Τ ην 24η θέση- μεταξύ 124 χωρών- καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη με βάση τον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΤΤΑ) που παρουσίασε χθες το World Εconomic Forum. Αυτό αναφέρεται σε χθεσινή κοινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η Ελλάδα σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της υστερεί έναντι της Ισπανίας (15η θέση), της Κύπρου (20ή θέση) και της Πορτογαλίας (22η θέση), ενώ υπερτερεί έναντι της Κροατίας (38η), της Τουρκίας (52η) και της Αιγύπτου (58η).

Τα δυνατά σημεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το World Εconomic Forum, είναι οι εξαιρετικές γενικές συνθήκες υγιεινής (3η θέση), η ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας (18η θέση) και οι πολιτιστικοί πόροι (23η θέση).

Οι παράγοντες αυτοί ενισχύονται από τη θετική στάση των Ελλήνων έναντι των τουριστών (23η θέση), καθώς και από την προτεραιότητα που έχει ο τομέας του τουρισμού στην κυβερνητική δράση (22η θέση).

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα υστερεί σε μια σειρά από άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως το γενικό θεσμικό πλαίσιο, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση, λόγω της αυστηρής, μη ευνοϊκής νομοθεσίας για τις ξένες επενδύσεις, τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία από αλλοδαπούς, καθώς και τη δυσκολία χορήγησης visa.

Αλλος ένας τομέας όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση είναι οι υποδομές των αεροπορικών και οδικών μεταφορών, όπου η χώρα μας χαρακτηρίζεται ελάχιστα αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, σημαντικό μειονέκτημα παρατηρείται και στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων, όπου η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού μάς κατατάσσει στην 55η θέση.

«Αξιολογώντας σε πρώτη ανάγνωση την έκθεση του World Εconomic Forum» αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΣΕΒ-ΣΕΤΕ «παρατηρούμε πως επιβεβαιώνεται η επανειλημμένα διατυπωθείσα άποψη ότι η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό δεν εξαρτάται μόνο ή κατά κύριο λόγο από τις τιμές.

Ολες οι χώρες που προηγούνται της Ελλάδας στον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα τιμών.Προσφέρουν όμως υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών,συνεπώς καλύτερο value for money,που είναι και το σημαντικότερο κριτήριο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η βελτίωση των γενικών και ειδικών συντελεστών της τουριστικής προσφοράς ουσιαστικά ωφελεί άμεσα και κατά το μέγιστο τους μόνιμους κατοίκους κάθε χώρας-τουριστικού προορισμού,γεγονός το οποίο πρέπει να έχουν υπόψη τους κατά προτεραιότητα οι κυβερνήσεις όταν σχεδιάζουν τις πολιτικές τους».