Υπό αναστολή η δημοσιονομική εξυγίανση στην ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Με την ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «θανατηφόρο άλμα» από τη φάση της ανάπτυξης στη φάση της ύφεσης και με δεδομένη την αδυναμία τους να προσφύγουν (όπως έκαναν προ ευρώ) στα συναλλαγματικά παιχνίδια για να αναστρέψουν την πορεία των πραγμάτων, οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης εμφανίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες έτοιμοι να ασπαστούν την άποψη ότι τελικώς η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Εμφανίστηκαν δηλαδή έτοιμοι να βάλουν χέρι στους …

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «θανατηφόρο άλμα» από τη φάση της ανάπτυξης στη φάση της ύφεσης και με δεδομένη την αδυναμία τους να προσφύγουν (όπως έκαναν προ ευρώ) στα συναλλαγματικά παιχνίδια για να αναστρέψουν την πορεία των πραγμάτων, οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης εμφανίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες έτοιμοι να ασπαστούν την άποψη ότι τελικώς η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Εμφανίστηκαν δηλαδή έτοιμοι να βάλουν χέρι στους κρατικούς κορβανάδες ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα δώσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία την ώθηση που χρειάζεται, αλλά και στους σκληρότερα δοκιμαζομένους από την ακρίβεια ευρωπαίους πολίτες τα απολύτως απαραίτητα.

Για να συμβεί βεβαίως αυτό, θα πρέπει οι χώρες του ευρώ κάποια στιγμή να συνομολογήσουν ότι δεδομένης της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση των κρατών -μελών αναστέλλεται και συνεπώς η επίτευξη του στόχου περί πλεονασματικών και όχι ελλειμματικών κρατικών προϋπολογισμών ως το 2010 αναβάλλεται. Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία η οποία υιοθετήθηκε προ ετών, είναι βέβαιο ότι θα παραβιαστεί από τη Γαλλία και την Ιταλία, και η οποία, όπως ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εco/Fin, θα ισχύει μέχρι νεωτέρας. Με άλλα λόγια, η αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας είναι απλώς θέμα χρόνου.

Κατά τα άλλα, στο χθεσινό Εco/Fin επιβεβαιώθηκαν τα πάγια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε διά του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι καθήκον της είναι η αντίσταση στις πληθωριστικές πιέσεις και η συγκράτηση του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2%. Κάτι που σημαίνει ότι με πληθωρισμό διπλάσιο του αποδεκτού θέμα μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων για τους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης δεν τίθεται. Αλλωστε η περίπτωση μείωσης των επιτοκίων, δηλαδή μείωσης της τιμής του ευρώ, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο των τιμών στις οποίες οι Ευρωπαίοι πληρώνουν το πετρέλαιο. Ητοι, περαιτέρω επιβάρυνση του πληθωρισμού, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες της Τράπεζας.

Για τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια εξάλλου δεν θα πρέπει να τεθεί ούτε θέμα αύξησης των μισθών στην ευρωζώνη. Και αυτό διότι, αν αμέσως μετά την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα ακολουθήσει η αύξηση στους μισθούς, τότε, κατά τον αρ μόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο, θα ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για τον στασιμοπληθωρισμό, τη δυσάρεστη εμπειρία του οποίου, όπως θύμισε ο ισπανός επίτροπος, είχε η Ευρώπη πριν από τρεις δεκαετίες και ειδικότερα μετά τις δύο πρώτες πετρελαϊκές κρίσεις.

Τέλος, ζήτημα μείωσης της φορολόγησης των καυσίμων επίσης δεν τίθεται, αφού ελάχιστοι εκ των υπουργών φάνηκαν να ανταποκρίνονται θετικά στο σχετικό κέλευσμα του Νικολά Σαρκοζί, το οποίο μετέφερε χθες στην παρθενική της εμφάνιση στο Εco/Fin με την ιδιότητα της προεδρεύουσας η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Συμφωνήθηκε ωστόσο μεγαλύτερη διαφάνεια στα κρατικά αποθέματα πετρελαίου ούτως ώστε να γνωρίζει η ΕΕ τι περιθώρια αντιμετώπισης των όποιων κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων έχει.

Από ελληνικής πλευράς ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κινήθηκε και αυτός εντός του κλίματος που επικράτησε στο Συμβούλιο αναγνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία περνά δύσκολες ημέρες. «Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία,ενώπιον της οποίας δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέπεια και ευελιξία» δήλωσε προς τον Τύπο ο υπουργός Οικονομίας, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διεθνή πιστωτική κρίση έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, στην αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και στην ανατίμηση του ευρώ.

Για την άνοδο του πληθωρισμού, ως συνέπεια της ανατίμησης του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι είναι «κοινό φαινόμενο σε όλη την ΕΕ». Επεσήμανε και αυτός ωστόσο ότι στη σημερινή συγκυρία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, τέλος, ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών. Ειδικότερα τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα έχουν τον χαρακτήρα της εισοδηματικής ενίσχυσης, δεν θα στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών και δεν θα υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk