Τροχοπέδη ο φόρος στις συναλλαγές

Σ ε μια ιδιαίτερα αρνητική διεθνή συγκυρία για τις χρηματιστηριακές αγορές, η κατάργηση (και όχι η μείωση) του φόρου κατά 0,25% επί των πωλήσεων μετοχών θεωρείται επιβεβλημένη για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας μετοχικής αγοράς, επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλος , καθώς η μη κατάργησή του θα οδηγήσει σύντομα πολλούς επενδυτές σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές ή σε άλλου είδους εναλλακτικές μορφές επένδυσης. Σε ό,τι αφορά την «αδυναμία» εξαγοράς του χρηματιστηρίου της Λουμπλιάνα, ο κ.

Σ ε μια ιδιαίτερα αρνητική διεθνή συγκυρία για τις χρηματιστηριακές αγορές, η κατάργηση (και όχι η μείωση) του φόρου κατά 0,25% επί των πωλήσεων μετοχών θεωρείται επιβεβλημένη για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας μετοχικής αγοράς, επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλος , καθώς η μη κατάργησή του θα οδηγήσει σύντομα πολλούς επενδυτές σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές ή σε άλλου είδους εναλλακτικές μορφές επένδυσης. Σε ό,τι αφορά την «αδυναμία» εξαγοράς του χρηματιστηρίου της Λουμπλιάνα, ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι η τιμή στην οποία αποκτήθηκε το εν λόγω χρηματιστήριο (80 φορές τα κέρδη του) από το χρηματιστήριο της Βιέννης, ήταν υπερβολική σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αποτιμήσεις των στόχων εξαγοράς θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη.

Ετσι, η στρατηγική του ΧΑ έγκειται πλέον στην αυτόνομη ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη, προσελκύοντας εταιρείες από την ευρύτερη περιοχή και εξελίσσοντας το ΧΑ ως είσοδο κεφαλαίων στην περιοχή. Για την ΕΝΑ προέβλεψε πως ως το τέλος του 2008 ο αριθμός των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτή θα αυξηθεί σε 10- 15, από 6 σήμερα. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΧΑ που επιτρέπει την εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών, σημειώνοντας πως η ΕΧΑΕ ευελπιστεί ότι η πολιτεία θα επιτρέψει το dual listing (διπλή εισαγωγή), ώστε να εισαχθούν και στο ΧΑ ναυτιλιακές εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες στις μεγάλες αγορές κυρίως των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης ότι όσες μετοχές είναι στην κατηγορία «Ειδικών Χαρακτηριστικών» θα ενταχθούν σε μια νέα κατηγορία μειωμένης ή χαμηλής διασποράς και εμπορευσιμότητας, ενώ στα μέσα του 2009 θα αξιολογηθεί και η αναγκαιότητα για την εισαγωγή των omnibus accounts. Το ΧΑ μελετά επίσης διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις μετασυναλλακτικές διαδικασίες (post trading) με σημαντικότερο στόχο τη διάκριση των υπηρεσιών εκκαθάρισης από αυτές του διακανονισμού. Επίσης, μέσω της εισαγωγής των εκκαθαριστικών μελών, επιδιώκει από τη μία την απλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των μελών και των broker πελατών στο εξωτερικό και από την άλλη τη μείωση του κόστους κάλυψης των κινδύνων του αντισυμβαλλομένου για την αγορά.

Τέλος, σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, αντιστοίχως), το ΧΑ διοργανώνει για πρώτη φορά συνέδριο ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη.

Συμμετέχουν 12 μεγάλες εταιρείες της αγοράς (Αlpha Βank, Εθνική Τράπεζα, ΕFG Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Ιntralot, Μυτιληναίος, Μotor Οil και Coca-Cola 3Ε).

Ως πρόεδρος και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (FΕSΕ), ο κ. Καπράλος σημείωσε πως οι παραδοσιακές δομές τόσο στη διενέργεια συναλλαγών όσο και στις μετασυναλλακτικές διαδικασίες υποχωρούν μπροστά στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για φθηνότερες συναλλαγές. Οι εξελίξεις διευκολύνουν τη δημιουργία νέων πλατφορμών διαπραγμάτευσης που κερδίζουν συνεχώς μερίδια αγοράς. Τα χρηματιστήρια, από την πλευρά τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό, μειώνουν τα τιμολόγιά τους, δημιουργούν εναλλακτικές πλατφόρμες, ενώ και τα αποθετήρια, έχουν μπει στη δίνη του κυκλώνα, καθώς θα αναγκαστούν και αυτά να μειώσουν δραματικά το κόστος τους. Οι επιπτώσεις της κοινοτικής οδηγίας ΜiFΙD θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον, ενώ σημείωσε πως «η αίσθηση που επικρατεί, είναι ότι η δομή, οι κανόνες λειτουργίας και τα προϊόντα που διαπραγματεύονται εξωχρηματιστηριακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης και μεγέθυναν τις επιπτώσεις της». Στο παραπάνω πλαίσιο, οι φορείς της αγοράς θα συναντηθούν με τις αρχές του ΧΑ στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε να συζητηθούν όλες οι αλλαγές που σημειώνονται διεθνώς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk