Στη μεγαλύτερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ στο έδαφος της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας κατέληξαν χθες οι επιτελείς των δύο ισχυρότερων τουρ οπερέιτορ της Γηραιάς Ηπείρου: η γερμανική ΤUΙ ΑG και η βρετανική First Choice ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο τουριστικό κολοσσό της Ευρώπης.

Συγκρότησαν έτσι την ΤUΙ Τravel ΡLC, με έδρα το Λονδίνο, που θα έχειμε τα σημερινά δεδομένα- κύκλο εργασιών 12 δισ. στερλίνες (18,2 δισ. ευρώ)

και 27 εκατ. πελάτες (!). Για να μπορέσει να καταλάβει κανείς το μέγεθος του νέου ομίλου, αξίζει να αναφερθεί ότι ο αμέσως επόμενος μεγάλος τουρ οπερέιτορ- ο Τhomas Cook- Μy Τravel- έχει τζίρο της τάξεως των 12 δισ. ευρώ και 19 εκατ. πελάτες. Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, η ΤUΙ θα ελέγχει το 51%της νέας εταιρείας, ενώ η First Choice το 49%.

Η συγχώνευση των δύο τουρ οπερέιτορ είναι βέβαιο ότι θα ρίξει τη σκιά της σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα η συνένωση δυνάμεων για τα μεγάλα τουριστικά γκρουπ της Ευρώπης αποτελεί μονόδρομο λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού που αυτά αντιμετωπίζουν από το Διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση της συγχώνευσης τελεί αυτή τη στιγμή υπό την έγκριση των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών. Ετσι, όπως επισημαίνει ο κ. Μαρκ Ριντ, αναλυτής του οίκου Κepler, «μένει να διερευνηθεί κατά πόσον οι εν λόγω αρχές θα επιτρέψουν οι “τέσσερις μεγάλοι” να γίνουν “τρεις μεγάλοι”,πολύ δε περισσότερο θεωρείται αμφίβολο να επιτρέψει να γίνουν δύο μεγάλοι». Από τη πλευρά του πάντως ο κ. Πίτερ Λονγκ – διευθύνων σύμβουλος της First Choice ο οποίος θα αναλάβει την ίδια θέση και στο νέο σχήμα της ΤUΙ Τravel- θεωρεί βέβαιο ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως στη συγχώνευση της First Choice με τις τουριστικές επιχειρήσεις της ΤUΙ. Πάντως μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης, τόσο η μετοχή της First Choice όσο και η αντίστοιχη της ΤUΙ εμφάνισαν άνοδο της τιμής τους. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών αναμένεται να έχει κάποιες θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά αφού ο γερμανικός οίκος έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας. Εκτός από την ΤUΙ Ηellas, θυγατρική της γερμανικής εταιρείας, η μητρική συμμετέχει κατά 50% σε επιχειρήσεις του ομίλου της Grecotel που διευθύνεται από τον κ. Ν. Δασκαλαντωνάκη. Ο τελευταίος ενισχύει περαιτέρω τη θέση του αφού πλέον μπορεί να υπολογίζει και στη δυναμική του βρετανικού οίκου First Choice.