Ζητούν ρευστότητα οι επιχειρήσεις

Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και του δημοσίου τομέα, δυσχεραίνουν τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης με στόχο την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Ο κ. Προβόπουλος είπε επίσης στους επιχειρηματίες, ότι η έγκαιρη ανακοίνωση των προγραμμάτων στήριξης του τραπεζικού συστήματος, ύψους 2 τρισ.

Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και του δημοσίου τομέα, δυσχεραίνουν τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης με στόχο την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Ο κ. Προβόπουλος είπε επίσης στους επιχειρηματίες, ότι η έγκαιρη ανακοίνωση των προγραμμάτων στήριξης του τραπεζικού συστήματος, ύψους 2 τρισ. ευρώ, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξε καταλυτική στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη στις αγορές. Και τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας κυβέρνησης, πιστωτικών ιδρυμάτων και Τράπεζας της Ελλάδος στην αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ ώστε να μετριασθούν οι αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο νέου κύκλου επαφών του ΣΕΛΠΕ με τους τραπεζίτες με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση των μελών του για τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θ. Βάρδας αναφέρθηκε στην κατά 70% μείωση των παρεχόμενων πιστώσεων και στην υπερβολική αύξηση των περιθωρίων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονης «πιστωτικής ασφυξίας». Βεβαίως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, αλλά η κατάρρευση της διεθνούς διατραπεζικής αγοράς περιορίζει τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών με αποτέλεσμα τη μείωση των πιστώσεων και την αύξηση του κόστους δανεισμού τους. Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το 2009, από αύξηση 0,1% σε μείωση 0,5% μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες. Επιβεβαίωσε ως εκ τούτου και τις δικές του προβλέψεις για τη δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και η ελληνική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk