ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ

Συμβιβάζοντας τα ασυμβίβαστα

ΟΛΑ ΗΤΑΝ κάτι παραπάνω από αναμενόμενα και, ως φαίνεται, οι μοναδικοί που δεν περίμεναν να συμβούν όπως συνέβησαν ήταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους. Ή κάνουν πως δεν το περίμεναν… Οπως κι αν έχει, η απόφαση της κυρίας Μάρας Ζαχαρέα να «αναστείλει τη δημοσιογραφική της ιδιότητα» είναι το ύστατο επεισόδιο σε ένα σίριαλ παραιτήσεων, μετακινήσεων και επαναπροσλήψεων που παρακολουθούμε να ξετυλίγεται κατά την τελευταία τετραετία με πρωταγωνίστρια τη δημοσιογράφο και σύζυγο του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου. Πρόκειται δε για μια απόφαση που κατά πολλούς ελήφθη πολύ καθυστερημένα (στο μεταξύ η όποια ζημιά είχε γίνει) καθώς το τελευταίο διάστημα η κυρία Ζαχαρέα- η οποία συμμετείχε σε εκδοτική επιχείρηση, παρουσίαζε ραδιοφωνική εκπομπή στον Real FΜ και κρατούσε τον ρόλο σχολιάστριας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlter – δεχόταν κριτική από το ΠαΣοΚ και από στελέχη της ΝΔ σχετικά με πόσο αντιδεοντολογικό είναι να δημοσιογραφεί (στο πολιτικό ρεπορτάζ) ούσα σύζυγος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή.

ΟΛΑ ΗΤΑΝ κάτι παραπάνω από αναμενόμενα και, ως φαίνεται, οι μοναδικοί που δεν περίμεναν να συμβούν όπως συνέβησαν ήταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους. Ή κάνουν πως δεν το περίμεναν… Οπως κι αν έχει, η απόφαση της κυρίας Μάρας Ζαχαρέα να «αναστείλει τη δημοσιογραφική της ιδιότητα» είναι το ύστατο
επεισόδιο σε ένα σίριαλ παραιτήσεων, μετακινήσεων και επαναπροσλήψεων που παρακολουθούμε να ξετυλίγεται κατά την τελευταία τετραετία με πρωταγωνίστρια τη δημοσιογράφο και σύζυγο του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου. Πρόκειται δε για μια απόφαση που κατά πολλούς ελήφθη πολύ καθυστερημένα (στο μεταξύ η όποια ζημιά είχε γίνει) καθώς το τελευταίο διάστημα η κυρία Ζαχαρέα-
η οποία συμμετείχε σε εκδοτική επιχείρηση, παρουσίαζε ραδιοφωνική εκπομπή στον Real FΜ και κρατούσε τον ρόλο σχολιάστριας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlter – δεχόταν κριτική από το ΠαΣοΚ και από στελέχη της ΝΔ σχετικά με πόσο αντιδεοντολογικό είναι να δημοσιογραφεί (στο πολιτικό ρεπορτάζ) ούσα σύζυγος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η κυρία Ζαχαρέα- όπως φάνηκε και από την επιστολή που απέστειλε στον Τύπο όταν παραιτήθηκε- εξακολουθεί να θεωρεί ότι η καριέρα της στη δημοσιογραφία θα μπορούσε να εξελίσσεται παράλληλα με την υπουργική καριέρα του συζύγου της χωρίς κανένα πρόβλημα. Την ίδια στιγμή όμως η τύχη που είχαν περιπτώσεις σαν τη δική της σε άλλα κράτη δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά… Αναφέρουμε ενδεικτικά τις περιπτώσεις δύο διάσημων δημοσιογράφων της γαλλικής τηλεόρασης και συζύγων υπουργών, της συζύγου του κ. Μπερνάρ Κουσνέρ, κυρίας Κριστίν Οκράν και της συζύγου του κ. Ζαν-Λουί Μπορλό, κυρίας Μπεατρίς Σενμπέργκ, οι οποίες με τον διορισμό των ανδρών τους εγκατέλειψαν τη δημοσιογραφία λόγω ασυμβιβάστου.

Η εποχή του Μega
Για να πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή, όταν τον Απρίλιο του 2004 η κυρία Ζαχαρέα ανέλαβε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Μega οι οιωνοί για την ίδια και το δελτίο ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκοί. Η τηλεθέαση του δελτίου είχε ανοδική πορεία. Η κυρία Ζαχαρέα όμως εκτός από δημοσιογράφος είναι και σύζυγος του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΝΔ. Το γεγονός πυροδοτεί σχόλια. Οι επικρίσεις περί «ασυμβιβάστου» και επαγγελματικά αντιδεοντολογικών ενεργειών δεν ξεπήδησαν μόνο από την αντιπολίτευση αλλά, κάποιες φορές, και από το κόμμα που υπηρετεί ο σύζυγός της. Ηταν, δε, το δελτίο ειδήσεων του Αlpha- με κεντρικό παρουσιαστή του τότε τον κ. Ν.Χατζηνικολάου – αλλά και τα σχόλια του Τύπου με προεξάρχοντα εκείνα του κ. Γ.Τράγκα στην εφημερίδα «Χώρα» που έκαναν σκληρή κριτική. Αποτέλεσμα; Το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε δεν επέτρεψε στην κυρία Ζαχαρέα να παραμείνει στη θέση της περισσότερο από έναν χρόνο: στις 11 Μαΐου του 2005 άφησε το δελτίο αλλά παρέμεινε στο Μega παρουσιάζοντας την κυριακάτικη ενημερωτική εκπομπή «42 λεπτά».

Η ίδια σε συνέντευξη προς «Το Βήμα» είχε σχολιάσει τότε την παραίτησή της από το δελτίο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οταν το σκέφτομαι (σ.σ.: το δελτίο ειδήσεων) μου λείπει. Ηταν μία περίοδος της ζωής μου πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις και έντονη. Υπάρχουν πολλές στιγμές που σκέφτομαι και νοσταλγώ.Και υπάρχουν άλλες για τις οποίες χαίρομαι που πέρασαν.Ηταν ορισμένες στιγμές που ψυχολογικά πέρασα πολύ δύσκολα. Θα μου πείτε βέβαια “εσύ φταις. Ας μην ήσουν σε αυτή τη θέση”.Θεωρώ όμως ότι κάποιες στιγμές έγινε πάνω μου μία παραπάνω στοχοποίηση απ΄ όσο θα χρειαζόταν». Ενώ σε ερώτηση σχετική με το αν μετάνιωσε για την απόφασή της είπε: «Δεν το βλέπω με την έννοια αυτή.Θεωρώ ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν ήταν κάτι που με τις υπάρχουσες συνθήκες θα μπορούσα να κάνω επί μακρόν.Εφυγα σε μία καλή στιγμή.Είμαι υπέρ του να αφήνεις πράγματα και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο όταν είναι ακόμη ψηλά και δυνατά και όχι όταν αρχίζουν να παρακμάζουν από μόνα τους.Από τη στιγμή λοιπόν που ήταν κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω για πολύ καιρό,νομίζω ότι έφυγα σε μια καλή στιγμή».

Μια «περίεργη» μεταγραφή

Από αριστερά: η κυρία Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, η κυρία Νατάσα Καραμανλή και ο Πρωθυπουργός στο Ηρώδειο, τον Ιούνιο του 2006

Εφυγε για να επιστρέψει… Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. Ετσι το καλοκαίρι του 2006, όταν η κυρία Ζαχαρέα αποχώρησε από το Μega, μετακινήθηκε εκεί όπου πριν την επέκριναν: στον Αlpha. Αυτό, δε, έγινε ύστερα από παρότρυνση του κ. Χατζηνικολάου! Ο οποίος, όταν στις 21 Σεπτεμβρίου 2006, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του σταθμού, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την έλευση της κυρίας Ζαχαρέα, αντέδρασε υποστηρίζοντας πως ό,τι κυκλοφόρησε αφορά σχόλια άλλων συναδέλφων του, τα οποία καταδικάζει. Πάντως το… τρικυμιώδες σίριαλ με τον σταθμό της Κάντζας είχε ξεκινήσει.

Αρχικά όλα έμοιαζαν να βαίνουν αισίως· εν τούτοις λίγους μήνες μετά η επεισοδιακή απομάκρυνση του κ. Χατζηνικολάου από τον Αlpha, τον Ιανουάριο του 2007, οδηγεί σε ένα ντόμινο εξελίξεων που δεν θα αφήσουν ούτε την κυρία Ζαχαρέα ανεπηρέαστη. Αν και σε πρώτη φάση είχε αρνηθεί να αναλάβει την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων, τελικά, μετά και την κακή πορεία που καταγράφει η τηλεθέαση των ειδήσεων και την αποχώρηση πολλών στελεχών, αποδέχεται την πρόταση του σταθμού σε μια προσπάθεια ανάκαμψης, η οποία ωστόσο δεν έρχεται. Η τηλεθέαση κατρακυλά και οι τριβές της κυρίας Ζαχαρέα με τον κ. Γ.Κύρτσο είναι έντονες. Ετσι στις αρχές Μαρτίου του 2007 η δημοσιογράφος υποβάλλει την παραίτησή της, η οποία γίνεται αποδεκτή από τον σταθμό. Για πόσο; Δεκαπέντε ημέρες μετά η κυρία Ζαχαρέα επιστρέφει στον Αlpha (!) αναλαμβάνοντας όχι μόνο τον ρόλο της σχολιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων αλλά και τη θέση της συμβούλου ενημέρωσης. Μεσολάβησαν συζητήσεις με την ηγεσία του καναλιού και, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη, «ήρθησαν τυχόν παρεξηγήσεις…». Τόσο απλά και όμορφα!

Η Μάρα και η…άλλη
Λίγο καιρό μετά οι φήμες ήθελαν την κυρία Ζαχαρέα να αναλαμβάνει από τον Σεπτέμβριο του 2007 και εν όψει των εκλογών την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Αlpha. Στο μεταξύ στον σταθμό είχε καταφθάσει η κυρία Ελλη Στάη. Η οποία κάθησε μαζί με την κυρία Ζαχαρέα στην… ηλεκτρική, πλέον, καρέκλα του δελτίου, σε μια συνύπαρξη καταδικασμένη να τελειώσει άδοξα, όπως είχαν προβλέψει αρκετοί σχολιαστές των τηλεοπτικών πραγμάτων και όχι μόνο. Η συνεργασία των δύο γυναικών διαρκεί μόλις δεκαέξι ημέρες καθώς οι διαφωνίες και οι τριβές ανάμεσά τους είναι καθημερινή υπόθεση. Τελικά την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων ανέλαβε εξολοκλήρου η κυρία Ζαχαρέα, ενώ η κυρία Στάη εκπροσώπησε το κανάλι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Την ίδια στιγμή το δελτίο παρέμενε σε μία από τις τελευταίες θέσεις της θεαματικότητας, οι φήμες για παραίτηση της κυρίας Ζαχαρέα οργίαζαν για άλλη μια φορά, ενώ ο κ. Λ.Λαζόπουλος εκτοξεύει από το τσαντίρι του (που επίσης στεγάζεται στον Αlpha) φαρμακερά βέλη εναντίον της. Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου του 2007 η δημοσιογράφος εκφωνεί για τελευταία φορά τις ειδήσεις και υποβάλλει την παραίτησή της, η οποία γίνεται δεκτή.

Στο πλευρό του Νίκου
Και πάλι όμως η κυρία Ζαχαρέα αρνείται να αποσυρθεί. Η (αναμενόμενη) συνεργασία της με το Αlter και τον κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος την κάλεσε ως πολιτική σχολιάστρια στο πλευρό του, ξεκίνησε τον εφετινό Σεπτέμβριο για να διαρκέσει μόλις μερικές ημέρες. Με τα γνωστά αποτέλεσμα για την καριέρα της. Το σίγουρο είναι ότι η επίμονη (να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στο πολιτικό ρεπορτάζ) κυρία υπουργού βρήκε για άλλη μια φορά μπροστά της τοίχο. Και αυτή τη φορά η σύγκρουση ήταν πιο σφοδρή απ΄ ό,τι στο παρελθόν. Μήπως επειδή το… τρις εξαμαρτείν ου γυναικός σοφής;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk