Τα σχέδια του γάλλου προέδρου για την κρατική τηλεόραση προκαλούν εντάσεις στο France 2 και στο France 3

Θύελλα… Σαρκοζί στη γαλλική τηλεόραση

Εν μέσω καταιγίδας, στο μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης όλοι διατηρούν την ψυχραιμία και το χαμόγελό τους σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Παρά την υποβόσκουσα ένταση, το κλίμα παραμένει ήπιο και πολιτισμένο. Ούτε γκραφίτι στους τοίχους ούτε εκκωφαντικά συνθήματα. Προς τι, όμως, η ένταση; Σύμφωνα με την απόφαση του Νικολά Σαρκοζί, από την την 1η Ιανουαρίου 2009, τα κρατικά κανάλια δεν θα μεταδίδουν διαφημίσεις μετά τις 8 μ.μ., ενώ, ως το τέλος του 2011, τα διαφημιστικά μηνύματα θα απαγορευτούν εντελώς.

Εν μέσω καταιγίδας, στο μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης όλοι διατηρούν την ψυχραιμία και το χαμόγελό τους σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Παρά την υποβόσκουσα ένταση, το κλίμα παραμένει ήπιο και πολιτισμένο. Ούτε γκραφίτι στους τοίχους ούτε εκκωφαντικά συνθήματα. Προς τι, όμως, η ένταση; Σύμφωνα με την απόφαση του Νικολά Σαρκοζί, από την την 1η Ιανουαρίου 2009, τα κρατικά κανάλια δεν θα μεταδίδουν διαφημίσεις μετά τις 8 μ.μ., ενώ, ως το τέλος του 2011, τα διαφημιστικά μηνύματα θα απαγορευτούν εντελώς. Πρόθεση του γάλλου προέδρου είναι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση να κάνει τη διαφορά» από τα ιδιωτικά κανάλια. Ωστόσο, η περικοπή των διαφημιστικών εσόδων υπολογίζεται ότι θα επιφέρει, μόνο τον πρώτο χρόνο, απώλεια της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Η επιβολή δύο πρόσθετων φόρων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και στους χρήστες των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου δεν φαίνεται αρκετή να καλύψει αυτή την «τρύπα». Παραμένει, βέβαια, αμφίβολο αν οι τελευταίοι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αν θα εγκριθεί η απόφαση από το κοινοβούλιο και το συνταγματικό συμβούλιο της χώρας, καθώς και από τις Βρυξέλλες.

Η δημοσιογράφος Ανιές Μολινιέ, διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών του καναλιού France 2 και πρόσφατα εκλεγμένη πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων του καναλιού, δηλώνει «Δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε,καθώς δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα βρίσκονται στο εξής οι πόροι.Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο σχέδιο σκόπιμης καταστροφής.Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και μάλιστα όχι με τις καλύτερες προϋποθέσεις…». Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεργαστούν για τις αλλαγές στο κανάλι, διαμαρτύρονται όμως τόσο για την απαξίωση γνωστών και έγκυρων εκπομπών όσο και για τη διαφαινόμενη οικονομική και πολιτική εξάρτηση. «Δεν θέλουμε να καταλήξουμε επαίτες» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Την αιφνίδια ανακοίνωση για κατάργηση των διαφημίσεων ακολούθησε η απόφαση για διορισμό του διευθυντή της γαλλικής τηλεόρασης απευθείας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «με τη σύμφωνη γνώμη» του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το γεγονός προκάλεσε την κατακραυγή της Αριστεράς αλλά και αντιδράσεις από την κυβερνώσα παράταξη της Δεξιάς. Βουλευτής του δεξιού κόμματος UΜΡ εκτιμά ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποτελεί ούτε επιτακτική ανάγκη ούτε και αίτημα του γαλλικού λαού. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε «τα προγράμματα της γαλλικής τηλεόρασης μοιάζουν υπερβολικά συγκριτικά με αυτά των ιδιωτικών μέσων». Μια εκτίμηση που κρίθηκε «λανθασμένη, ανόητη και άδικη» από τον διευθυντή του καναλιού. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που δείχνουν ότι το 71 % των Γάλλων αντιτίθεται στον διορισμό του διευθυντή, ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες εναντιώνονται και στην κατάργηση των διαφημίσεων. Ετσι το φθινόπωρο προμηνύεται θερμό και μάλλον ταραγμένο για το κυβερνών κόμμα, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τους βουλευτές της κυβέρνησης να καλούνται να δώσουν την πλήρη συγκατάθεσή τους στο θέλημα του προέδρου Σαρκοζί. Οπως είναι λογικό, οι πρώτοι που θα πληγούν από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι οι 320 εργαζόμενοι στο διαφημιστικό τμήμα του καναλιού, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, είναι συμβασιούχοι που έχουν υπογράψει συμβάσεις ακόμη και μιας εβδομάδας, ενώ υπάρχει και το προσωπικό που είναι «νοικιασμένο» με την ημέρα μέσω των εταιρειών παροχής υπηρεσιών εργατικού δυναμικού. «Αυτά τα παιδιά θα είναι τα πρώτα που θα απομακρυνθούν» προβλέπει ο Ρολάν Μαντουρά, ηχολήπτης και μέλος της επιτροπής προσωπικού του France 2. Εργαζόμενος για περισσότερα από 30 χρόνια στο κανάλι, έχει δει να μειώνονται δραματικά οι θέσεις τα τελευταία χρόνια. Οπως σημειώνει, η δημοσιογραφική αποστολή ήταν παλιότερα πενταμελής, με τον οδηγό, τον συντάκτη, τον κάμεραμαν, τον ηχολήπτη και τον τεχνικό φωτισμού. Σήμερα τα μέλη έχουν μειωθεί σε τρία: συντάκτης, κάμεραμαν και ηχολήπτης με τον τελευταίο να αποτελεί «τον πιο αδύναμο κρίκο» της ομάδας που απολύεται με την πρώτη ευκαιρία. Τέλος, όπως λέει εξοργισμένος ένας άλλος τεχνικός, «η κατάργηση των διαφημίσεων μοιάζει με σωματική επίθεση, ο ίδιος ο βασικός μέτοχος του καναλιού μας κόβει τα πόδια,όχι για να αποκομίσει κέρδη αλλά για να ευνοήσει τους ανταγωνιστές.Στην ουσία θέλουν να μας ξεζουμίσουν οικονομικά,προκειμένου να πετύχουν τον αυτοακρωτηριασμό μας». Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk