Με εισπράξεις που δεν θα καλύψουν τα έξοδα ανησυχούν ότι θα κλείσει η τουριστική περίοδος οι ξενοδόχοι της χώρας

Χάνουμε εφέτος και το στοίχημα του τουρισμού

Να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων μηνών προσπαθούν οι ξενοδόχοι, εστιάζοντας τις ελπίδες τους στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, αν και ο Αύγουστος είναι ο μήνας κατά τον οποίο κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, δεν αποτελεί κριτήριο για το σύνολο της τουριστικής χρονιάς η οποία, με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχει πτωτική τάση στις πληρότητες, ενώ «αγκάθι» στον απολογισμό της θα είναι τα έσοδα του κλάδου που εκτιμάται ότι θα μειωθούν αισθητά λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης αλλά και των αυξημένων εξόδων στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων μηνών προσπαθούν οι ξενοδόχοι, εστιάζοντας τις ελπίδες τους στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, αν και ο Αύγουστος είναι ο μήνας κατά τον οποίο κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, δεν αποτελεί κριτήριο για το σύνολο της τουριστικής χρονιάς η οποία, με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχει πτωτική τάση στις πληρότητες, ενώ «αγκάθι» στον απολογισμό της θα είναι τα έσοδα του κλάδου που εκτιμάται ότι θα μειωθούν αισθητά λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης αλλά και των αυξημένων εξόδων στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τη «μάχη» φαίνεται να κερδίζουν τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων, με τις χαμηλές κατηγορίες να «πάσχουν», αφού σε περίοδο δυσπραγίας η ποιότητα και οι υπηρεσίες σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές τιμές αναδεικνύονται σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο και στις τοπικές αγορές είναι εμφανή τα σημάδια της ύφεσης λόγω των περιορισμένων δαπανών, τόσο από τους ξένους όσο, κυρίως, και από τους έλληνες επισκέπτες που ως πρόσφατα τις στήριζαν. Την οικονομική τους αδυναμία επιβαρύνουν εξάλλου και οι μεταφορές με τη μεγάλη αύξηση των ακτοπλοϊκών ναύλων, η οποία τους αναγκάζει όχι μόνο να μειώνουν τις ημέρες διαμονής τους αλλά και να επιλέγουν τις δαπάνες στον θερινό προορισμό.

«Εντονη είναι η αίσθηση για μείωση των εισπράξεων» στον Νομό Χανίων,οι οποίες το 2007 ανήλθαν σε μόλις 1% σε σχέση με την αύξηση 4,5% των αφίξεων» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Ν. Κόρακας, παρά το γεγονός ότι εφέτος οι αφίξεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ενδείξεις ότι και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, ο οποίος το 2007 ήταν 12 κατά μέσον όρο, έχει μειωθεί επίσης. «Η συναλλαγματική διαφορά ευρώ- δολαρίου αλλά και οι κακές συνθήκες στη διεθνή οικονομία έχουν επιφέρει κάμψη,την κορύφωση της οποίας δεν έχουμε δει ακόμη» υπογραμμίζει, ενώ «το 2009 και το 2010 θα είναι πιο δύσκολες χρονιές». Η σεζόν έχει περιοριστεί στο τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου αφού, όπως τονίζει, «δεν υπάρχει πια προσέλευση τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο εξαιτίας των charters από τα οποία εξαρτάται ο νομός». «Είναι λίγα και τους μήνες αυτούς οι τουριστικοί πράκτορες που κανονίζουν τη σεζόν επιλέγουν πιο προσοδοφόρους προορισμούς» προσθέτει. Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων αφού «προσφέρουν υπηρεσίες και ανταγωνιστικές τιμές», ενώ τα καταλύματα των χαμηλότερων κατηγοριών δύο και τριών αστέρων «πάσχουν» εξηγεί ο κ. Απ.Κοκκινάκης, ιδιοκτήτης μονάδας 150 κλινών στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, ο οποίος συνεργάζεται με την ΤUΙ και η πλειονότητα των πελατών του προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες.

«Χάσαμε τους Ελληνες» σημειώνει, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, τονίζοντας ότι τη μεγαλύτερη κάμψη παρουσιάζει η προσέλευση των ελλήνων επισκεπτών.

Σταθερά τα Δωδεκάνησα
Σταθερή αναμένεται να παραμείνει σε σχέση με το 2007 η κίνηση στη Ρόδο, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Β.Μηναΐδης. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία του, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, με τη βρετανική και τη γερμανική αγορά να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, παρά τη μείωση σε άλλες περιοχές. Από την άλλη, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των επισκεπτών από Ρωσία, Πολωνία και Λιθουανία, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε 500.000, περίπου. Ο τουρισμός στο νησί είχε σημειώσει άνοδο τον Ιούνιο, με τον Ιούλιο όμως να υποχωρεί κατά 1,5% «αφού κάποιες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναβλήθηκαν λόγω των πυρκαγιών». Η πλειονότητα των επισκεπτών επιλέγει «all inclusive» διαμονή, με μέσο όρο διανυκτερεύσεων τις δέκα. Ωστόσο τα μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν εκσυγχρονισθεί «έχουν εγκαταλειφθεί από τους βρετανούς και γερμανούς επισκέπτες» οι οποίοι αναζητούν πλέον την ποιότητα στις υποδομές και στις υπηρεσίες, με έμφαση σε αυτές για τα παιδιά (ξενοδοχεία family)- «ένα προϊόν που η Τουρκία έχει αναπτύξει και μας ανταγωνίζεται ιδιαίτερα».

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος μπορεί να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε από τον Απρίλιο ως τα μέσα Ιουνίου στην Κω, σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Μ.Χατζημιχαήλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ενωση, οι πρώτοι μήνες ήταν αρνητικοί σε σχέση με το 2007, αλλά από τα μέσα Ιουνίου οι πληρότητες πλησιάζουν το 100%, με τις κρατήσεις να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ως και τον Σεπτέμβριο, ενώ και ο Οκτώβριος προβλέπεται να είναι καλύτερος από πέρυσι. Ωστόσο οι διανυκτερεύσεις ως επί το πλείστον περιορίζονται σε επταήμερα σε σύγκριση με τα «παλιά 14ήμερα». Στην αγορά του νησιού εκφράζονται παράπονα για «πτώση της αγοραστικής δύναμης των επισκεπτών» που είναι κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί, ωστόσοτο ποσοστό των Ελλήνων έχει αυξηθεί μετά την απευθείας αεροπορική σύνδεση του νησιού με τη Θεσσαλονίκη. Στενότητα στην αγορά, ειδικά από τους επισκέπτες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, παρατηρείται και στη Σάμο, παρά το ότι διανύει θετική χρονιά, με αύξηση που συνολικά θα φθάσει το 7% ως προς την πληρότητα των ξενοδοχείων, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σάμου και Ικαρίας κ. Κ.Κυριαζής . Το νησί αποτελεί ακόμη «φθηνό προορισμό» σημειώνει και γι΄ αυτό διατηρούνται τα δεκαήμερα και τα 14ήμερα διαμονής, αλλά και ο Σεπτέμβριος εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά, με μεταβολή 10%. Στασιμότητα στη Μύκονο
«Αμφίρροπα είναι τα πράγματα» στη Μύκονο, όπου ο κ. Αν.Φιορεντίνος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, παρατηρεί συνολική πτώση στις πληρότητες που φθάνει το 4-6%. Αλλά και ο Αύγουστος ακόμη δεν έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης αφού, όπως ομολογεί, «υπάρχουν διαθεσιμότητες πέραν του φυσιολογικού» και «πολλοί ιδιοκτήτες μικρών μονάδων και ενοικιαζόμενων δωματίων σπεύδουν στο λιμάνι για να βρουν πελάτες». Τα πράγματα είναι καλύτερα στις υψηλές κατηγορίες ξενοδοχείων, όμως το κομμάτι του «μαζικού τουρισμού έχει πρόβλημα». Το στοιχείο που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και οδηγεί σε απώλεια εσόδων είναι ένα σεβαστό μερίδιο επισκεπτών οι οποίοι φιλοξενούνται σε «ενοικιαζόμενες βίλες που λειτουργούν χωρίς τον νόμιμο τρόπο». Αυτό παρατηρείται και στην Κεφαλλονιά, που αποτελεί την ευχάριστη «έκπληξη» της εφετινής χρονιάς, με συνολική εκτίμηση για άνοδο 4-6% στις πληρότητες καθώς οι αφίξεις τον Μάιο και τον Ιούνιο έφθασαν το 17% και 25% αντίστοιχα, και ο Ιούλιος κινήθηκε εξίσου θετικά. Οι μεταβολές όμως στις εισπράξεις προκαλούν ερωτήματα μια και «η αύξηση δεν φαίνεται στην αγορά» όπως επισημαίνει ο κ. Σπ. Γαλιατσάτος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και ΓΓ της ΠΟΞ.

Πτώση και στη Μαγνησία
Αρνητικό όμως διαμορφώνεται το πρόσημο στον Νομό Μαγνησίας, με μείωση 4-6% στα καταλύματα για το 2008 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων και αντιπρόεδρο της ΠΟΞ κ. Κ.Λεβέντη, αν και η πληρότητα το 20ήμερο του Αυγούστου αγγίζει το 90% στο χερσαίο τμήμα του νομού, με τους Ελληνες να υπερέχουν σε αριθμό. Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα νησιά, όπως η Σκιάθος με επισκέπτες στην πλειονότητά τους Βρετανούς και Σκανδιναβούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk