλλά λίγοι τους άκουσαν.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η αγορά ακινήτων πιέζεται. Και το ζητούμενο είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Γιατί οικονομίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ύφεση, όπως π.χ. η Βρετανία και η Ισπανία, αντιμετώπισαν πρώτα σημαντική πτώση και προβλήματα στην αγορά ακινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk