Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά η δοκιμαστική περίοδος ψηφιακής εκπομπής, ενώ η καταληκτική συμφωνία θα ισχύει ως το 2015

Το «μπουκέτο» της ψηφιακής

Oυραγός μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη νέα τεχνολογία για την τηλεόραση, η Ελλάδα τρέχει για να προλάβει τις εξελίξεις αλλά και την καμπάνα από την Ευρώπη αφού η ΕΕ ορίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να εκπέμπουν ψηφιακά ως το 2012 και το αργότερο ως το 2015. Από την 1η Νοεμβρίου όσα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν νομίμως στη χώρα μας θα μπορούν με μια αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να έχουν δικαίωμα δοκιμαστικής ψηφιακής εκπομπής.

Oυραγός μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη νέα τεχνολογία για την τηλεόραση, η Ελλάδα τρέχει για να προλάβει τις εξελίξεις αλλά και την καμπάνα από την Ευρώπη αφού η ΕΕ ορίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να εκπέμπουν ψηφιακά ως το 2012 και το αργότερο ως το 2015. Από την 1η Νοεμβρίου όσα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν νομίμως στη χώρα μας θα μπορούν με μια αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να έχουν δικαίωμα δοκιμαστικής ψηφιακής εκπομπής. Η κυβέρνηση παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη τον χάρτη των συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση- αλλά και τον χάρτη των συχνοτήτων για το αναλογικό ραδιόφωνο- την ίδια ώρα που βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των επτά μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας με την ΕΡΤ για τη σύσταση «ενιαίου φορέα διαχείρισης δικτύου» (ψηφιακές κεραίες κτλ.).

Στην Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν 48 τηλεοπτικά κανάλια- 12 «μπουκέτα» τα οποία χωρούν ως και τέσσερα κανάλια- σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Ασυρμάτου και Επικοινωνίας Μεγάλων Αποστάσεων του ΕΜΠ που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χ.Καψάλη. Προβλέπεται ότι στα τρία «μπουκέτα» για την ΕΡΤ θα εκπέμπουν και η τηλεόραση της Βουλής και ο 902 ΤV. Τριάμισι μπουκέτα (14 κανάλια) θα εκμεταλλεύονται οι επτά ιδιωτικοί σταθμοί, με ανοιχτή τη δυνατότητα για ένα ακόμη κανάλι στο καθένα για να το αξιοποιήσουν για συνδρομητική τηλεόραση ή άλλες υπηρεσίες. Οσον αφορά το ραδιόφωνο, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, μπορούν να εκπέμπουν 868 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Από αυτούς στην Αττική θα είναι 40 ραδιοσταθμοί εκτός εκείνων της ΕΡΤ και του ραδιοφώνου της Βουλής. Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα οι νομίμως λειτουργούσες ραδιοφωνικές επιχειρήσεις που εκπέμπουν στην επικράτεια είναι 943.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων (για τον χάρτη των συχνοτήτων και το ζήτημα των οικονομικών ανταλλαγμάτων για την εκχώρηση των συχνοτήτων) και ένα προεδρικό διάταγμα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλος. Ηδη περιφερειακοί σταθμοί διερευνούν πώς θα μπορούν να εξασφαλίσουν δίαυλο («μπουκέτο»), μια και απαιτούνται τέσσερα προγράμματα-κανάλια. Οπως φαίνεται, είτε θα αναζητήσουν επαφή με τον πάροχο (ΕΡΤ, ιδιώτες) για συμμετοχή είτε θα συστήσουν έναν δικό τους φορέα-πάροχο. Επιπλέον αναμένονται προβλήματα σε περιοχές που για να εκπέμψουν ψηφιακά πρέπει να «φάνε» αναλογικές συχνότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα για χιλιάδες τηλεθεατές στην Αττική (νότια παραλιακή ζώνη) και επομένως αναγκαστική επιτάχυνση του περάσματος στην ψηφιακή εποχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk