Αφήστε τη θρησκεία έξω από τα σχολεία

Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε βρετανικό πανεπιστήμιο και θα δείτε πολλούς φοιτητές και πολλές φοιτήτριες να εκδηλώνουν δημοσίως τη θρησκεία τους, χωριστά από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ακόμη και από αυτούς που, αν και μουσουλμάνοι, αρνούνται να βάλουν τη μαντίλα του Ισλάμ ή να ζήσουν όπως αυτοί. Το φαινόμενο αυτό δεν το συναντούσατε ποτέ άλλοτε. Μέχρι πριν από μία δεκαετία δεν υπήρχε αυτή η διαστρεβλωμένη ισλαμιστικοποίηση της μουσουλμανικής ζωής. Μια ταινία με θέμα το Κοράνι, που θα προβληθεί εντός του μηνός στο Channel 4, εξετάζει αυτή την ανησυχητική διάδοση της διαστρεβλωμένης ερμηνείας του σε όλον τον κόσμο.

Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε βρετανικό πανεπιστήμιο και θα δείτε πολλούς φοιτητές και πολλές φοιτήτριες να εκδηλώνουν δημοσίως τη θρησκεία τους, χωριστά από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ακόμη και από αυτούς που, αν και μουσουλμάνοι, αρνούνται να βάλουν τη μαντίλα του Ισλάμ ή να ζήσουν όπως αυτοί.

Το φαινόμενο αυτό δεν το συναντούσατε ποτέ άλλοτε. Μέχρι πριν από μία δεκαετία δεν υπήρχε αυτή η διαστρεβλωμένη ισλαμιστικοποίηση της μουσουλμανικής ζωής. Μια ταινία με θέμα το Κοράνι, που θα προβληθεί εντός του μηνός στο Channel 4, εξετάζει αυτή την ανησυχητική διάδοση της διαστρεβλωμένης ερμηνείας του σε όλον τον κόσμο.

Περισσότερο από τους άλλους οι μουσουλμάνοι μισούν αυτό το αντιδραστικό Ισλάμ. Οι σκέψεις μας φαίνεται να μην επηρεάζουν ανθρώπους όπως η Κριστίνα Οντον, η οποία έγραψε μια νέα, απαράδεκτη έκθεση για τα θρησκευτικά σχολεία, υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών, με τον τίτλο: Σε κακή πίστη: Η Νέα Προδοσία των Θρησκευτικών Σχολείων.

Τη συγκεκριμένη συγγραφέα δεν την αντέχω και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Δεν έχουμε μιλήσει εδώ και χρόνια, από την εβδομάδα εκείνη που ως αναπληρώτρια διευθύντρια του «Νew Statesman» ανέθεσε να γράψει για μένα μια δημοσιογράφος που με είχε συναντήσει μία φορά σε ραδιοφωνική εκπομπή. Αν και είμαι συνηθισμένη σε τέτοιες επιθέσεις, έμεινα άναυδη από το μένος που εκδηλώθηκε από ένα αριστερό περιοδικό στο οποίο είχα εργαστεί στο παρελθόν. Το τραύμα δεν έχει επουλωθεί από τον χρόνο και δεν πρόκειται ποτέ να επουλωθεί.

Η ίδια ενθουσιάζεται με τα θρησκευτικά σχολεία, ειδικά τα μουσουλμανικά, όπου τα παιδιά μας διδάσκονται να είναι μουσουλμάνοι και Βρετανοί, ως εάν, όπως τα γαϊδούρια και τα άλογα, θα πρέπει να λάβουμε ειδική εκπαίδευση σε συμπεριφορές προκειμένου να εισέλθουμε σε αυτό το επίπεδο τιμής. Ως συνήθως, ευγενείς προειδοποιήσεις διατρέχουν και αυτή την έκθεση. Γίνεται συνήγορος των μουσουλμανικών οργανώσεων που εκβιάζουν. Δώστε τους ό,τι θέλουν, ή πολύ περισσότεροι μουσουλμάνοι θα γίνουν εσωτερικοί εχθροί. Αν η πολιτεία δεν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει πιο γενναιόδωρα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα προωθούν τον διαχωρισμό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και ανάλογα με το φύλο, τα κορίτσια των μουσουλμάνων θα «εξαφανιστούν», θα εξαναγκαστούν να παντρευτούν. Εν αντιθέσει προς τα σχολεία θηλέων τα οποία σύμφωνα με την Οντον είναι « σημαντικά για τις παραδοσιακές μουσουλμανικές οικογένειες» , κάποια ημέρα θα εισέλθουν και στην υψηλότερη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Το ρεύμα αυτό του παραλογισμού οδηγεί από τον χωρισμό των πανεπιστημίων και των κολεγίων στο να τίθεται το ερώτημα: πώς μπορούν μουσουλμάνες να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα διαλέξεων, στο ίδιο δωμάτιο, στην ίδια τραπεζαρία με άλλους Βρετανούς; Μήπως η κυρία Οντον θα μας συστήσει να είναι αυτό το επόμενο βήμα;

Ο λόγος για τον οποίο τόσο πολλές μικρές μουσουλμάνες κακοποιούνται, υποχρεώνονται να μη λαμβάνουν ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση και να παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία, είναι γιατί η κοινότητα και οι αρχηγοί των οικογενειών τους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Αναλογικά, περισσότερες μουσουλμάνες και κυρίως μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προτού ενηλικιωθούν σε σχέση με τα παιδιά των άλλων Βρετανών. Προσπαθούν να αποδράσουν από την ελευθερία που απολαμβάνει η βρετανική κοινωνία ή προσπαθούν απεγνωσμένα να τη συναντήσουν και να ζήσουν σε αυτήν; Το κράτος μας πρέπει να προστατεύσει αυτά τα κορίτσια και όχι να τα παραδώσει στους καταπιεστές τους.

Η Οντον εγκωμιάζει ένα σχολείο όπου τα κορίτσια καλύπτονται σχεδόν εντελώς, αφήνοντας έξω μόνο το πρόσωπο, και βρίσκονται χωριστά από τα αγόρια. Ενα «κομψό, αραβικού ύφους προαύλιο με ένα σιντριβάνι» χωρίζει τα αγόρια από τα κορίτσια. Εντάξει λοιπόν. Τι θα γίνει με τα νεαρά εκείνα κορίτσια που λόγω της αμφίεσής τους με την επιβολή των γονιών τους πέφτουν συνεχώς στις παιδικές χαρές; Ολα αυτά τα κατηγοριοποιούν λόγω του φύλου τους, όπως ακριβώς το «χαζοκούτι» τις κόρες των «απίστων». Και οι δύο θεωρούν τα νεαρά κορίτσια αντικείμενα αρρωστημένου πόθου.

Η έκθεση απορρίπτει την κρατική εκπαίδευση που προσφέρει «μεικτές τάξεις για γυμναστική ή καλλιτεχνικά όπου τους ζητείται να σχεδιάσουν ένα ανθρώπινο σώμα». Ναι Αλλάχ. Τι θα ακολουθήσει; Ισως τα επιστημονικά βιβλία, τα μυθιστορήματα με ανδρικούς και γυναικείους χαρακτήρες που ερωτεύονται, η ποίηση; Θέλετε τα παιδιά μας να πάνε στην Κόλαση όπως τα δικά σας;

Εδώ παίζεται ένα μεγαλύτερο παιχνίδι. Ορισμένοι φανατικοί χριστιανοί, εβραίοι, ινδουιστές και μουσουλμάνοι ξεχωρίζουν, συνεργάζονται για να καταστρέψουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος πάντοτε ήταν αδύναμος καθώς ανέκαθεν δεν διακρινόταν για την αφοσίωσή του στη διάκριση κράτους και θρησκείας. Ετσι, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι αντιμετωπίζει με αφέλεια την εφαρμογή της Σαρία (του ισλαμικού νόμου) στην οικογένεια, αλλά και τη συνωμοσία των συντηρητικών επισκόπων για να κερδίσουν ηθική υπεροχή. Καταδικάζουν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τις αρχές του φιλελευθερισμού και την ατομική ελευθερία.

Ο,τι γράφω δεν προέρχεται από προσωπική έχθρα, αλλά από ακραία πολιτική αντίθεση στις ιδέες που προπαγανδίζει για το κράτος και τη θρησκεία η Κριστίνα Οντον, υψηλά ιστάμενη Καθολική «ιέρεια» αυτής της νέας τάξης και του κύκλου των ασυμβίβαστων πιστών. Διατηρώ την πίστη μου βαθιά μέσα μου και είμαι επιφυλακτική ως προς τους μισαλλόδοξους που τάσσονται εναντίον των θρησκειών, αλλά οι θρησκείες δεν πρέπει να επιτρέπεται να υπαγορεύουν την κυρίαρχη, ούτε να δημιουργούν γκέτο. Εκατομμύρια μουσουλμάνοι, όπως εγώ και άλλοι επίσης, απομακρύνονται από τις ιδέες που προωθούνται από το πολυθρησκευτικό αυτό Οpus Dei. Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός είναι μαζί μας, όχι με αυτούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk